Alparslan Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldı

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi adı altında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldığını söyledi.

Muş Alparslan Üniversitesi kampüs alanında yapılan çalışmaları inceleyen Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile açıklamalarda bulundu.

Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün kendileri için diğer bölümlerden farklı olmadığını belirten Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, "Üniversitemiz fark oluşturan bir üniversite olacak demiştik. Bunu derken belki sizlerde buna inanmamıştınız. Gerçekten Muş Alparslan Üniversitesi her alanda farkını ortaya koyan ve fark oluşturan Türkiye'de bu anlamda örnek teşkil edecek bir kurum haline gelmeye başladı. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü bizim için diğer bölümlerden farklı bir bölüm değil. Biz şuana kadar yaklaşık olarak 50 civarında bölüm kurduk. Şu sıralarda görüştüğümüz 20 bölümü de YÖK'e sunacağız. Dolayısı ile Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü de bu bölümlerden sadece birisidir. Haziran 2009'da Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylanan gelişim planımızda Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açacağımız ve 2014 yılında bu bölüme öğrenci alacağımız kayıt altına alınmıştı." dedi.

Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün daha önceden gündemlerinde olduğunu hatırlatan Rektör İnanç açıklamasına şöyle devam etti: "Dolayısı ile Kürt Dili ve Edebiyatı bizim gündemimize bugünlerde giren bir konu değil. Kürt Dili ve Edebiyatı Türkiye'nin gündeminde çok tartışılmıyorken bizim gündemimizde yoğun bir şekilde yer alan bir konuydu. Bu bağlamda biz bir tek Kürt Dili ve Edebiyatı ile ilgili adım atmadık. YÖK de 23 Aralık 2010 günü yapmış olduğu Genel Kurul toplantısında Türkiye'de bir ilk olarak 4 yıllık lisans programı düzeyinde Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılmasına onay verdi."

ALEVİLİK SEÇMELİ DERS OLARAK VERİLECEK

Muş Alparslan Üniversitesi'nde Alevilik dersinin seçmeli ders olarak verileceğini hatırlatan Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, "Eylül 2010 tarihinde yapılan Muş Alparslan Üniversitesi senato toplantısında Alevilik dersin verilmesi seçmeli olarak kabul edildi. Yanı seçmeli olarak üniversitede Alevilik adı altında seçmeli bir ders açılmış oldu. 2. yarından itibaren üniversitemizde Alevilik seçmeli ders olarak verilecek. Kürt Dili ve Edebiyatı da dediğim gibi YÖK tarafından kabul edildi ve kuruldu. Bu Türkiye'de bir ilk olması hasebiyle dikkat çekti. Daha önce Mardin Artuklu Üniversitesi'nde yaşayan diller enstitüsü kuruldu. Bu enstitüde 'Kürt Dili ve Kültürü' adı altında bir ana bilim dalı kurulmuştu. Bizimkisi ise 4 yıllık bir lisans bölümü olacak. Böylece Kürt dili de bilinmeyen bir dil olmaktan çıkmış olacak." diye konuştu.

haber vaktim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri