Altın fiyatları yükselecek mi? 3 uzmandan kritik altın yorumu!

Altın fiyatları sert hareketlerini devam ettiriyor. Yatırımcı bu hareketler karşısında gram altın fiyatları hakkında merak içerisinde. Peki, altın fiyatları ne olacak? 3 uzman isimden teknik seviye...

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta sert fiyat hareketleri ile piyasalarda işlem gördü. Altın fiyatları 16 ağustos sabahına sakin bir seyirle başladı. Geçtiğimiz hafta ABD’de yayınlanan ekonomik veriler genel olarak altın fiyatları; ONS altın, gram altın fiyatları üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden oldu. FED’in varlık alımlarını azaltabileceği yönündeki beklentiler doğruda doları güçlendirirken ONS altın tarafında adeta çöküşe neden oldu.

Altın yatırımcısı gram altın yükselecek mi? Altın fiyatları yükselecek mi tarzından soruları sıkça soruyor. Gelişmeler ışığında altın piyasası uzmanları altın fiyatları hakkında yorumlarını sürdürüyor. Piyasadaki 3 uzman, altın fiyatlarına ilişkin kritik yorumlarda bulunarak teknik seviyeler verdi.

3 UZMAN İSİMDEN KRİTİK ALTIN FİYATLARI YORUMU
YM Ekonomi kanalında yer alan uzman isimlerin altın fiyatları yorumları şöyle:



Emtia piyasasında güçlü odak altın fiyatları oldu. ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin güçlü toparlanma sinyali vermesi ONS altın için güçlü satış baskısı oluşturdu. Bazı ekonomistler satış baskısına açıklanan verinin pandemi döneminde uygulanan ultra gevşek para politikalarından dönüş için merkez bankalarına yol açmasının neden olduğu yönünde görüş bildirirken, bazı ekonomistler ise bu dalgalanmanın dünya piyasalarında bir manipülasyon olduğunu belirtti.

ONS ALTIN FİYATLARI İÇİN KAYIP BÜYÜK
2021 yılına 1.900 dolar seviyesinden giriş yapan ONS altın fiyatları ABD’de artan enflasyon sonrası bir ara tekrar bu güçlü psikolojik seviyenin üzerine çıksa da burada tutunamadı. Risk seven yatırım aracı olan altın, koronavirüs sağlık krizinin ekonomileri üzerinde baskısını artırdığı dönemde güçlü yükselişler kaydetmiş, bu duruma piyasaların bol parayla fonlaması eklenince tarihi zirveler gelmişti. Parasal sıkılaşma riski konuşuldukça altın baskı yemeye devam ediyor. ONS altın geçtiğimiz günlerde sert düşerek 1652 dolar seviyesini gördü. ONS altın bu noktadan sonra tepki alımlarıyla bir miktar toparlayarak mevcut durumda 1730 dolar seviyesinde işlem gördü. Bu seviye dikkate alındığında altın yatırımcısının yılbaşından beri kaybı yüzde 10’a yaklaştı.



ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?
Peki, şimdi altın fiyatları neden düşüyor? Altın fiyatları neden düşüyor sorusuna cevap vermek için altın neden yükseldi sorusunu cevaplamak gerekiyor. En önemli iki neden koronavirüs sürecinin piyasalarda riskleri artırması ve merkez bankalarının reel sektörleri canlı tutmak için piyasaları tarihte emsali görülmemiş bir şekilde fonla mış olması olarak öne çıkıyor. Amerika'da artan enflasyon ve enflasyon beklentileri piyasalarda bulunan bol paranın etkisiyle körüklenmesi dünyanın en büyük ekonomisinin aşırı ısınması anlamı taşıyor. Bu durum dünya merkez bankalarının öncüsü FED'in para politikasında erken bir sıkılaşma hamlesi yapma ihtimali taşıyor. Amerika'da tarım dışı istihdam verisi 1 milyon sınırına dayandı, 943 binle beklentileri aşan güçlü veri toparlanmanın önemli sinyali taşıyor. Önceki aylarda bu rakam 200 binli seviyelerde yer alıyordu ve noktadan sonra kademe kademe güçlü yükseliş kaydetti. Bu rakamın yükselmesinin en büyük nedeni Covid-19 sürecindeki aşılama programının hızlanması olarak görülüyor.

ALTIN FİYATLARINDA MANİPÜLASYON YAPILDI
Yurt içinde özellikle yaz aylarının en çok merak edilen ve Türk halkının en vazgeçilmez yatırım aracı olarak öne çıkan gram altın ons altın ve dolar/TL üzerindeki hareketlere göre kendine yön tayin ediyor. ONS altın düştüğü zaman genellikle dolar/TL yukarı hareket sergilerken gram altında düşüş görülse bile bu durum daha sınırlı kalıyor. Çünkü ONS altın tarafındaki ters rüzgarı, dolar kurundaki yükseliş hafifletiyor. Altın fiyatlarında manipülasyon yapıldı.

Sabah’ın sorularını cevaplayan et piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, geçtiğimiz günlerde yaşanan düşüş konusunda manipülasyon iddiasında bulundu. Ergezen, yaptığı açıklamada, “Genel olarak varlık alımlarının azaltılması endişeleriyle bir satış olduğu zaman diğer riskli varlıklarda da bu durumun görülmesi bekleriz. Ama burada böyle bir şey olmadı. Direk altına gelen bir satış oldu. Bu da bir manipülasyonu da beraberinde getirdi.” dedi.

Uzman isim, pazartesi sabahı uzak doğunun en büyük piyasaları Japonya ve Singapur kapalı iken altında yaşanan satış emrinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Ergezen, “Gerçekten çok yüksek bir satış emri oldu. 4 milyar dolara yaklaşan bir emir diğer stopları da etkiledi. Birçok yatırımcı marjin kol nedeniyle hesaplarını sıfırlamak zorunda kaldı. Ciddi bir manipülatif hareket olduğunu söyleyebiliriz bu durumunda.” diye konuştu.



ALTIN FİYATLARI İÇİN AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER DAHA AĞIR BASIYOR
3 uzman altın fiyatları üzerine değerlendirmelerde bulunarak teknik seviyeleri açıkladı.

Stratejist Yeliz Karabulut, altın fiyatları üzerine değerlendirmelerde bulundu. Karabulut, “Piyasalarda artık daha şahin bir FED izlenebileceğini ifade ederek, altın fiyatları için aşağı yönlü riskler daha ağır basıyor.” dedi.

A 1 Capital Araştırma Müdürü Eren Can Umut, altın fiyatları için faiz beklentilerinin öne çekilmesiyle altın fiyatlarında aşağı yönlü hareketlerin olduğunu ifade ederek, ONS altında 1800 dolar seviyesi büyük önem kazandı” diye konuştu.

Altın fiyatları için konuşan Gedik Yatırım Danışmanı Onur Can Bal, FED'in Haziran ayı toplantısından sonra altın fiyatlarında sert geri çekilme yaşandığını ancak sonraki güvercin tutumla bir miktar toparlanma olduğunu ifade ederek, “FED'in sıkılaştırma yapabileceği ihtimali ons altını baskılıyor.” dedi.

Kaynak : Milli Gazete

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri