Ankara’dan GRECO raporuna izin çıktı!

Uyum raporunda, Türkiye'nin temel konularla ilgili tavsiyeleri yerine getirmediği ifade ediliyor

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu'nun (GRECO) Türkiye hakkında hazırladığı uyum raporu, Ankara'nın izin vermesi üzerine kamuoyuna açık hale geldi. Raporda, Türkiye'nin GRECO tarafından gündeme getirilen 21 tavsiyeden sadece 5'ini yerine getirdiği 2'sini de tatminkar bir şekilde ele aldığı belirtiliyor. Belgede, sivil toplum katılımlı denetim organı oluşturulmaması, yargının bağımsızlığı ve dokunulmazlık alanında adım atılmaması endişe kaynağı olarak nitelendiriliyor.

Yargı bağımsızlığı vurgusu
Türkiye'nin, GRECO'nun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmediği öncelikli konu olarak “yolsuzluk konusunda yeni stratejiler önermek ve yolsuzluğa karşı ulusal stratejilerin uygulanmasını izlemekten sorumlu, sivil toplum katılımının da sağlanacağı bir kurum oluşturulması” gösteriliyor. GRECO, bir başka önemli sorun olarak küçük düzeltmelere karşın hâlâ Adalet Bakanlığı'na yakın bağlantısı olan yargının bağımsızlığını görüyor. Bu sorun, “GRECO, Adalet Bakanlığı karşısında hakimlerin bağımsızlığı temel sorununa ilişkin gerçek bir ilerleme görmemiştir. Hâkimlerin tayin ve denetimleri halen Adalet Bakanlığı'na sıkı bir şekilde bağlıdır” ifadeleriyle dile getiriliyor. Milletvekilliği dokunulmazlığı sisteminin gözden geçirilmesi tavsiyesi de GRECO'nun ilerleme tespit etmediği bir başka başlığı oluşturuyor.
Temel konularla ilgili tavsiyelerinin yerine getirilmemesinden endişe duyduğunu aktaran GRECO, Teftiş Kurulları sistemi reformunun göz önüne alınmamasını, yolsuzluk suçlarında soruşturma yetkisine sahip uzmanlaşmış birim oluşturulmamasını ve yolsuzluk şüphesini bildiren kamu görevlilerinin korunması konusunda düzenleme yapılmamasını da eksiklik olarak yansıtıyor.

'Hemen bitirin' çağrısı
Yolsuzlukla mücadele konusunda eğitim çalışmaları yapılması ve rehber ilkeler belirlenmesi ise Türkiye'nin ilerleme kaydettiği alanlar arasında yer alıyor. GRECO, yerine getirilmemiş tavsiyelerinin en hızlı şekilde ele alınması için Türk makamlarına çağrıda bulunuyor.


Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri