Anadolu ve Fen Liselerinin puanları düşecek mi?

Pervin Kaplan bu yıl SBS sonuçlarına göre Anadolu ve Fen Liselerinin puanlarının 35 puan kadar düşeceğini söyledi.

Pervin Kaplan'a göre bu yıl SBS’nin zorluğu puanlara yansıdı ve öğrenciler geçen yıla göre daha düşük puan aldılar. Bu nedenle de geçen yıla göre daha düşük puanlarla Anadolu ve fen liselerine yerleşecekler. 460 ile 470 arasında öğrenci alan okullarda 10 puana, 300 ile 350 arasında puanlarda yerleştirme yapılan liselerde ise 30-35 puana kadar düşüşler olacak
 
Seviye Belirme Sınavı (SBS) geçtiğimiz 8 Haziran’da yapıldıktan sonra soruları incelediğimizde sınavın zor olduğunu, bu yıl tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısının azalacağını ve öğrencilerin puanlarının daha düşük olacağını dile getirmiştik. Sonuçlar bu saptamamızı doğruladı. Geçen yıl 100 sorunun tümünü doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 677 iken bu yıl sayı 110 ile sınırlı kaldı. Liselere yerleştirmelerde kullanılacak Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) yalnızca SBS puanlarıyla oluşmuyor. Bu yıl tartışmalara ve mağduriyetlere yol açtığının altı çizilen 3 yıllık okul notlarının toplamı da bu puanın oluşmasında etkili. Ancak bu etkiye rağmen geçen yılla kıyaslandığında öğrencilerin yerleştirme puanları daha düşük. Bu durumda da aralarında Galatasaray Lisesi’nin de yer aldığı Anadolu ve fen liseleri ile yalnızca SBS puanıyla öğrenci alacak yabancı ve özel okullarda da puanlar düşecek.
 
KARŞILAŞTIRMA MÜMKÜN Geçen yılla bu yılı hem puan hem de başarı sırası açısından Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar HABERTÜRK için bir tablo olarak hazırladı. Sayfamızda kullandığımız bu tabloda hangi puan diliminde ne kadar düşüşler olduğunu görebilir ve geçen yılın puanlarını birbiriyle kıyaslayabilirsiniz. Aynı şekilde tabloda yer alan başarı sıraları da sizlere tercihlerinizi yaparken fikir verecek. Tabloda yer alan önemli bir veri de bir üstteki puan aralığında yer alan adaylar hakkında fikir verecek.
 
35 PUANA KADAR DÜŞER
Celil Vardar, bu puan düşüşlerinin en fazla 300’lü puan grupları arasında gerçekleştiğine dikkat çekerek, en üst dilimlerde bu farkın 2 ile 5 puan arasında olmasına rağmen, 460 ile 470 arasında geçen yıla göre 10 puanlık bir düşüşün gerçekleştiğini, 300-350 arasında ise bu rakamın 30-35’e yükseldiğini dile getiriyor.
 
Vardar’ın önerisi de puanı değil, başarı sırasını kullanmak ve kendi başarı sıranızın bin yukarısından 10 bin de aşağısından sıralama yaparak, tercih listesini oluşturmak.
 
Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Ali Ekber Peşken de 10 ile 30 puan arasında okullarda puan düşüşlerinin olacağını vurgulayarak, “Yalnızca 10 okul tercihi yapılacağı unutulmamalı. Üstelik hazırlanacak tercih listesi yedek yerleştirmeler için de kullanılacağı için bu 10 okulun iyi seçilmesi gerekiyor. Veliler çocuklarının tercih listelerinde ilk sıralardaki 2-3 tercihlerini genel başarı sıralarının veya yüzdelik dilimlerinin üstünde, daha sonraki 5-6 tercihlerini kendi başarı sıralarının veya yüzdelik dilimlerinin paralelinde, 2-3 tercihlerini de kendi başarı sıralarının veya yüzdelik dilimlerinin aşağısında yapmaları uygun olacaktır” diye konuşuyor.
 
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil de tercih listesi hazırlanırken öğrencinin OYP’deki Türkiye başarı sırasının kullanılmasının önemli olduğuna işaret ediyor. Kösegil, “Tercih yapılacak okulun 2012 Türkiye Geneli Başarı sırasıyla kendinizin OYP Türkiye Geneli Başarısı’nı dikkate alın. Çünkü tercihlerde her sene bir önceki yılın istatistiklerini ve verilerini kullanırız. Okulların kontenjanlarını da dikkate almak gerek” diyor. Yabancı ve Türk özel okullar puanlarını dönüştürecek mi?
 
SEVİYE Belirleme Sınavı (SBS) puanına göre öğrenci alan okullarda veliler için bir “puan karmaşası” yaşanıyor. Bunun nedeni de SBS puanındaki değişiklik. Bu yıla kadar SBS’de alınabilecek en yüksek puan 500 iken, bu yıl 700’e çıktı. Sadece 8. sınıf SBS puanını dikkate alan okullar ise taban puanlarını en yüksek puan olan 500’ü dikkate alarak açıklıyordu.
 
Bu yıl sınav puanının 700’e çıkmasıyla geçen yılın taban puanlarıyla bir karşılaştırma yapmak anlamını yitirdi. Ya bu yılın SBS puanlarının 500’e dönüştürülmesi ya da 700 olan taban puanların 500’e olan karşılıklarının bulunması gerekiyor. Her iki koşulda da Özel Okullar Sınav Yürütme Kurulu’na düşen görev bir an önce hangi değerleri kullanacağına karar vermek ve geçen yıl okulların hangi başarı sırasından öğrenci aldıklarını açıklamak. Böylece aileler başarı sıralarına göre bir karşılaştırma yapma fırsatı elde edecekler. Veliler sorularını şöyle özetliyor: * Geçen yılın 500’lük sistemine göre bu yılın 700’lük sistemini nasıl uyarlayacağız? * Geçen yılın 470 puanı, bu yıl 700’lük sistemde kaç puana denk gelecek?
 
* Özel ve yabancı okulların geçen yılki başarı sıraları ne zaman açıklanacak?  
 
BAŞARI SIRASINI KULLANIN ÜNİVERSİTE
 
tercihlerinde olduğu gibi lise tercihlerinde de başarı sıranızı kullanmanız daha sağlıklı tercih yapmanızı sağlayacak. Çünkü puanlar sınavların zorluk ya da kolaylık derecelerine göre oluşur ve buna göre de bazı yıllar yükselir, bazı yıllar da düşer. Tıpkı bu yıl SBS’nin zorluğunun puanları düşürdüğü gibi.
 
Okulların bu yıl ve geçen yıl başarı sıralarıyla puanlarını karşılaştıran tabloda da görüldüğü gibi geçen yıl 495.244 taban puanındaki öğrenci 616 başarı sırasında yer alırken, bu yıl aynı sıradaki öğrencinin puanı 2.714 düşüşle 492.530 oldu. Yine geçen yıl 475.688 puandaki öğrencinin başarı sırası 19 bin 707 iken, bu yıl başarı sırasın 19 bin 705 olan öğrencinin puanı 460.795 olarak gerçekleşti. Bu nedenle listenizi hazırlarken başarı sırasını göz önünde bulundurmalısınız. 
 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SINAVLAR Haberleri