Almanya’da Türk lisesi olmazmış

Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye ziyareti öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın haftalık Die Zeit Gazetesi'ne verdiği demeçte Almanya'da Türk lisesi açılması yönündeki önerisi tepkilere neden oldu.

Süddeutsche Zeitung çifte standarda dikkat çekerken, Bild'in yorumcusu Josef Wagner ise “Alman başbakanının Türk yardımcısı değilsiniz” dedi.


Uyumu desteklemez
- Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Erdoğan'ın açıklamalarının uyumu destekleyici olmadığını söyledi. SPD'li Türk kökenli milletvekili Aydan Özoğuz ise Başbakanın “açık bir yarayı kaşıdığını” belirtirken, sözlerinin, “Almanya'da göçmen çocuklarına okullarda adil davranılmadığı” şeklinde anlaşılabileceğini söyledi.
- Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) milletvekili Wolfgang Bosbach, Tayyip Erdoğan'ın önerilerinin, paralel toplum oluşmasına neden olacağını kaydetti. Bosbach, “Burada uzun süreli yaşamak isteyen Alman dilini öğrenmeli ve uyum için komşu Alman çocuklarıyla birlikte okula gitmelidir” dedi.
- SPD'li eski milletvekili Lale Akgün de, Türk Lisesi'nin Türk öğrenciler için çıkmaz sokak olacağını ifade etti. Akgün, “Almanya'da başarılı olabilmek için Almanca öğrenmek gerekir. Çocukların gerçekliğinde ise Almanca günlük yaşamın bir parçasıdır” dedi.
O dese böyle olmaz
- Başbakanın açıklamaları Alman medyasında da geniş yankı uyandırdı. Bild, B.Z, Berliner Morgenpost, Westdeutsche Allgemeine gibi gazeteler konuya değindi. Gazetelerin çoğu Erdoğan'a tepki gösterirken, Süddeutsche Zeitung, “Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Almanya'da daha fazla Fransız okulu kurulmasını istese, bu Alman-Fransız dostluğunun sağlamlaştırılması biçiminde algılanırdı, ama Türkçe'ye gelince işin rengi değişiyor” diye yazdı.
- En ağır eleştiriyi ise Bild Gazetesi'nin tanınmış köşe yazarı Franz Josef Wagner yaptı. Alman yorumcu “Wagner'in Postası” adlı köşesinde, “Sevgili Başbakan Erdoğan” diyerek başladığı yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Almanya'da Türkçe derslerin verildiği liseler talep ediyorsunuz. Türk öğretmenleri Almanya'ya göndermek ve Türk Üniversitesi kurulmasını istiyorsunuz. Bir de bayrağımıza, kartalımızın hayran olduğu bir hilal konmasını da ister misiniz? Siz Almanya'nın Türk Başbakan yardımcısı değilsiniz. Burada söz hakkınız yok.”



Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri