Alkol yerine meyve yiyin

Sulusu da kurusu da zarar alkol yerine meyve yiyin

Sigarayla mücadelesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından ödüllendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, alkol yerine meyve önerdi. Erdoğan, sigaranın zararlarını anlatırken, “Bu işin sulusu da, kurusu da zarar. Bu alkol nereden elde ediliyor? Meyvelerden filan elde edilmiyor mu bunlar? Üzümden elde etmiyor musun, ediyorsun. Onları ye” dedi.


BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü'nün sigara ile mücadele ödül töreninde yaptığı konuşmada, sigara içilmesinin zararlarını anlatırken, alkol konusuna da değindi. Erdoğan, alkolün de meyveden elde edildiğine dikkat çekerek, alkol içilmesi yerine meyve yenilmesini önerdi. Sigaraya ile mücadelesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Küresel Sigara ile Mücadele 2010 Yılı Özel Ödülü”ne layık görülen Başbakan Erdoğan, alkol ile ilgili şunları söyledi:
Sulusu da, kurusu da zarar
Şimdi alkol kullanımı yasak olmamakla beraber, başkalarının hayatlarına zarar vermemek adına, alkollü olarak araç kullanmak yasak. Yasak mı? Yasak, müsaade ediyor muyuz, etmiyoruz. Aynı şekilde içtiğiniz sigaranın başkalarına zarar vermemesi için duyarlı olmak zorundasınız. Ama diyor 'efendim ben alkollü değilim ki. Canım kardeşim sen alkollü değilsin ama karşındaki alkollü araç kullanıyor. Sen dikkatlisin ama o adam geliyor sana bindiriyor. Ne olacak onun için de direksiyonda alkollü olmayacaksın. Alkollü olarak bir başkasının hayatına. Birisi pasif kullanıcı öbürü aktif kullanıcı. Bu işin sulusu da kurusu da zarar.
İnadına 'faydalı' diyen var
Ben bugüne kadar objektif bakan hiç bir tıp dünyasının temsilcisinden bir defa bu işte bu faydalıdır diyeni görmedim. Bazen inadına 'belli bir miktar da alırsa faydalıdır' diyenler var. Arkadaş, bütün bu meyveleri, sebzeleri biz nereden yiyoruz? Veya bu alkolü siz nereden elde ediyorsun? Meyvelerden filan elde edilmiyor mu bunlar? Üzümden elde etmiyor musun? Ediyorsun. Diğer meyvelerde belli oranda yok mu? Var, onları ye. Oradan vücudun için gerekli olan yeterli olan zaten her şey orada var. Bunu da bize doktorlar anlatıyor, sağlıklı düşününler anlatıyor.
Halkımı seviyorum
Ben halkımı seviyorum, insanımı seviyorum onun da sağlıklı yaşam içerisinde olmasını istiyorum. Benim derdim bu. Bunu başka yerlere çekmenin hiç bir anlamı yok. Çünkü hiç kimsenin bir başkasının sağlık hakkını elinden alması, bu hakkı gasp etmesi söz konusu olamaz. Keza Avrupa ülkelerinde bu yöndeki uygulamalara karşı mahkemelere yapılan başvuruların da aynı gerekçeyle çoğu zaman da reddedildiğini görüyoruz. Ülkemizde de Anayasa Mahkemesi'ndeki sürecin ben bu saikle değerlendirileceğine ve bu başvuruda bu hususun dikkate alınacağına bütün samimiyetimle inanıyorum.

Türkiye 3 seçkin ülkeden biri

DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Zsuzsanna Jakab, Türkiye'nin, tütün kontrol tedbirlerini ülke seviyesinde kararlı ve sürekli biçimde uyguladığını belirterek, “Türkiye, çalışmalar neticesinde artık DSÖ Avrupa Bölgesi'nde halka açık, kapalı alanlarını yüzde 100 dumansız hale getirmiş 3 seçkin ülkeden biridir” dedi.

Benim senden fazla derdim var

DÜNYA Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Direktörü Zsuzsanna Jakab tarafından ödülü takdim edilen Başbakan Tayyip Erdoğan, sigaraya ve tütün bağımlılığa karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurgularken, şu noktalara dikkat çekti: “Bakıyorum ki fakir, üzerinde doğru dürüst giyecek, elbisesi yok, evinin hali perişan ama şu cebinin içerisinde bir paket sigara. Cevap hazır, 'kederden, dertten.' Tamam da benim senden çok daha fazla derdim var. Ben 73 milyon insanın derdiyle dertleniyorum. Ama ben derdimin çaresini sigara içmekle değil sizinle dertleşmekte buluyorum. Çocuk-larına ayakkabı, elbise alama-yan, hatta kimi zaman ekmek dahi alamayan aile reislerinin ne yazık ki duman olup havaya karışan sigaraya bütçe ayırabil-diğinin görülüyor.”

Sigara içenler elinde silahla sağa sola saldıranlara benziyor

KONUŞMASINDA “İntiharın özgürlüğü olmaz” diyen Tayyip Erdoğan, sigara kullanma özgürlüğünü özgürlükler tanımında yorumlanamayacağını savundu. “Elinde silahla, elinde öldürücü sağa sola saldıran insan ne ise, bana göre bir aktif içici olarak, pasif içici durumunda olan bizlerin de o tür ortamlardaki hali odur” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Ben mecbur muyum canım senin içtiğin sigaranın dumanı ile zehirlenmeye? Sen bana bunu yapamazsın. Sigara terörden daha fazla kayıp verdiriyor.”

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri