ANKARA’YA COĞRAFİ KEŞİF

ANKARA'YA COĞRAFİ KEŞİF

2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı 2.Dönem Coğrafya Öğretmenleri Zümre Başkanları Toplantısı 22 Şubat 2012 Çarşamba günü Mamak ilçesi Abidinpaşa Endüstri Meslek Lisesinde gerçekleştirildi.

 Ankara Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan, zümre başkanlarıyla yaptığı toplantıda; Türkiye genelinde Ankara’nın coğrafya dersinde başarılı olması için yapılması gerekenleri ele aldı.

Aydoğan: Millî Eğitim Müdürlüğünün yaptırdığı sınav sonuç analizi çalışması büyük bir şans ve imkândır. Bunu ele alıp en verimli biçimde kullanmak gerek.

 Ankara Millî Eğitim Müdürlüğü ArGe Bölümünce yapılan sınav analizlerinin Ankara için bir şans olduğunu ve bunun bütün okullar tarafından ciddi biçimde değerlendirilip en verimli şekilde kullanılması gerektiğini dile getiren Aydoğan, bu çalışma sonucunda Coğrafya öğretmenlerinin performanslarını ve öğrenci başarılarını değerlendirdi. Toplantıda, Ankara’nın, fen derslerinde son iki yıl itibariyle tartışmasız Türkiye’de 1. olduğunu yine Türkçede 2. felsefede 11. sırada olduğunu fakat coğrafya dersinde 39. sırada yer aldığını bunun nedenlerinin tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Ankara Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan, coğrafya dersinde kendi türü içinde Türkiye 1.si olan Ayaş Naime Ali Karataş Çok Programlı Lisesini takdir ettiğini belirtti. Öğrencilerin coğrafyayı sevmediği, velilerin ilgisizliği kırsal ya da ekonomik durum gibi bahanelere karşı Ayaş’taki bu okulu ve başarısını örnek gösterdi. Aydoğan, "Bu çalışmaların sonucunda Millî Eğitim Müdürlüğünün yapması gereken, somut olan başarıyı bulmak, ortaya çıkarmak, okulların görevi ise Ayaş Naime Ali Karataş Çok Programlı Lisesinden ne kadar gerideyiz diyerek nedenlerini ve yapacaklarını düşünmektir.’’ dedi. Yapılan çalışmaların ve sonuçlarının kamuoyuna duyurulduğunu ve paylaşılmasının da gerekliliğine inandığını söyleyen Millî Eğitim Müdürü Aydoğan "Sanıyorum coğrafya dersi için özel bir çalışma yapacağız. Birkaç yıl içinde bu sendromu yenmemiz gerek. Ankara büyük, iddialı bir devletin, dünya ailesi içinde ciddi bir konumu olan devletin başkentidir. Bu özelliğiyle her alanda öncü, önder ve örnek olmak zorundadır. Buranın öğretmeni, idarecisi, sınava öğrenciye, işine ilgisiz kalamaz, böyle bir şansı yoktur. Ayrıca şunu belirtmeliyim ki Ankara’da coğrafya öğretmeni ihtiyacı da yoktur. Gerçekten bu dersten neden başarısızız sorusunun cevabını bulmalıyız. Biz, bu konuda sizinle en az eşit durumda sorumluluğa sahibiz. Burada bir başarısızlık varsa bu benim başarısızlığımdır. Ben gücümün yettiği oranda benden kaynaklanan eksikliği telafi etmeye çalışacağım. Fakat unutmayın ki coğrafya diğer branşlardan sadece bir tanesi. Diğer branşlarla da zümre toplantıları yaptım. Sorunları dinledim, sonuç raporlarını okudum, Bakanlığa iletilmesi gerekenleri ilettim. Kısacası bu konuda üzerimize düşenleri Millî Eğitim Müdürlüğü olarak yaptığımızı düşünüyorum. Coğrafya dersi için bir hata, bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Eğer her okul, her öğretmen böyle düşünür, hatasını ve eksikliklerini görüp kabul ederse, bu sorunu aşarız.’’ dedi.

 Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan, her durumu kendi içerisinde değerlendirmek gerektiğini, tüm okulların, belli okulları baz almayarak, sıralamaya bakıp, başarılarını gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi. Ortaöğretim kurumları içinde yüksek puanla öğrenci alan okulların öğretmen ve idarecilerinin oralardaki başarıları kendileriyle ilişkilendirmemelerine de  değinen Aydoğan, 15 milyon öğrenci  içinden ilk 600’e giren öğrencinin başarısızlığından zaten söz edilemeyeceğini mesela meslek liselerinin coğrafya dersinde en düşük başarıyı  göstermelerinin de normal bir durum olduğunu belitti. Aydoğan konuşmasına, örnek verdiği meslek liseleri için  "Meslek liselerinin misyonu farklıdır. Bir alanda yetişerek memleketin ihtiyacına cevap verecek öğrencilerden bahsediyoruz.’’ dedi. Aydoğan, öğretmenlerin görüşlerini de dinledikten sonra toplantının ilk bölümünü sonlandırdı.

Aydoğan: Ankara tarihî ve görsel açıdan zengin bir kenttir.

 Toplantının ikinci bölümünde ise  13 Mayıs 2011 Cuma günü Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Ankara Valisi Alâaddin Yüksel  ve Ankara Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan tarafından imzalanmış olan "Ankara’yı Tanımak ve Farkındalık Yaratmak" konulu protokolle ilgili  olarak konuşan Aydoğan, "Ankara Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda eğitim gören öğrencilerde turizm bilincini oluşturmak, Ankara hakkında farkındalık yaratmak amacıyla; Ankara Millî Eğitim Müdürlüğü ve Gazi Üniversitesi, Turizm Fakültesiyle yaptığımız  iş birliği sonucunda epeyce mesafe aldık. Konuyla ilgili bazı okullarımızda öğretmenlerimiz yetiştirildi. Öğrencilere seminerler verildi. Turizm Fakültesinden beş öğretim görevlisinin verdiği ‘Ankara’yı Tanıyalım’ konulu seminerle, yaklaşık 50.000 öğrenci ve 500 öğretmen bilgilendirildi.’’ dedi. Ankara’nın tarihî ve görsel açıdan zengin bir kent olduğunu ancak yaşadığımız kenti yeterince tanımadığımızı ifade eden Aydoğan konuşmasının sonunda, ’’Biz Ankara’nın çocuklarımız tarafından tanınmasını fakat bunun yalnızca sınıf ortamında değil yaşayarak görerek olmasını istiyoruz. Çocuklarımızın yaşadığı kenti her yönüyle öğrenmesi okul idarelerinin, öğretmenlerimizin bu işe sahip çıkması oranında gerçekleşir. Bundan sonraki süreç için  burada bulunan zümre başkanlarının  bu konuşulanları bütün coğrafya öğretmenlerine ve diğer zümrelerdeki öğretmenlere iletmesini ve Doç.Dr. Muharrem Tuna Hocamızın vereceği  konferanstan  sizde kalanları da  diğer öğretmenlerle paylaşmanızı  istiyorum.’’ dedi.

 Toplantı, Arge uzmanı Ercan Baltacı’nın yaptığı bir sunum ve bilgilendirme toplantılarına eğitmen olarak katılan öğretmen ve öğretim görevlilerine Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan’ın plaket vermesinin ardından ‘Ankara’yı Tanıyalım’ konulu konferansla sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri