Aşağılanıyoruz!

Ermenistan sokakları çözüme nasıl bakıyor?

Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasına yönelik protokolleri protesto etmek için bugün Erivan'da açlık grevine başlayacak olan Taşnakların Siyasi Grup Başkanı Vahan Hovannesya, “Ortak sınırı kabul ettirme girişimi Ermenistan'ı aşağılıyor” dedi

Ermenistan'ın muhalefetteki aşırı milliyetçileri, FRA Taşnak Sütyun Partisi, yani Türkiye'deki adıyla Taşnak Partisi, Türkiye'yle diplomatik ilişkilerin kurulmasına yönelik protokollere karşı son derece tepkili. Protokolü protesto etmek amacıyla bugün başkent Erivan'daki Dışişleri Bakanlığı önünde oturma eylemine ve açlık grevine başlayacak olan Taşnakların Ermenistan Parlamentosu'ndaki Siyasi Grup Başkanı ve eski Parlamento Başkan Yardımcısı Vahan Hovannesya, protokoldeki “ortak sınırın tanınması” ile “Tarih Komisyonu” maddelerine şiddetle karşı çıkıyor.
Hovannesya, “Ermenistan zaten bağımsızlığını kazandıktan sonra Birleşmiş Milletler'in (BM) kabul ettiği anlaşmaların tekrar gözden geçirilmesiyle ilgili bir sorun çıkarmadı.
Ancak Ermenistan'da her hükümet değişikliğinde Türkiye'nin ortak sınırı kabul ettirmeye çalışması bizim açımızdan şerefimizi aşağılayıcı bir durum” diyor.
1921 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan ve o dönem Ermenistan'ın taraf olmadığı Kars Anlaşması'nın bugünkü protokole “ustaca yerleştirildiğini” öne süren Hovannesya, Taşnakların protokole ilişkin düşüncelerini şöyle anlatıyor:

Ermeni toprakları bölündü
“Ermenistan nüfusunun yüzde 60'ının kökleri Batı Ermenistan'dan. Kars, Ardahan, Artvin ve Iğdır-Sürmeli Ermeni topraklarıydı, Sovyetler Birliği ve Türkiye aralarında anlaşıp böldü. Protokolün içine ustaca Kars Anlaşması yerleştirildi. Türkiye'nin doğu bölgelerine biz Batı Ermenistan diyoruz. O bölgelerin tarihi ismi Batı Ermenistan'dır, kimse buna itiraz edemez.

Soykırım unutturulmak isteniyor
Bu komisyonda soykırım olmuş ya da olmamış diye tartışılacak olması bizim için kabul edilemez bir durum. Türkiye ile Ermenistan arasında iyi ilişkiler ancak Türk toplumu soykırım konusunu kabul ettiği zaman gelişebilir. Türk devleti bu olayı unutturmak ya da tamamen ortadan kaldırmak istiyor.
Bu protokol sadece Türkiye'nin lehine. Çünkü Türkiye sınırı nasıl açıyorsa 3 gün sonra yeniden kapatabilir. Ermenistan'ın bu ağır şartlar altında tek bir kazanımı var: Sınırların açılması. Kaldı ki üzerinde çok konuşulan Ermenistan ekonomisi için ben bunun o kadar da iyi olacağını düşünmüyorum.

Protokolü reddedeceğiz
Diplomatik ilişki kurulmasını ve sınırların açılmasını istiyoruz, ama diplomatik ilişki kurmak demek illa sınırları tanımak anlamına gelmiyor. Protokolün değişmesi için elimizden geleni yapacağız. Ancak değişmezse ve parlamentoya bu haliyle gelirse kesinlikle reddedeceğiz. Cumhuriyetçi Parti bu protokolü parlamentodan tek başına geçirirse bunun bütün sorumluluğu sırtına biner.”
Taşnak Partisi, Türkiye'yle yol haritasının açıklanmasının ardından nisan ayında Ermenistan hükümetini oluşturan koalisyondan ayrılmış ve parlamentodaki en büyük muhalefet partisi olmuştu
milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri