Anadolu'nun değerlerini Kaliforniya'ya taşıdılar

Kaliforniya eyaletinde Türk derneği Pacifica Enstitüsü'nün başını çektiği organizasyonla düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemekleri Festivali, Anadolu'nun tarihî ve kültürel değerlerini, ABD'ye taşıyıp Amerikalılara "jetlag" hissi yaşatmadan gezme imkanı

Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Mevlana Müzesi, Aspendos Antik Tiyatrosu, Mardin taş evi ile Akdamar Kilisesi'nin dev maketlerinin yer aldığı festivali 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.



Türkiye, tarihî zenginliklerini okyanusun ötesinde sergiliyor. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Türk derneği Pacifica Enstitüsü'nün başını çektiği organizasyonda Anadolu kültürleri ve yemekleri tanıtılıyor. Dört gün sürecek olan festivali 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Festivalde Türkiye'nin beş şehri (Mardin, Van, İstanbul, Antalya ve Konya) gemilerle ABD'ye taşınan büyük replikalarla canlandırılıyor. Maketi sergilenen tarihî eserler arasında Topkapı Sarayı, Üçüncü Ahmet Çeşmesi, Aspendos Antik Tiyatrosu ve Akdamar Kilisesi de bulunuyor.

Festivalin açılışında konuşan Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Hakan Tekin, festivalin 'jetlag' yaşamadan Türkiye'nin 'çok güzel bir örneği'ni görme imkanı sunduğunu belirterek, organizatörleri kutladı. Bu tür etkinliklerin, 'Türkiye'nin, dünyanın her yanında bayrak gösteren politikasının örneği olarak görülebileceğini' ifade etti. Festivalin sponsorları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu da bulunuyor. Tekin, bu tarz faaliyetlerin, "Türkiye'nin son yıllarda dışa açılan, dünyanın her yanında bayrak gösteren politikasının örneği olarak da görülebileceğini" ifade ederek, Türk derneklerinin Amerika'da daha aktif hale geldiğini kaydetti. Festivalin sponsorları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu da bulunuyor. Festival alanına Selçuklu, Roma, Bizans, Hitit, Lidya gibi Anadolu'nun medeniyetlerini simgeleyen maket kapıların bulunduğu bir koridordan geçilerek giriliyor. Kapılarda ilgili dönemin kostümlerini giymiş olan bir Amerikan aktör ajansından genç bayan ve erkekler tebessümle ziyaretçileri karşılıyor. Koridorun duvarlarında Türkçe ve İngilizce resimli bilgiler veriliyor.

KALİFORNİYA'DA MİNİ İSTANBUL

Dolmabahçe Kapısı'yla konuklarını karşılayan İstanbul standında üç boyutlu Kız Kulesi ve arkasındaki İstanbul Boğazı, Ayasofya ve Sultanahmet Camii silüeti, Boğaz'da gezintiye çıkılmış izlenimi veriyor. Topkapı Sarayı'nın maketinin yer aldığı standı gezenlerin karşısına avluda gezinen padişah, şehzade ve yeniçeriler çıkabiliyor. Topkapı Sarayı'nın bazı iç bölümlerinin yansıtıldığı ve içinde gezilebilen üç boyutlu maketlerin de bulunduğu Stant, sanki İstanbul'un bir bölümünü ABD'ye getirmiş hissi uyandırıyor.

Gelenleri Mevlânâ Müzesi'nin üç boyutlu maketiyle karşılayan Konya standında, Semazen Grubu sema yapıyor ve Türk tasavvuf musikisi icra ediliyor. Tesbih, çini ve keçe ustalarının, el emeği göz nuru eserlerini sergilediği stant, Amerikalıların ilgisini çekiyor. Türkiye'nin her bir yanının farklı bir güzelliği barındırdığını vurgulayan festivalde, Türkiye'nin müthiş güzellikteki sahil kentleri, Antalya ile sembolize ediliyor. Apollon Tapınağı kapısının maketinden geçilerek girilen Antalya standında, palmiyeler ile gerçek kum yer alıyor. Stantta, ihtişamlı Aspendos Antik Tiyatrosu'nun üç boyutlu maketi bulunuyor.

Hoşgörünün memleketi Mardin, meşhur tablomsu silüetiyle karşılıyor konuklarını... Kentin silüetinin altında yer alan ünlü taş evlerinden birinin üç boyutlu maketi, sanki Mardin'in içinde geziliyor izlenimi veriyor. Reyhani Korosu'nun gezenlere müzik ziyafeti sunduğu stantta, taş, ahşap, telkari ustaları da hayranlık bırakan zanaatlarının inceliklerini sergiliyor. Mardin bölümünde Süryani Kilise Korosu da performans sergileyecek.

PACIFICA INSTITUTE'A TAKDİR BELGESİ

Van standı ise ziyaretçilerini, şehrin simgesi haline gelen Akdamar Kilisesi'ne geziye çıkarıyor. Arkasında Ağrı Dağı'nın silüeti bulunan üç boyutlu maketin içi de kilisenin aynısı. ABD'ye gelebilmesi için uzun uğraşlar sonucu pasaportu çıkarılan, yolculuk nedeniyle biraz "jetlag" olmuş Van kedisi ise tüm yorgunluğuna rağmen mavi-yeşil gözleriyle ilgi çekiyor. Ziyaretçiler, Van kedisine dokunmak için stant önünde yoğunluk oluşturuyor. Gençlerden oluşan folklor grubunun Van yöresi halkoyunlarını sunduğu standın, Ermeni nüfusunun yoğun olduğu Los Angeles'ta büyük ilgi çekmesi bekleniyor. Bir başka ilgi odağı olan mehter takımı da çeşitli aralıklarla festival meydanına çıkarak yürüyüş yapıyor ve konser veriyor. Folklor grupları hem ilgili şehrin standında hem de büyük tiyatro sahnesinde gösteriler yapıyor. Ayrıca, festivalde Türk ve Ermeni sanatçılar, Yunanlı sirtaki ekibi de sahne alıyor, Kafkas oyunları sergileniyor.

Festivalden dolayı Pacifica Institute'a Newport Beach Belediye Başkanı Keith Curry, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Loretta Sanchez, Kaliforniya eyalet senatörleri Tom Harmon ile Lou Correa birer takdir belgesi verdi. Törende hazır bulunan Van Valisi Münir Karaloğlu ile Mardin Valisi Hasan Duruer'e festivale katkılarından dolayı organizatörlerce birer plaket verildi. Açılış törenine Afganistan, Belçika, Hırvatistan ve Yunanistan'ın Los Angeles başkonsoloslarının yanı sıra bölgedeki bazı üniversitelerin rektörleri ve diğer toplum önderleri de katıldı.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri