"Anaokulları ücretsiz olmalı"

BES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2009-2010 eğitim döneminde pilot uygulama olarak başlatacağı Zorunlu Ana Okullarıyla ilgili projeyi desteklediklerini; ancak anaokullarının ücretsiz olması gerektiğini söyledi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, yaptığı açıklamada, Anaokullarına kayıt yaptırmak isteyen ailelerden 400 ila 1500 lira arasında kayıt ücreti talebinin aile bütçesi için büyük külfet oluşturduğunu ve ailelerin bu parayı ödemesinin imkansız olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir taraftan okul öncesi eğitimini zorunlu yapıp, bir taraftan da kayıt için ücret istenmesine itirazda bulunan Avcı, "Anayasa'ya göre devlet okullarında zorunlu eğitim parasızdır. Anaokullarına kayıt konusunda yaşanan bu soyguna Milli Eğitim Bakanlığı ivedilikle el atmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. Avcı, şöyle devam etti:
"Anaokullarının ücretsiz olmasını, yeterli eğitim ve donanıma sahip uzman görevlilerce sağlanmasını ve nitelikli anaokullarının sayısının artırılmasını istiyoruz. Özellikle çalışan ebeveynlerin, çocuklarının sağlığı, eğitimi, güvenliği ve sosyalleşmeleri konularında
anaokulu çok önemlidir.
5 - 6 yaş dönemi eğitim için kesinlikle değerlendirilmesi gereken 'Altın Çağ'dır. Çocuk hayatı boyunca öğreneceklerinin yüzde 35'ini bu dönemde öğreniyor. Birçok gelişmiş ülkede çocuklar 3 - 4 yaşında eğitimle tanışıyor. Sosyal, duygusal gelişimini daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamladığı gibi akademik gelişiminin temeli de bu süreçte atılmaya başlanıyor. Bu nedenle okul öncesi eğitimde yaşanan sorunların çözümü tarafımızca büyük önem taşımaktadır."



"Okul öncesi eğitimde endelli çocuklar da düşünülmeli"

Avcı, "Zorunlu okul öncesi eğitim kapsamındaki engelli çocukların da bu tip projelerde düşünülmesi gerektiğini belirterek, "Mezra ve köylerde yaşayan çocuklar başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı eğitim alamayacak olan çocukların bu alandaki eksikliklerini gidermek için 'Ev Merkezli Okul Öncesi Eğitim Programı' geliştirilmesi gerekir.
Milli Eğitim Bakanlığı "Zorunlu Ana Okulları Projesi" çerçevesinde ifade ettiğimiz sorunlar ve eksikliklerin çözümü için 2010 yılı eğitim bütçesine yeterli miktarda pay ayırmalıdır"

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri