"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. maddeleri uyarınca Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Ailelerin büyük fedakârlıklara katlanarak iyi bir ortaöğretim aldırmak için hazırladıkları çocuklarının hayallerini yıkan ortaöğretime giriş sınavı olan Seviye Belirleme Sınavı süreci ( tercih, ek yerleştirme vb) bakanlığınızın uzun yıllardır yönetemediği bir kriz alanı haline gelmiştir. Kaynakların kıt olduğu eğitim sisteminde Türkiye’nin en gözde okullarının ( Fen liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu Meslek liseleri vb ) kontenjanlarının her bir okulda neredeyse bir sınıf oluşturacak noktada boş kalması hem ülke kaynaklarının kullanımına yönelik bir beceriksizlik, hem de ailelerinin emeklerinin sömürülmesine karşı bir sorumsuzluk ve vurdumduymazlıktır.
1. AKP hükümetleri döneminde ( 2003–2012) Anadolu türü ortaöğretim kurumlarının ve fen liselerinin boş kontenjanları okul türleri düzeyinde ne olmuştur?
2. Son 10 yılda İller itibariyle boş kontenjanların okul türlerine göre dağılımı nedir?
3. Fen liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu Güzel sanatlar liseleri ve Anadolu Meslek liselerinde bir öğrencinin yıllık öğrenci maliyeti kaç TL’dir? Son 10 yıldaki maliyetler yıllar itibariyle nedir?
4. Türkiye’nin yüz akı liselerinden olan Kadıköy Anadolu, Beşiktaş Anadolu gibi gözde liselerimizin kapasitelerinin doldurulamamasının bir yönetim zafiyetinden kaynaklandığını düşünüyor musunuz?
5. Genel liseleri Anadolu liselerine dönüştürerek niteliklerini arttırdığınıza yönelik bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Var ise sonuçları nedir? Böyle bir veri yok ise bu yönde dönüştürme yapmanızın gerekçesi nedir?
6. Anadolu Liselerine bir türlü yapılamayan öğretmen atamaları sorununu çözmemenizin gerekçesi nedir? Öğretmenlerin mağduriyetleri Bakan olarak sizi mutlu mu etmektedir?"