Anıtkabir'den geçen sokağa yeni isim

Melih Gökçek'ten tartışma yaratacak bir uygulama daha...Ankara Büyükşehir Belediyesi, Anıtkabir'in önünden geçen ve 30 yıldır adı ''Akdeniz'' olan caddenin ismini, ''Abdullah Gabdulla Tukay Caddesi'' olarak değiştirdi

Oysa 30 yıl önce bu caddeye Akdeniz ve caddeye açılan üç sokağa da Ordular, İlk ve Hedef sokak adları varilmiş, böylelikle Atatürk'ün ünlü sözü ''Ordular İlk hedefiniz Akdeniz'' oluşmuştu. Kimsenin tanımadığı Abdullah Gabdulla Tukay'ın ise, 96 yıl önce ölen bir Tatar şair olduğu öğrenildi.

Ankara'da son zamanlarda yıllanmış sokak ve cadde isimleri tanınmayan ve Türk tarihi ile ilgisi olmayan kişilerin adları ile değiştirilmeye başlandı. Son icraat ise Anıtkabir'in önündeki cadde oldu. Akdeniz Caddesi'ne adı verilen, Abdullah Gabdulla Tukay ise 1913'de ölmüş Tatar bir şair… Tukay, Tatar Milli Marşını da yazmıştı. Ankara'nın Kavaklıdere semtindeki Bilir Sokağın adı da, bir süre önce ''Abay Kunanbay Sokak'' olarak değiştirildi. Kunanbay da 105 yıl önce ölen bir Kazak şair…



BANGABANDHU ŞEYH MUCİBUR RAHMAN CADDESİ

Çayyolu semtindeki bir caddenin adı Bengaldeş'in kurucusu ''Bangabandhu Şeyh Mucibur Rahman'' olarak değiştirilirken, caddedeki konutlarda oturan ve buna tepki gösteren vatandaşlar ise ''Cumhuriyet Devrimlerinin Bekçisiyiz Bulvarı'' adlı yeni bir tabela yaptırıp eski tabelanın üzerine astılar.

Ankara'nın Balgat semtindeki Balgat Caddesinin adı ise Süleyman Hacı Abdullahoğlu Caddesi oldu. Bu kişinin de, Denizli'nin Kale ilçesine bağlı Kızılcabölük beldesindeki 'Hacı Abdullahoğlu'' sülalesinden olduğu öğrenildi. Ancak neden Ankara'daki bir caddeye adının verildiği anlaşılamadı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanvekili Seyfi Saltoğlu da, bir süre önce Çayyolu semtinde oturduğu konutunun önündeki Fırat Caddesine, kendi adını vermiş ve bu caddeyi ''Saltoğlu Bulvarı'' olarak değiştirmişti. Ancak açılan dava sonucu caddenin adının değiştirilmesi kararı iptal edilmişti.

MİT'İN ÖNÜNDEKİ CADDE

Ankara'da bir ilginç değişiklik ise Yenimahalle semtinde bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'nın önündeki cadde oldu. ''Çınardibi'' olan bu caddenin adı da, ''Şehit Binbaşı Ahmet Cem Ersever Caddesi'' olarak değiştirildi. JİTEM'in kurucusu olduğu öne sürülen ve bazı faili meçhul cinayetlerle anılan Jandarma subayı Ersever, MİT'te görev yapmadı. Susurluk sürecinde Binbaşı rütbesindeyken istifa eden ve bazı açıklamalarda bulunmaya başlayan Ersever, yardımcısı Mustafa Deniz ve sevgilisi Neval Boz ile birlikte öldürüldü ve katilleri yakalanamadı… MİT, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan, bu caddeye MİT eski Müsteşarı Adnan Ersöz'ün adının verilmesini istemiş, ancak belediye caddeyi ''Şehit Binbaşı Cem Ersever'' olarak değiştirmişti. Bu değişikliğin ardından caddeye asılan tabelalar, bazı kişilerce sökülmüş ve daha sonra belediye tarafından yeniden aynı tabelalar takılmıştı.



NELER DEĞİŞTİ?

Ankara'da son zamanlarda değiştirilen bazı sokak ve cadde isimleri şöyle:

Akdeniz Caddesi: Abdullah Gabdulla Tukay Caddesi
Bilir Sokak : Abay Kunanbay Sokak
Balgat Caddesi: Süleyman Hacı Abdullahoğlu Caddesi
Bahçelievler 1. Cadde: Taşkent caddesi
Emek 4. Cadde: Bişkek Caddesi
Bahçelievler 7. Cadde: Aşkabat Caddesi
Bahçelievler 4. Cadde: Kazakistan Caddesi
Çevre Sokak: Üsküp Caddesi
Çınardibi Caddesi: Şehit Cem Ersever Caddesi

(Gazeteport)vatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri