Astsubaylardan TBMM’ye Dilekçe Yağmuru

Emekli Astsubaylar, TBMM'yi dilekçe yağmuruna tutmaya hazırlanıyorlar.

Emekli Astsubaylar, TBMM'yi dilekçe yağmuruna tutmaya hazırlanıyorlar. Emekli Assubayların ortaklaşa dile getirecekleri konu ise Astsubaylara yapılan önyargılı haksız gelir dağılımı ve ekonomik problemler. Emekli Astsubaylar bir araya gelerek kendilerine uygulanan emeklilik dereceleri, temsil tazminatı ve Ordu Yardımlaşma Kurumu'na kesilen aidatlar. İşte emekli Assubayların TBMM'ye toplu olarak gönderecekleri dilekçe örneği.


TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA
A N K A R A


KONU : Anayasa ve yasalar gereğince haksızlığa uğradığım aşağıdaki hususlardaki yasal haklarımın korunarak mağduriyetimin önlenmesi


1.Türk Silahlı Kuvvetleri'nin özlük haklarını düzenleyen yasa 926 sayılı Askeri Personel Kanunudur. Bu kanun ile lise mezunu 2-3 yıllık harp okulları ve son olarakta 4 yıl süreli harp okulu veya 4 yıl süreli fakülte yüksek okul mezunlarının tamamı için tek gösterge tablosu EK- 6 uygulanarak tüm subay ve emeklilerinin göreve başlangıç derecesi 8/1 dereceden yapılmıştır. Astsubaylar için lise üstü 1 yıl tahsil yapanlar,kendi nam ve hesabına yüksek okul bitirenler Asb.MYO mezunları ayrı ayrı derecelerden göreve başlatılmaktadır.Bu Anayasa ve AİHS aykırı Astsubaylar aleyhine bir uygulamadır.

657 Sayılı Devlet memurları Kanununda birçok devlet memuru MYO mezunu ise 9/2 lisans mezunu ise 8'nci dereceden göreve başlatılmasına rağmen daha ağır hizmet koşullarına ve sorumlulukları olan Astsubaylar daha alt kademeden göreve başlatılmaktadır. Adalet ve eşitlik ilkesinin uygulanarak;

MYO mezunu Astsubayların 9/2, lisans mezunlarının 8'nci dereceden göreve başlatılmasını Asb.MYO yasasından önce Astsubay nasb edilenlerin Asb.kaynağı olan Asb. MYO mezunlarının başlangıç derecesinden intibaklarının sağlanmasının teminini.

2.Birinci derece'den emekli olanlarla 2-3'ncü dereceden emekli olanların arasında en çok 3, en az 1 yıllık hizmet süresi olmasına rağmen Emekli Sandığı Yasası'nın Ek-70 Madde 1'nci Fıkra (b) bendinde yer alan gruplar ve oranlardaki dengesizlik nedeniyle %30 ile %40 maaş farkının doğmasına neden olmuştur.

Bu adaletsiz uygulamanın düzeltilmesi için Gnkur.Bşk.lığı ve MSB tarafından hükümete teklif ettiği aşağıdaki değişikliğin yapılmasının teminini ile adalet ve eşitliğin gerçekleştirilmesinin sağlanmasını.

Md.1 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun EK-70 Md. 1 nci Fıkrasının (b) bendinde yer alan gruplar ve oranlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

Ek göstergesi 8400 ve daha yüksek olanlarda % 240'ına

Ek göstergesi 7600(dahil)-8400(hariç) olanlarda %200'üne

Ek göstergesi 6400(dahil)-7600(hariç) olanlarda %180'ine

Ek göstergesi 4800 “ -6400(hariç) olanlarda %150'sine

Ek göstergesi3600(dahil)-4800(hariç)olanlarda %130'una

Ek göstergesi2200(dahil)-3600(hariç) olanlarda %110'una

Diğerlerinde % 80'ine

Tekabül eden miktarı emekli keseneğine ve kurum karşılıklarına tabi tutulur.

Md.2 Bu karar yayım tarihinde yürürlüğe girer,geçmişe ait maaş farkları ödenmez.

Md.3 Bu kararı bakanlar kurulu yürütür.


3.T E M S İ L T A Z M İ N A T I

2000 yılında sadece general ve amirallere ödenen 2002 yılında ise yarbay ve albaylara ödenmeye başlanan temsil tazminatı yasanın özüne aykırı olarak diğer askeri personele ödenmemiş ve bu durum maaş dengelerini bozduğu gibi küçük rütbeli personelin açlık sınırına yakın maaş alarak hayat idamesini güçleştirmiştir. 631 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye istinaden çıkarılan 2002/3546 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1'nci maddesinin iptali için açılan dava sonucunda DANIŞTAY İdari Dava Daireleri Kurulu kararın yasaya aykırı olduğuna karar vermiştir.

KARAR GEREKÇESİ: 631 sayılı KHK 11'nci maddesinin sadece makam tazminatı alanlara değil en az 5 hizmet yılını dolduranlara da görev tazminatı ödenmesini hükme bağlamış olmasına rağmen çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararında “En az 5 hizmet yılını dolduran memurların yer almadığı” belirtilmiştir. Kararda ayrıca bütçe olanaklarının kısıtlı olmasının tazminat ödenmesi öngörülen personel arasında bir ayrıma gidilmesinin gerekmediği vurgulanmıştır.

TSK personeli arasında maaş hiyerarşisinin yeniden kurulması amacıyla Kd.Binbaşı-Binbaşı Asb.lıktan subay olan Kd.Yzb. ve Yüzbaşı, 2 Kad.Kd.Başçavuş ve Kd.Başçavuş rütbeleri 926 sayılı Askeri personel kanununun (V) sayılı makam tazminatı cetvelinde yer almaları ve 4505 sayılı Sosyal Güvenlikle ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılması ve Temsil Tazminatı ödenmesi hakkındaki kanunun 5'nci Madde (a) fıkrasında yer alan “BKK ile belirlenecek olanlara” ibaresinin çıkarılarak tamamına verilmesi bir zorunluluktur. Bu hiyerarşik dengeyi koruyacak karşılıklı güven ve saygı duygularını güçlendirerek adaletin gerçekleşmesini sağlayacaktır.

2002/3546 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1'nci maddesinin iptali ile ortaya çıkan hukuki boşluğun doldurulması için çıkarılacak yeni kararnamede bu husuların dikkate alınarak hukuksuzluğun önlenmesi ve mağduriyetimin giderilmesinin teminini.

4.OYAK KONUSU

205 sayılı yasa ile üyelerin görevde bulundukları sürede her ay brüt maaşlarının % 10 kesintisi olan aidatları ile kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu adındaki işlevini yerine getirmemektedir.

Emekli olan personele birikmiş aidatları kurumun tespit ettiği nema oranı dahil edilerek kurumla ilişkileri kesilerek adeta kapı önüne konulmuştur.

Bilahare yasada yapılan değişiklikle emekli personele günün koşullarına göre hesaplanan aidat ve nema iadelerini iade şartı ile üyelik hakkı tanınmış ancak maddi imkansızlıklar ya da durumdan haberdar olmamaları nedeniyle birçok personel bu haktan yararlanamamıştır.

Kurumun varlığını meydana getiren üyeleri yok saymak hukuka aykırıdır. Bu kurum kimindir,kimin olacaktır? Her üyeye katılımları nispetinde hisse senedi verilmelidir. Ayrıca kurumun varlığında büyük paya sahip olan Astsubaylar kurum iştiraklerinin yönetim ve denetim kurullarında görev almamakta kurum iştiraklerinde daha ziyade subaylar ve aile fertleri istihdam edilmektedir.

Bu haksız uygulamanın sona erdirilmesinin teminin.

Saygılarımla arz ederim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri