Anne adayları için tatil rehberi

Hamilelik sırasında tatile gidilip gidilemeyeceği, anne adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri. Kullanılacak ulaşım araçlarından, tatil mekanının seçimine kadar pek çok soru hamilelerin kafasını kurcalıyor. İşte cevapları.

Hamilelik hem heyecanlı hem de yorucu bir süreç. Bu sürece bir de yaz sıcağı eklenince sorunlar ve sorular bitmiyor. ART Tıp Merkezi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Senai Akoy sorularımızı yanıtladı!

Anne adaylarının tatile çıkmasında herhangi bir sakınca var mı?

Hamileliği normal ve sorunsuz süren anne adaylarının tatile çıkmasında sakınca yoktur. Hamileliğinin son döneminde özellikle son iki ayında bulunan anne adayları ise uzun süreli ve yorucu yolculuklardan kaçınmalı. Tatile çıkmadan önce tüm hamilelerin doktorları ile görüşüp onay almaları gerekir.

Tatil mekanının seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgeler anne adayı ve bebeğin sağlığı için uygun bölgeler değildir. Yurt dışında tatil yapmak isteyen hamileler az gelişmiş ülkeleri tercih etmemeli. Bu ülkelerde görülen mikrobik hastalıklar anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Tatilde karşılaşılan sorunlar nelerdir?

En çok karşılaştıkları sorunlardan biri mikrobik ishaldir. Aşırı sıvı kaybına neden olan ishal hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir. İshal olan anne adayı kesinlikle doktor kontrolü dışında ilaç, antibiyotik kullanmamalıdır.

Hastalanmamak için hangi önlemler alınabilir?

Özellikle yiyecek ve içece konusunda dikkat etmesi gerekir. Açıkta satılan gıdalar ve içeceklerden uzak durulmalı. Kapalı içme suları tercih edilmeli. Buzun şebeke suyundan hazırlaması nedeniyle suyu buzsuz tüketmeli. Salata gibi bol suda yıkanması gereken gıdaları dışarıda yememeye özen gösterilmeli. Ayrıca az pişmiş et ve mayonez gibi içerisinde çiğ yumurta bulunan gıdalardan uzak durulmalı. Sıkça yaşanan sorunlardan biri olan kabızlığı önlemek için anne adaylarına lifli gıdalar tüketmek önerilir.

Hamilelikte tatil kimler için risklidir?

Düşük öyküsü,
Rahim ağzı yetmezliği,
Dış gebelik öyküsü,
Erken doğum öyküsü,
Vajinal kanama,
Düşük riski,
Çoğul gebelik,
Hipertansiyon,
Diyabet,
Kalp hastalığı ve diğer organ sistemlerine ait kronik hastalığı olan hamileler risk grubundadır. Bu hamilelerin uzak yerlere veya yurt dışına seyahat etmeleri tavsiye edilmez.

Araba ve trenle yolculukta nelere dikkat edilmeli?

Araba ve tren gibi ulaşım araçlarında en önemli sorun uzun süre oturmanın sonucunda oluşan dolaşım problemleridir. Araba ile seyahat edecek anne adaylarının rahat edebilecekleri bir koltuk seçmelerinde yarar var. Sırt ve boyun bölgelerini küçük bir yastıkla destekleyip emniyet kemerini karını sıkmayacak şekilde takmak gerekir. Seyahat esnasında sık sık mola verip tuvalet ihtiyacınızı giderin. Tuvalet ihtiyacını ertelemek idrar yolları enfeksiyonuna yol açabilir. Ayrıca molalar esnasında dolaşımın dengelenmesi için yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. .

Uçak yolculuğunun püf noktaları nelerdir?

Hamileliğinin ilk iki ayında uçak yolculuğunun anne adayları açısından zararı yoktur. Ancak yolculuktan önce mutlaka doktor kontrolünden geçip onay almak gerekir. Hamileliğin 28. - 36. haftaları arasında doktorunuzdan izin belgesi almanız gerekir. 36. haftadan itibaren genellikle anne adaylarının uçmasına izin verilmez.  

Hangi durumlarda acilen doktora başvurmalı?

· Vajinal kanama,
· Şiddetli karın ağrısı,
· Aşırı kusma,
· Vücutta şişlik,
· Şiddetli baş ağrısı,
· İshal,
· Ateş,
· Bebeğin hareketlerinde azalma durumlarında
en kısa sürede doktora başvurmak gerekir.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri