Araçlarda Sigorta Degişikliği

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda tarife değişikliğine gidildi.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda tarife değişikliğine gidildi. Motorlu araç işleticileri ile motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar için 2010 ve 2011 yılında uygulanacak asgari sigorta teminatlarını belirleyen tarifeler, 1 Mart 2010'dan itibaren uygulanacak.


Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete yayımlandı. Buna göre motorlu araç işletenler için 1 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulanacak asgari sigorta teminatları traktör hariç otomobillerde araç başına 17 bin 500 TL maddi teminat, 35 bin TL kaza başına teminat yatıracak. Taksi, römork, otobüs, kamyon gibi diğer araçların içinde bulunduğu araç gruplarında da araç başına ve kaza başına teminat miktarı aynı olacak. Tüm araç gruplarında kişi başına tedavi gideri teminatı 175 bin TL iken, kaza başına tedavi giderleri teminatı otomobil, taksi, dolmuş başta olmak üzere bazı taşıt gruplarında 875 bin TL olarak belirlenirken, bu bedeller otobüsler ile otobüs dolmuşlarda 5 milyon 425 bin TL olarak öngörüldü. Diğer araç grupları için farklı oranlarda kaza başına teminat miktarı tespit edildi. Sakatlanma ve ölümlere yönelik olarak kişi başına tüm araçlarda 175 bin teminat istenirken, kaza başına istenilen teminatlar 875 bin TL'den başlayıp, 5 milyar 425 bin TL'ye kadar çıktı.


Motorlu araç işletenleri için 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanacak asgari sigorta teminatları tüm araç gruplarında araç başına 20 bin TL maddi teminat olarak belirlenirken, kaza başına 40 bin TL olarak öngörüldü. Kişi başına tedavi giderlerinde teminat miktarı tüm araç gruplarında 200 bin TL olarak saptanırken, kaza başına teminatlar 600 bin TL'den başlayıp, aracın grubuna göre 6 milyon 200 bin TL'ye kadar çıkarıldı. Sakatlanma ve ölüm durumlarında kişi başına teminatlar tüm gruplarda 200 bin TL olurken, kaza başına sakatlanma ve ölüm durumlarına karşı teminat bedeli 600 bin TL ile 6 milyon 200 bin TL olarak öngörüldü.

-MESLEKİ FAALİYETTE BULUNANLARDAN ALINACAK TEMİNATLARDA DA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ-

Tebliğ'le motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar için 1 Mart 2010 ve 2011 tarihinden itibaren uygulanacak asgari sigorta teminatlarında da değişikliğe gidildi. Yönetmelikle ayrıca, mevcut yönetmeliğin 25'inci maddesinin birinci fıkrasına şu düzenleme eklendi: “Trafik sigortası poliçelerinin üzerine Sigorta Bilgi Merkezi'nin her bir poliçe için oluşturduğu Sigorta Bilgi Merkezi Numarası ve Bilgi İşlem Referans Numarasının asgari 12 punto olarak bastırılması zorunludur.”
Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklendi. Buna göre 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklik ile eklenen ve tanımlanan yeni araç türleri üzerinden poliçesi yenilenecek sigortalıların mevcut indirim hakları korunacak. Yönetmelik 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

aktifhaber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri