Üniversite sınavında, 'Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) sistemine son veriliyor... 12 yıllık eğitime geçişi, Bakanlar Kurulu kararına bırakan teklif, yarın komisyonda ele alınacak. AK Parti grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan teklifte, 'ağırlıklandırılmış ortaöğretim başarı puanı' uygulamasına son veriliyor.
MEVCUT SİSTEM NASIL?
Mevcut sistemde ilk aşamada ÖSYS'ye başvuran her aday için, okulu, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak OBP hesaplanıyor. İkinci aşamada ise adayların OBP'leri mezun oldukları okulların ÖSS başarılarıyla ağırlıklandırılarak her aday için 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA) hesaplanıyor. Teklifte ise YÖK ve ÖSYM kararlarıyla belirlenen katsayı ve ortaöğretim başarı puanı hesaplanma yöntemi yasal mevzuat haline getiriliyor. YÖK'ün yetkisi daralıyor. 'Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' ifadesine yer verilmeyen yeni yöntemde, sadece öğrencinin ortaöğretim başarı puanının esas alınacağı belirtiliyor. Anadolu lisesi gibi başarı grafiği yüksek okulların öğrencilerine, okul başarısından dolayı yüksek ortaöğretim başarı puanı elde etme yolu kapatılıyor.
YENİ SİSTEM NASIL?
Teklifle, yeni yerleştirme sisteminin de şöyle olması öngörülüyor: 'Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ortaöğretim başarı puanları dikkate alınır. Ortaöğretim bitirme başarı notları ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Bu ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si, merkezi sınavdan alınan puana eklenir.' Teklifin gerekçesinde 'sınavda bir puanlık farkın bile sıralamaları büyük oranda etkilediği' belirtildi. Katsayı uygulamasının alan dışı tercih yapmayı engellediği, sistemin başarılı öğrencilerin aleyhine olduğu kaydedildi.
Danıştay yolu da kapandı
YASA teklifinin bu haliyle kabul edilmesi halinde, bugüne kadar birçok kez yürütmenin durdurulması ve iptal istemleriyle Danıştay'a giden katsayı kararları için bu yol kapanmış olacak. Düzenleme kanunla yapıldığından itiraz için Anayasa Mahkemesi'ne gidilebilecek. Bu konuda Danıştay'da süren tüm davalar da düşecek. Katsayılar daha önce YÖK tarafından değiştirilmiş, Danıştay'a yapılan itirazlarla kararların yürütmesi durdurulmuştu. YÖK tüm alanlar için 0.12 olarak eşitleyerek katsayıyı fiilen kaldırmıştı.
4'TEN SONRA AÇIK ÖĞRETİM
TEKLİFTE, kesintisiz 8 yıl olan temel eğitimin 4+4 şeklinde iki kademeye ayrılması, ikinci kademe olan 5'nci sınıftan itibaren açıköğretim yapılması öngörüldü. İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'nin '4 yılın ardından öğrencilerin açık öğretime geçmesi ve Kuran Kursu'na katılması' talebi de karşılanıyor. Kimi imam hatip okullarının, ilköğretimin ikinci kademesinde başlayarak, açıköğretim yoluyla yapılmasına yasal zemin hazırlandı. Teklife göre, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda imam hatip programları da açılabilecek.
12 yıl kızlara yarayacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren yasa teklifi için ''Burada en çok kız çocuklarımızın eğitim imkanı artırılacak. Yüzde 68 olan ortaöğretimdeki eğitim oranını, yüzde 98'e çıkarmayı planlıyoruz' dedi.
http://www.aksam.com.tr/okul-basarisi-ogrenciyi-etkilemiyor--100002h.html
AKP’nin TBMM’ye sunduğu teklifte Yükseköğretim Yasası’nda Danıştay’ın pek çok iptal kararı verdiği katsayı düzenlemesinin dayanağı olan düzenlemede de köklü değişiklikler yapıldı. Teklifle yükseköğretime girişte adayların ortaöğretim başarılarının dikkate alınmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) yerine Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) uygulaması getirildi. Teklife göre, ortaöğretim bitirme başarı notlarının en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülmesi ve bu puanın yüzde 12’sinin yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenmesi düzenleniyor. Bununla adayların bireysel başarıları ön plana çıkması öngörülüyor. Başarı oranları yüksek bir fen lisesini bitiren bir adayla genel lisede okuyan adayın puanları ortaöğretim kurumunun başarı ağırlıklandırılmadan hesaplanacak.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19970636.asp