Deniz sistemleri alanında yurt dışı ürünlerle rekabete soyunan ASELSAN, Torpidoya Karşı Torpido (TORK), ASELSAN Intersept Sonar Sistemi (ASIST) ve
127
Deniz sistemleri alanında yurt dışı ürünlerle rekabete soyunan ASELSAN, Torpidoya Karşı Torpido (TORK), ASELSAN Intersept Sonar Sistemi (ASIST) ve SONOBOY'u uluslararası pazarlarda ilk kez görücüye çıkardı.
227
Şirket, deniz sistemleri alanındaki en saygın uluslararası fuarlardan biri olan ve 400'ün üzerinde firmanın katıldığı Paris'teki EURONAVAL 2016 Fuarı'na ilk kez katıldı.
327
Fuarda su altı akustik alanında, Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi (HIZIR), Torpido Karşı Tedbir Dekoy Ailesi (ZOKA), yakın geleceğin en önemli teknolojilerinden TORK, öz kaynakları ile geliştirilip üretilen SONOBOY ve ASIST katılımcıların yoğun ilgisini çekti.
427
Fuar süresince birçok ülkenin Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri temsilcileri ASELSAN standını ziyaret etti ve deniz sistemleri konusundaki ürün ve kabiliyetlere ilişkin bilgi aldı.
527
Yakın geleceğin su altı silahı
627
Gelecekteki torpido karşı sistemlerinin zorunlu bir unsuru olacağı değerlendirilen Hard-Kill konusunda 2014'te TÜBİTAK desteği de sağlanarak başlatılan geliştirme çalışmalarında kısa bir süre içerisinde ilk prototip geliştirildi ve deniz tecrübelerine başlandı.
727
ASELSAN'ın su üstü gemilerinin torpidolara karşı savunulması amacıyla tamamen milli olarak geliştirdiği, özgün donanım ve yazılıma sahip TORK ile yüksek değerli unsur olarak tanımlanan ve stratejik öneme sahip su üstü gemileri denizlerde daha güvenli seyir yapma imkanına kavuşacak.
827
TORK, su üstü gemilerine karşı atılacak olan akustik güdümlü, tel güdümlü, güdümsüz ve dümen suyuna güdümlü torpidoları imha etmek amacıyla geliştirilen bir anti-torpido torpido özelliği taşıyor.
927
TORK, platforma yaklaşan torpido tehdidine hassas şekilde yaklaşarak tehditten olan mesafesi ve yönünü ölçüyor ve imha mesafesine geldiğinde patlayarak tehdidi yok ediyor veya görev yapamaz hale getiriyor.
1027
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının SONOBOY ihtiyacının yurt içinden karşılanması amacıyla geliştirilen yerli ürünlerin 2017'de seri üretime hazır olması planlanıyor
1127
ZOKA - Torpidolara Karşı Akıllı Akustik Savunma Dekoyu Sakınma manevrasının başarısını arttıracak şekilde torpidoların aldatılması ve karıştırması ile gürültü engeli yaratarak platforma hayati zaman kazandırır. Modern sinyal işleme ve karıştırma tekniklerini durum farkındalığı ile birlikte kullanarak atıştan sonra da uygulayacağı taktiği otomatik olarak seçebilmektedir. İşte özellikleri...
1227
Karıştırıcı Dekoylar Köreltme yeteneği Programlanabilme yeteneği Denizaltının operasyonel derinliği ile uyumluluk Tüm torpidolara ulaşmayı sağlayan geniş frekans bandı
1327
Aldatıcı Dekoylar Gerçek eko yansıtılması Üzerindeki itki sistemi ile hareket kabiliyeti Programlanabilme yeteneği Denizaltının operasyonel derinliği ile uyumluluk Tüm torpidolara uygun geniş frekans bandı
1427
Programlanabilirlik Taktik farkındalık Torpido davranışını izleme Mevcut en uygun sakınma taktiğinin seçilmesi Atış öncesi programlanabilirlik
1527
Hedef Benzetimi Hedef gürültüsü yayımı Hedefle orantılı hareket Aktif sonar sinyali yansıtma
1627
Gürültü Barajı Torpido alışını engelleyecek seviyede yayın Dar ve geniş band karıştırma Programlanabilir karıştırma taktiği Gürültü barajının hareketi
1727
HAVELSAN, kritik tesislerin keskin nişancı tehdidine karşı korunması amacıyla Akustik Tabanlı Uzaktan Silahlı Ateş Algılama Sistemleri (ATEŞKES) adı verilen tespit sistemi geliştirdi.
1827
Günümüzdeki sınır güvenliği konsepti kapsamında kritik tesislerin korunması önemli bir ihtiyaç oluşturuyor. Özellikle sınır bölgelerindeki sabit karakollar, birlik personelinin konuşlandığı mevkiler, doğalgaz hatları ve istasyonlar bu tür yerler arasında yer alıyor.
1927
Bu tür kritik tesislerin mümkün olduğunca otomatik sistemlerle korunmasına ve durum farkındalığını artıracak sistemlere ihtiyaç bulunuyor. Özellikle karakollara uzaktan yapılan taciz ateşlerinin hemen fark edilmesi ve hızlı tepki verilmesi askeri açıdan çok önem taşıyor.
2027
Bu amaçla kamera, radar, sismik, titreşime duyarlı algılayıcılar gibi farklı teknolojiler kullanılabiliyor. Sese duyarlı atış tespit sistemleriyle çok sayıdaki akustik algılayıcıdan faydalanarak ateşli silahların yerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
2127
Bu sayede, karakol gibi kritik tesislere ateşli silahlarla yapılan saldırılarda, ateş edenlerin konumunun tespit edilmesiyle silahların otomatik olarak o bölgeye yönlendirilmesi ve bu sayede ilk ateşe karşılık verilmesi hedefleniyor.
2227
HAVELSAN, yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonunda söz konusu yöntemi kullanarak ATEŞKES adı verilen Keskin Nişancı Tespit Sistemi geliştirdi. Sistemde 8 mikrofon kullanılıyor. Bu mikrofonlardan alınan veriler üzerinde, yoğun sinyal işleme algoritmaları çalışıyor.
2327
ATEŞKES'le, keskin nişancı tüfeğinde merminin namludan çıkarken oluşturduğu ses dalgaları ve merminin hedefe giderken oluşturduğu şok dalgaları algılanarak merminin geliş yönü ve ateş kaynağının konumu yüksek doğrulukla tespit edilebiliyor. Şok dalgaları ve namlu sesinin birlikte kullanılması hassas konum belirlemede kritik rol oynuyor.
2427
Sistem sayesinde 24 saat dinleme yapılarak silahı kullanan kişinin yönü ve yeri belirlenebiliyor. Böylece karşı sistemler kısa süre içerisinde o bölgeye yönlendirilerek tesisin güvenliği sağlanabiliyor.
2527
ATEŞKES, GPS alıcısı ve ataletsel ölçerlerle konumunu ve yönelimini kendisi hesaplayabiliyor. Böylece hızlı şekilde kurulumu sağlanabiliyor. Aynı alanda bu sistemden birden fazla kullanılması ve veri füzyonuyla tehdit kaynağına ilişkin çok daha iyi konum tespiti yapılabiliyor.
2627
Bu cihazlardan 3-4'ünün kritik bir tesisin etrafına kurulmasıyla söz konusu tehditlere karşı hassas bir koruma sağlanabileceği belirtiliyor. Cihazların kablosuz olarak birbirleriyle haberleşmesi çok daha başarılı sonuçlar alınmasına olanak veriyor.
2727
Sistemin etki alanı kullanılan silahın tipine göre değişiyor. Silahlarla yapılan test sonuçlarına göre, tek cihazla 500 metreye kadar eksi/artı 2 derece yönelimde hassasiyetle, konum olarak da yüzde 10-15'lik bir hata payı ile yer tespit edilebiliyor. Sistemin tespit mesafesinin teorik olarak 1-2 kilometreye kadar çıkabileceğine işaret ediliyor.