Velayeti elinde bulunduran ebeveynin hukuk dışı davranışı nedeniyle mevcut düzenlemede yer alan ve çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyen "polis nezaretinde icra yoluyla çocuğu görme" çilesi bitiyor. Boşandığı eski eşine kızıp çocuğu mahkeme kararına rağmen göstermeyen ebeveynlere zorunlu yaptırım geliyor. Adalet ve Aile Bakanlıkları'nın ortaklaşa projesi 'Çocuk Teslim Merkezleri' uygulaması, Mağdur Hakları Kanun Tasarısı'na eklendi. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek TBMM'ye sevk edilecek düzenleme, 81 ilde ve tüm ilçelerde Çocuk Teslim Merkezleri kurulmasını öngörüyor.
Bu merkezlerde görüşülecek
Tasarının yasalaşmasıyla çocuğu diğer eşe göstermemekte direnen anne veya baba, hakimin vereceği kararla Çocuk Teslim Merkezi'ne getirmek zorunda kalacak. Diğer eş de çocuğu bu merkezden teslim alarak tanınan sürede zaman geçirecek. Merkezler illerde valilikler, ilçelerde ise kaymakamlıklar tarafından oluşturulacak. Merkezler için MEB'e bağlı anaokulu ve kreş binalarından da faydalanılacak.
Çocuk Teslim Merkezleri'nin kurulması ve işletilmesinden Aile Bakanlığı, koordinasyonundan Adalet Bakanlığı sorumlu olacak.
VELAYET İPTAL OLABİLİR
Buna da uymazsa hapis!
Boşanma kararındaki hükümlere rağmen çocuğunu göremeyen taraf, mahkemeye başvurarak Çocuk Teslim Merkezi'ne yönlendirilecek. Bu karara uymayan ebeveyn, ilk ihlalde 3 aya kadar hapisle cezalandırılacak. İkinci ihlalde çocuğun "icra" yoluyla alınmasına karar verilecek ve icra masrafları çocuğu göstermeyen tarafa yüklenecek. Üçüncü ihlalde ise velayet iptal edilecek.
Çatışma son bulacak
Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, yeni düzenlemeyi AKŞAM'a anlattı: Yeni sistemde ebeveynleri karşı karşıya getirmeyeceğiz. Çocuğu evden zorla alma olmayacak. Çocuğu intikam aracı olarak kullanan boşanmış ebeveynler var. Bu da cinayetlere kadar bazı tatsız olaylara sebep oluyordu. AKŞAM