"Atama Takvimi" Zor Değil

Birileri oturdukları yerden "Ahkam" kesiyor. İlk günlerde MEB'e alkış tutanlar, şimdilerde nedense biraz telaşlanmış durumda.

Uzun yıllardır beklenen "Kadrolu Yönetici Atamaları" nihayet başlıyor. Ama birileri nedense bu atama takvimini beğenmiyor ve sürekli eleştiriyor.

Yönetici Atama Yönetmeliği ile ilgili belli başlı eleştirileri (değişik kesimler tarafından dile getirilmiş olup biz olumlu-olumsuz hepsine yer veriyoruz) şunlar;

1. Ödüllere fazla puan verilmesi,
2. Sadece Bakanlık, Valilik ve Kaymakamlık ödüllerinin geçerli olması, (Milli Eğitim Müdürlerinin verdiği ödüller geçersiz sayılmaktadır)
3. "Kurucu Müdürlük" atamasının amirlerinin takdirinde olması ve 5 puan gibi yüksek bir puan verilmesi,
4. Müdür Yetkililik konusu (Olumlu-olumsuz fikirler var bu konuda. Bunların atama değil görevlendirme olaması ve hiç bir zaman 1 yıl değil, okulların başlangıç-bitiş tarihleri arasında görevlendirme yapılması eleştirisi. Bu görevlerin ilsisortamına haklı-haksız bir şekilde işlenmesi, belgeye dayalı olmadan... vs.)

Bu maddeleri daha da artırabiliriz.

Ama şurası bir gerçektir ki bu yönetmelik; uzun bir süredir üzerinde geniş bir mutabakata varılan yönetici atama yönetmeliğidir.

En önemli kısmı, müdür yardımcılığında sadece sınavın esas alınması; müdürlükte ise sınav ve diğer niteliklerin (ek-2) puanla değerlendirilerek toplamının üzerinden bir değerlendirme yapılmasıdır. Yani kısaca "Sınav"ın etkili olması eğitim çevrelerince çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmiştir.

Gelelim atama işlerinin zamanına.

Bence MEB, yayınladığı Yönetici Atama Kılavuzu ile çok olumlu bir adım atmıştır.

1. Bütün illerde ortak bir takvim belirlenmiştir.
2. Öncelik "Sınavlı atamaya" verilmiştir.

Şimdilerde en çok eleştirilen ve açıktan söğlenemeyen de bu durumdur. Bu iddiaların sahipleri, mevcut yöneticilerin uzun süre hizmetleri bulunması sebebiyle öncelikli atamanın "Kendilerine" verilmesi talebidir.

Müfettişler Derneği Başkanı Doğan CEYLAN'ın "Takvim Atamaları Zora Sokacak" başlıklı yazısında da buna değinilmiştir.

Halbuki burada bir adaletsizlik söz konusu değildir. Çünkü, bilindiği gibi müdürlük sınavına mevcut müdürler de girebilmiştir. Yani ortada tam bir eşitlik vardır.


Şöyle ki; müdürlükte sadece sınav puanı esas alınmamıştır. Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu incelendiğinde durum görülecektir. Kadrolu Müdürlük, Müdürbaşyardımcılığı ve Müdür yardımcılığında geçen sürelere önemli puanlar verilmektedir.

Örneğin; çiçeği burdunda bir yönetici adayı sınavdan 85 gibi yüksek bir puan almış olsun. Bilindiği gibi Aylıkla ödül, takdir ve teşekkür ödülleri genelde mevcut yönetilere verilmektedir. Yani öğrtmenlere göre yöneticiler bu konuda daha şanslıdır. Yöneticilikte ve öğretmenlikte geçen süreler azdır. Böylece Ek-2 puanı yaklaşık 20-25 olacaktır. Sınav puanı ile toplandığında atama puanı yaklaşık olarak 105-110 olacaktır.

Diğer taraftan belli bir süre yönetcilik yapmış bir adayın yukarıdaki ödül ve yöneticilik süreleri puanı fazla olduğundan Ek-2'si 50-60'ı bulacaktır. Sınavdan 60 bile alsa bu adayın toplamdaki puanı 110-120 olacağından atama şansı daha yüksek olacaktır.

Sonuç olarak, burada bir adeletsizlik söz konusu değildir. Çünkü Müdürlük ve Müdür yardımcılığı sınavlarına mevcut yöneticiler de girmiştir.


Teoman YALÇIN
Eğitim Yöneticisi

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri