Anadolu ve Fen Lisesi Atama Fiyaskosu

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü sınav kazanan öğretmenlerce neredeyse 8 aydır beklenen Anadolu ve Fen Lisesi Atama takvimini nihayet açıkladı. Bunca ertelemeye rağmen oldukça eksik, çelişkili ve adil olmaktan uzak bir kılavuzla karşı karşıyayız. Gene

1-Yeniden atama başvuruları 12-16 Kasım, Uygulama Sınavı başvuruları 22-26 Kasım İlk atama başvuruları 3-7 Aralık, aralığında alınıp onaylanacakken, göreve başlatılma 2. Dönem başında gerçekleşecektir.

2-Kılavuza göre halen Anadolu Lisesinde çalışan öğretmenlerin tamamına Anadolu Lisesi öğretmeni statüsü verilmekle birlikte kadroların %55’i yeniden atamaya, %45’i ilk atamaya ayrılmıştır.
3-2005/73 No’lu Genelge ile Anadolu Liselerine atanarak çalışanlar yeniden atama kapsamında başvuruda bulunamayacaklardır.
4-Anadolu liselerine sınavsız atanmış ya da dönüştürme sonrası çalışmış öğretmenlerden bu okullardan ayrılanlar bu tür okullara yeniden atama kapsamında başvuramayacaklardır.
 
5-Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi öğretmeni statüsü için ise bir açıklamaya yer verilmemiştir.
 
6-Aylıksız izinde olanlarla Yurt içi / yurt dışında görevlendirme olan öğretmenlerin başvuruda bulunabilecekler, kararnameleri tebliğ edildiğinde aylıksız izinlerini sonlandırıp göreve başlayacaklardır.
 
7-Anadolu Lisesi olan veya dönüşen okullarda halen çalışan öğretmenler sınav kazanmış olsalar da başvuruda bulunamayacaklardır. Bu öğretmenlerin Anadolu Lisesi yerine Fen Lisesine geçme başvurusu yapmaları da engellenmiştir.
 
8-Atamalar yalnızca İL İÇİNDE yapılacaktır.
 
9-Halen yöneticilik yapanlardan kendi okullarına atananların yöneticiliği devam edecek başka kurumlara atananların yöneticiliği düşürülecektir. (Yargı kararları ile ve mevcut uygulamalarla çelişen bir durumdur.)
 
10-Halen Anadolu Liselerinde çalışan öğretmenlerden norm kadro fazlası durumunda olanlar atama döneminde bu kurumlarda çalışır görüleceğinden sınava dayalı ilk atama ya da yeniden atama kapsamında başvuru yapamayacaklardır.
 
11-Sınavla atanan öğretmenlerin çoğu hizmetpuanı düşük, genç öğretmenlerdir ve bir kısmı norm fazlasıdır. Bu öğretmenler sınav kazandıkları halde hem norm bakımından mağdur edilirken bir başka bir Anadolu Lisesini tercih etmeleri engellenecektir, iki türlü mağdur olacaklardır.
 
12-Bakanlıkça Atamaya esas olarak öğretmenlere 40 tercih hakkı verilmiş olsa da çoğu ilde tercih edilecek norm açığı olan ancak birkaç lise bulunacaktır.
 
Sonuç Olarak; Kanun Hükmünde Kararnamelere uygun Yönetmelik güncellemelerini bir yılı aşkın süredir yapmayan bakanlığın tüm atama ve yer değiştirme işlemleri sorunlu olmuş, Anadolu ve Fen Lisesi Atamaları da geleneği bozmamıştır. Hem maddi hem de Manevi olarak bedel ödeyip sınav kazanan öğretmen ve idarecilerin kazanılmış haklarını gasp eden bu atama kılavuzu oldukça sıkıntılıdır. Dava yorgunu olan bakanlığın aksak ve eksik hususları gidermesi herkes için daha hayırlı olacaktır.
 
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri