Atanamayan Anaokulu Öğretmeni Seyis Oldu

TJK ve İŞKUR tarafından ortaklaşa düzenlenen proje kapsamında seyislik eğitimi alan anaokulu öğretmeni Gözde Gök, atanamadığı için seyislik mesleğini seçti. Gök: "Atanamayınca seyislik yapmak zorunda kaldım. Hiç pişman değilim. Akşam evde çocuklara, gündü

Adana’da İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Adana Hipodrom Müdürlüğü ve Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) tarafından ortaklaşa düzenlenen proje kapsamında 2 kadın seyis oldu. İki ay sonra lisanslı olarak görevine devam edecek olan anaokulu öğretmeni Gözde Gök, atanamadığı için seyislik mesleğini seçtiğini belirtti. Evli ve 2 çocuk annesi Fadime Ataş ise "Bayandan seyis olmaz dediler. Biz bu işi başardık" dedi.

TJK Adana Hipodrom Müdürlüğü ve İŞKUR tarafından ortaklaşa düzenlenen proje kapsamında seyislik eğitimi alan 2 kadın eğitimlerinde sona yaklaştı. 2 ay sonra seyis olmaya hak kazanan kadınlar Türkiye’nin ilk lisanslı seyisleri olacak. Sabah 09.00’da işe gelip akşam 18.00’de işten çıkan seyisler bir günde erkeklerin yaptığı bütün işlerin aynısını yapıp atların yemek ve temizlik ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

“Atanamayınca seyisliği seçtim”

Anaokulu öğretmeni olan ve atanamadığı için seyislik eğitimi alan Gözde Gök (25), İHA muhabirine yaptığı açıklamada İŞKUR’un böyle bir iş imkanı sunmasından dolayı memnun olduğunu söyledi. Gök, bazı kişilerin ‘kadından seyis olur mu’ dediğini belirterek, “Atanamayınca seyislik yapmak zorunda kaldım. Hiç pişman değilim. Çok şaşkın herkes. İlk girdiğimizde ‘kadından seyis olur mu’, ‘bunlar ata nasıl bakacak’, ‘bunlar çok korkarlar’ gibi sözler söylediler. Zamanla alıştılar. Kadından seyis oluyormuş bunu gördüler. Başka ülkelerde bayan seyisler varken bizim ülkemizde neden olmasın. Bu sayının Türkiye’de artmasını istiyoruz. Bayanları davet ediyoruz. Çok güzel bir mesleğimiz var” dedi.

“Gündüz ata, akşam çocuklara”

Evli ve 2 çocuk annesi olan bir diğer kadın seyis Fadime Ataş (35) ise gündüz atlara akşam ise çocuklarına ve ev işlerine baktığını ifade etti. İŞKUR’a ilk başvurduğunda böyle bir işin olduğunu ve denemek istediğini daha sonra ise atları sevdiği için işi bırakamadığını kaydeden Ataş, şunları söyledi:

“Eğer bir kadın hırslı ve kararlıysa bir konuda yapamayacağı bir şey yoktur. Kadından seyis nasıl olunuyor biz bunu gösterdik. 2 çocuğum var bunların da çocuklardan bir farkı yok. Çocuklarım gibi seviyorum ben de atları. Akşam evde çocuklara gündüz atlara bakıyoruz. Bayandan seyis olmaz dediler. Biz bu işi başardık. İstedikten sonra her şey olur.”

“Lisanslı seyislik yapacaklar”

TJK Adana Yeşiloba Hipodromu Müdürü Burhan Şatır ise Eskişehir’de görev yaparken bu projeyi hayata geçirdiğini belirterek, “Adana’ya tayin olunca burada da aynı projeyi yürütmek istedik. İŞKUR ile görüşmeler yapıp olumlu yanıt alınca 13 Mayıs 2016 yılında projeyi başlattık. 4 kadın ile başladık, bu sayı daha sonra 2’ye düştü ve öyle kaldı. 2 ay sonra 2 kadın seyisimizin eğitimleri bitecek ve lisanslı olarak görevlerine devam edecek” ifadelerini kullandı.

Erkekler daha disiplinli çalışmaya başladılar

Şatır, kadınların seyislik mesleğine el atmasını istediklerini belirtti. Kadınların seyisliğe başladıktan sonra erkeklerin daha disiplinli çalıştığını ifade eden Şatır, “Ülkemizde kadınların iş alanlarında aktif olması bizim için önemli. Kadının bulunduğu yerde biraz daha disiplin ve düzen oluyor. Arkadaşlarımız, biraz daha disiplinli çalışmaya başladılar. Bizim de amacımız kadınların bu işe el atması. Her alanda olduğu gibi bu alanda da seviyeyi yükseltip, hizmet kalitesini arttırmak” diye konuştu.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri