Altında Sert Düşüş Beklentisi

Cihan Kamer uyardı: "Fonlar satışa geçince keskin düşüş yaşanacak. Dikkatli olmak lazım"

Altın fiyatlarıyla ilgili herkesin merak ettiği, 'yükselecek mi düşecek mi?' sorusuna Atasay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer'den net cevap geldi. Altında gerçek alıcıların olmadığını, daha çok fonlar ve ülkelerin alım yaptığını belirten Kamer, "Bunlar satışa geçince keskin düşüşler yaşanabilir. Dikkatli olmak lazım." dedi.

Cihan Kamer, Atasay Kuyumculuk'un 2009 yılı değerlendirmesi ve önümüzdeki dönem beklentilerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında, altın fiyatlarının geldiği noktayla ilgili soruları cevapladı. Sektörün yükselişi öngöremediğini anlatan Kamer, "Özellikle kriz ortamında birikimin çok fazla satıldığı, hurda altının çok geldiği süreçte. Gerçekte talep yok, fiziksel talep yok. Sadece ülkeler güvenli bir liman olarak görüyorlar. Özellikle Çin alımlar yaptı. Fonlar alımlar yaptı. Nihai tüketici alım yapmadı. Bir gün bu fonlar ya da ülkeler bu altınları satacaklar. Çünkü onlar gerçek talep edenler değil. O noktada keskin düşüşler de yaşanabilir altında. Ama bu yarın olacak, şu gün olacak noktasında değil." şeklinde konuşutu. Kuyum sektörü için 2010'un toparlanma, 2011'in kalkınma, 2012'nin ise patlama yılı olacağını söyleyen Kamer, dünyada krizin kokusunu en önce alan sektör olduklarını, insanların ilk önce lüks tüketimini yavaşlatmaya başladığına dikkat çekti. Kuyum sektöründe daralmanın bundan 3 yıl önce başladığını ifade eden Kamer, sektörün her yıl ortalama yüzde 30 küçüldüğünü kaydetti.
Kamer, 2008'de 83 ton olan ihracatın 2009'da 50 tona gerilediğini, 2009'un sektörün dibe vurduğu süreç olduğunu vurguladı. Atasay olarak bu dönemde tek taş kampanyası yaptıklarını, bütün sektörün bundan istifade ettiğini, ayakta kalmayı başarabildiklerini anlatan Kamer, Asgold Coronet ürünü, sektörün finansman ihtiyacına çözüm getiren 'altın anahtar' modeli ve dönem toplantıları ile sektörü rahatlatıcı adımlar attıklarını belirtti.

Türkiye'de her ailede ortalama 100-300 gram arasında altın bulunduğunu, ekonomik durgunluk döneminde Türk halkının bu altınları satmak suretiyle ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden Kamer, 2008'de 4 milyar dolar, 2009'da ise 4,5 milyar dolar külçe altın ihraç edildiğini, bu altınların halkın yastıkaltı diye tabir ettiği altınlar olduğunu belirtti.


habertürk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri