Alman polisine her öğün diş fırçalatıyor

Ercan Sezgin'in hikâyesi basit fikirlerle zengin olmaya güzel bir örnek. Çünkü o, kürdan büyüklüğünde ürettiği "tek kullanımlık macunlu diş fırçası" ile hem Alman polisinin cebine girdi hem de milyonlarca dolar ciroya ulaştı

İstanbul'daki mütevazı atölyesinde günde 80 bin adet 'Macunu içinde diş fırçası' üreten Ercan Sezgin'in icadı başta restoranlar, hastaneler ve oteller olmak üzere onlarca sektörden yoğun ilgi gördü. Hatta ürün, ülke sınırlarını dahi aşarak 16 ülkede kullanılmaya başlandı. Ancak Sezgin, asıl sıçramayı Alman polisi sayesinde yaptı. Ürünü Türkiye'de gören Alman emniyetindeki üst düzey bir yetkili, ülkesine döndüğünde sahada görev yapan tüm polisler için bu ürünü zorunlu kıldı ve Sezgin'e milyonlarca adet sipariş verdi.

USTAYA YAPTIRDI
İstanbul'daki mütevazı atölyesinde günde 80 bin adet 'Macunu içinde diş fırçası' üreten Dg Kozmetik Genel Müdürü Ercan Sezgin, Londra' da işletme ve iktisat eğitimi alan, yıllarını ise Tahtakale'de esnaflık yaparak geçiren bir isim. Sihirli diş macunlarının hikâyesi ise 2001 yılına uzanıyor. Kriz, o tarihte birçok işadamına yaptığı gibi Sezgin'i de tepe taklak ediyor ve kendisine yeni bir yol çizmek zorunda kalıyor. Önce diş macunu satmaya başlayan Sezgin, daha sonra işin imalatına yöneliyor. Ancak asıl büyüme uzun süredir hayalini kurduğu sihirli diş macunu ile gerçekleştiriyor. Tabi bu hayali gerçeğe dönüştürmek pek de kolay olmuyor. Sezgin hayalindeki ürünü imal edebilecek makine için uzun soluklu bir araştırma serüvenine başlıyor. Çünkü diş fırçası üretmek kolay olsa da içine mercimek büyüklüğündeki macunu yerleştirmede sıkıntı yaşıyor. Sezgin, uzun süre bu makineyi imal edebilecek birini bulamadığını söylüyor. İmdadına ise Dudullu Sanayi Sitesi'nden emekli olmuş yaşlı bir makine ustası yetişiyor. İkili makine üzerine geceli gündüzlü yaklaşık bir yıl kadar çalışıyor ve sonunda Sezgin'in hayalindeki sihirli fırçaları üretecek makine imal ediliyor.

20 ÜLKEYE İHRACAT
Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere 20 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Sezgin, en fazla Lübnan'a ihracat yaptıklarını ifade ediyor. Sezgin, çeşitli uluslararası fuarlara katılarak ülke sayısını artırmaya gayret ettiklerini belirterek, "Ulusal marketler, eczaneler ve depolarla da anlaşma yapılarak uluslararası piyasada genişlemeye çalışıyoruz" diyor. Sezgin'i en fazla mutlu eden sipariş ise yakın zamanda Almanya'dan geldi. Alman Polis Teşkilatı, özellikle sahada görev yapan polislerin, hem diş sağlığını korumak, hem de ağız kokusu ile vatandaşları rahatsız etmesini engellemek amacıyla Sezgin'in kapısını çaldı. Ürünü Türkiye'de gören üst düzey bir polisin aracılığıyla gerçekleşen ticaret, Sezgin'e Avrupa kapılarını da sonuna kadar açmış oldu. Ürünlerinin Türk icadı olduğunu ve patent haklarının kendisi tarafından alındığını da söyleyen Sezgin, kısa sürede satışlarının katlandığı bilgisini veriyor.

ÇİN BİLE REKABET EDEMEDİ
"Ürünümüz Çin'de bile yapılamadı" diyen Ercan Sezgin, bunun gerekçesini şu sözlerle anlatıyor: "Çin açısından ürünün maliyeti ve buralara gelebilmesi ciddi bir dezavantaj. Tabi bir de içindeki macun özelliğini kaybetme durumu var." Çoğu zaman ilginç tekliflerle de karşı karşıya geldiğini anlatan Sezgin, yaşadığı bir örneği ise şöyle anlatıyor: "Tahtakale'den bir tüccar geldi. Bana 'Ürünün üzerine Çince yazıyla ithalmiş gibi piyasaya sürelim, büyük miktarlarda satış yaparız' dedi. Tabii böyle bir şeyi manevi anlamda kabul etmemiz mümkün değil."

PERMATİK DE BÖYLE ORTAYA ÇIKMIŞTI
Sezgin, ürünün ilerleyen dönemlerde bir Permatik markası kadar popüler olacağı görüşünde. "Jilet bıçağı nasıl kullanıp atılıyorsa bizim 'Dişmatik' fırçalarımıza da aynı şekilde alışkanlık kazanılacağını düşünüyorum" diyen Sezgin, "Öğrenciler beslenme çantasına koyacak, çalışanlar çantasında, cebinde taşıyabilecek, en azından kendi ağız sağlığına daha kolay daha ekonomik bakabilecek" diyor.

EN FAZLA TALEP RESTORAN VE OTELLERDEN GELDİ
Sezgin'in icadı olan tek kullanımlık macunlu diş fırçaları birçok restoranda yerini almaya başladı. Otel ve hastaneler de ürüne yoğun ilgi gösteriyor.
Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri