Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sendikal bilgi ve birikimlerini yurt dışındaki emek örgütleriyle paylaşmayı, onların deneyimlerinden istifade etmeyi önemsediklerini söyledi. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa ise, Türkiye Maarif Vakfı ile imzaladıkları iş birliği protokolü çerçevesinde, ‘8. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı’na katılan ülkelerin temsilcileriyle bir araya gelerek, Eğitim temalı 6. Uluslararası Kısa Film Yarışması ile ilgili bir sunum yaptı.
Türkiye Maarif Vakfı’nın düzenlediği ‘8. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı’, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Memur-Sen İstanbul İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen 4 No’lu Şube Başkanı Talat Yavuz, 3 No’lu Şube Başkanı Erol Ermiş, 6 No’lu Şube Başkanı İdris Şekerci, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Osman Nuri Kabaktepe ve Mütevelli Heyeti Üyesi Selim Cerrah, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çaltılı’nın katılımıyla yapıldı.
Genel Başkan Ali Yalçın, toplantıda “İş Birlikleri ve Kurumsal Tanıtım” başlıklı bir konuşma yaptı. Emek dünyasının yaşanan hızlı dönüşümden önemli ölçüde etkilendiğini belirten Yalçın, “Teknolojik ilerleme ve dijitalleşme, küresel ısınma, çevre kirliliği, göç, açlık, savaşlar ve işsizlik gibi etkenlerin ekonomik düzeni etkilemesi sonucu endüstriyel ilişkilerin kapsamı ve formu sürekli değişmektedir. Bunun sonucu olarak çalışma hayatına ilişkin yeni kavramlar, yeni tehditler ve fırsatlar karşımıza çıkmaktadır. Ekonomi dünyasında yaşanan hızlı değişimler emek piyasasını doğrudan etkilemektedir” dedi.
Özellikle son dört yıldır uluslararası emek arenasında çok yoğun çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Yalçın, emek ve çalışma hayatına ilişkin birçok uluslararası organizasyona katılım sağladıklarını, çok sayıda ülkede temaslarda bulunduklarını, Türkiye’de uluslararası düzeyde çalışma hayatına ilişkin birçok sempozyuma, konferansa, çalıştaya ve eğitim programına ev sahipliği yaptıklarını kaydetti.
Yan yana yürümek ve tecrübelerimizi paylaşmak ilkesiyle ilerliyoruz
“Uluslararası faaliyetlerimizi yürütürken, temel ilkelerimizi esas alarak sendikal ilişkilerde önde olmak yerine, yan yana yürümek ve tecrübelerimizi paylaşmak ana ilkesiyle ilerlemekteyiz” diyen Yalçın, “Sendikal dayanışmaya, güçlü olanın zayıf olanı baskıladığı değil, karşılıklı dayanışma ve iş birliği çerçevesinde eşit bir ilişki olarak bakıyoruz. Bu çerçevede ortak eğitim ve paneller yapmak, ortak sorunlarımızı tartışarak ortak çözümler bulmak ana hedefimizdir. Türkiye’de elde ettiğimiz sendikal bilgi ve birikimi yurt dışındaki emek örgütleriyle paylaşmayı ve onlardan da emek mücadelesi alanında yeni deneyimler elde etmeyi önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kalıcı iş birlikleri tesis etmeyi hedefliyoruz
Dünyada ve özellikle coğrafyamızda yaşanan olayların her alanda ülkeler arası dayanışma, bilgi ve tecrübe paylaşımının önemini ortaya koyduğunun altını çizen Yalçın, “Bu nedenle çeşitli ülkelerden emek örgütleriyle temas hâlinde olarak, imzaladığımız iş birliği anlaşmaları ile kalıcı iş birlikleri tesis etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Memur-Sen’in 2016 yılından bu yana dış ilişkiler faaliyetlerini özetleyen Yalçın, 2016-2019 yılları arasında 5 kıtada yaklaşık 127 farklı ülkeden 300’den fazla emek örgütü ve konfederasyonla ilişkiler kurduklarını, 98 farklı ülkede çok sayıda emek örgütünü ziyaret ettiklerini, 187 konfederasyon ve 13 bölgesel emek örgütünü ve 78 eğitim sendikası ile iş birliği protokolü imzaladıklarını ve 127 farklı ülkeden 300’den fazla emek örgütü temsilcisi, yaklaşık 800 sendikacı ile Türkiye’de görüştüklerini söyledi.
Ali Yalçın, Memur-Sen’in yaptığı uluslararası programlar hakkında da bilgi vererek, 2016-2019 yılları arasında, Türkiye’de, katılımın çok yüksek olduğu birçok uluslararası faaliyet düzenlediklerini; “Uluslararası Sendikalar ve Mesleki Örgütler Konferansı: Kudüs İçin Hep Birlikte”, “İslam Dünyasında Sendikacılık” Uluslararası Sempozyumu, Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika Çalıştayı, “Uluslararası İlkeler ve Toplu Sözleşme Uygulamaları Bakımından Türkiye’de Kamu Görevlileri Sendikacılığı” Uluslararası Sempozyumu, “İnsan, Emek ve Küresel Rekabet” Uluslararası Kongresi, “İşin Geleceği: Tehditler ve Fırsatlar” Uluslararası Konferansı, “Küreselleşme Eğitim ve Sendikalar” Uluslararası Sempozyumu, 8 dönemi geride bırakan Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika Eğitim Programı düzenlediklerini dile getirdi. Memur-Sen’in iş birliği ve çalışmaları dolayısıyla çok sayıda sendikacının Türkiye’yi tanıdığını ve yanlış algılarından kurtulduğunu belirten Yalçın, uluslararası bir emek hareketi vizyonuyla çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Yabancı ülke temsilcilerine uluslararası kısa film yarışmamız hakkında bilgi verdik
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, Türkiye Maarif Vakfı ile imzaladıkları iş birliği protokolü çerçevesinde, ‘8. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı’na katılan ülkelerin temsilcileriyle bir araya gelerek, Eğitim temalı 6. Uluslararası Kısa Film Yarışması ile ilgili bir sunum yaptı, yarışmanın detayları hakkında bilgi verdi.
Kısa film yarışmasından daha çok ülkede daha çok kişinin haberdar olmasını ve katılımın yüksek olmasını, yarışmanın Maarif Vakfı’nın yurt dışındaki okullarında duyurulmasını istediklerini ifade eden Kolukısa, eğitim adına akıtılan teri sanatla buluşturmak, eğitimle değişen hayatları örnek bir hikâye olarak insanlıkla paylaşmak, sinema diliyle evrensel hikâyeleri hep birlikte izlemek için düzenledikleri yarışmaya gereken katkının ve desteğin verileceğine inancının tam olduğunu söyledi.