Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Ortaya konulan uygulamalar içimize sinmiyorsa, iç huzurumuz yoksa iş huzurumuz da yoktur. Öğrenciyi yüreklendirmesi beklenenlerin yürekleri ağzına getirilmemeli, talepleri karşılanmalıdır” dedi.
Ali Yalçın, Tokat ve Samsun/Çarşamba’da eğitim çalışanlarıyla buluştu. Sendikal çalışmalara ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Yalçın, aydınlık bir geleceğin eğitimden geçtiğini ifade ederek, “Sorunlarımızın çözümü nitelikli bir eğitimden, işinin başına huzurlu bir şekilde giden öğretmenlerin varlığından geçmektedir. Sorunlarla boğuşan, şamaroğlanına döndürülen, moral ve motivasyonu sıfırlanan bir öğretmenden başarılı ve iyi insan yetiştirmek beyhudedir. Öğretmenlerin sorunlarını çözmeden eğitimin sorunlarını da çözemeyiz. Öğrencilerini daha iyi yetiştirebilmesi için öğretmene zemin hazırlanmalı, maddi ve manevi anlamda sorunları giderilmeli, başarısızlıkla sonuçlanan uygulamaların faturası öğretmene kesilmemelidir” şeklinde konuştu.
Öğretmeni itibarsızlaştıracak söz ve eylemlerden imtina edilmelidir
Yürürlüğe konulan bazı düzenlemelerin, alınan tavır ve tutumların öğretmeni eğitimin temel unsuru olmaktan uzaklaştırdığını vurgulayan Yalçın, “Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına ve toplumsal saygınlığını kaybetmesine ilave olarak öğretmenler mesleklerini icra ederken çeşitli saldırılara maruz kalmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı, çalışanlarını sahiplenmeli, sorunların çözümüne ilişkin çaba harcamalıdır. Mevcut öğretmen kadrolarının daha rahat çalışması ve verimli olmaları için performans değerlendirmesi gibi, yeni sorunlara yol açacak uygulamalar gündemden çıkarılmalıdır. 100 bin öğretmen açığının bulunduğu bir ortamda sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, öğretmen ihtiyacı kadrolu öğretmenlerle karşılanmalıdır. Bunun yanı sıra, huzursuzluğa, iş barışının bozulmasına sebep olan, adalet duygusunu zedeleyen mülakat sistemi kaldırılmalıdır. Aydınlık ve iyi bir gelecek eğitimden geçmektedir. Bu bilince uyumlu olarak hem özlük hakları hem saygınlık açısından öğretmeni itibarsızlaştıracak her tür oluşumdan, söz ve eylemden imtina edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Hayal dahi edilmeyen başarıların altında imzamız var
Duruşlarıyla, çalışmalarıyla, mücadeleleriyle sendikacılığa yeni bir soluk getirdiklerini kaydeden Yalçın, şunları söyledi:
“Bu ülkenin her doğru adımında katkımız, etkimiz var. Bundan on beş yıl önce kim diyebilirdi ki, kadın kamu görevlileri başörtülü olarak görev yapacak, imam hatip liseleri ve meslek liselerinin hakları iade edilecek, katsayı zulmü son bulacak, okullarda Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Siyer-i Nebi okutulacak, ‘Biri Bizi Gözetliyor’ görevi gören Milli Güvenlik Dersi kaldırılacak, andımız tarih olacak, öğretmenlere nöbet ücreti verilecek, yöneticiler de nöbet ücreti oranında zam alacak, Halk Eğitim Merkezi çalışanlarına seminer döneminde ücret ödenecek, ek ders ücretinde kesinti yapılan kalemler azaltılacak, doçentlik jürisinde görev alanlara ücret verilecek, geliştirme ödeneği hayata geçirilecek ve süresi uzatılacak, 4/C’liler 12 ay istihdam edilecek, kadroya geçişler talep edilecek, ek ödemeden yararlanacak, sözleşmeliler kadroya geçecek, hafta sonu kurslarında iki kat ek ders ücreti verilecek, sınav ücretleri iki üç kat artacak, emekli maaşı ve ikramiyesine özel artış yapılacak, taban aylığa mahsus zam alınacak, cuma namazı ve hac izni kamu personel mevzuatına dahil edilecek, helal gıda sertifikası kamu kurumlarında gündeme gelecek, öğretmenlerin özel hizmet tazminatı artırılacak. Bunlara kimse inanmazdı. Ama biz inandık, bu teşkilat inandı. Alnımızı ak, başımızı dik tutan işleri bu inançla başardık. 28 Şubat mağdurlarının haklarının tazmin edileceğini, 28 Şubat ürünü garabet uygulamaların tarihin çöp sepetine gönderileceğini, sekiz yıllık kesintisiz eğitim dayatmasına son verileceğini; eğitim sisteminden, müfredattan, ders kitaplarından, okul ve sınıf ortamlarından darbe ve vesayet dönemi uygulamalarının temizleneceğini söylesek kimseyi inandıramazdık. Biz sadece değişime inandırmadık, değişimi bizzat yaşattık. Çünkü Eğitim-Bir-Sen doğru yerden bakıyor, doğru yere bakıyor. Yanlışları görüyor ve doğruları söylüyor. Bu ülkede eğitime dair iyi ve doğru ne iş olmuşsa, altında bizim terimiz, yerimiz ve imzamız var. Her tür yasal ve idari düzenlemeleri takip ediyor, yanlışlara mim koyuyor, doğruları destekliyoruz. Sözü olanı dinlemeye, fitnesi olanı dizginlemeye, fikri olanı desteklemeye talibiz ve bunun gereğini yapıyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne, yaptıklarımızla, başardıklarımızla bunu defalarca ispatladık.”
Ali Yalçın, üyeleri, eğitim çalışanları, kamu görevlileri için, ülke için, insanlık için çalışmaya, mazlum ve mağdurlara yardım elini uzatmaya, önde ve örnek olmaya devam edeceklerini dile getirdi.
Eğitim-Bir-Sen Tokat 1 No’lu Şube Başkanı Şaban Ceylan, Samsun 1 No’lu Şube Başkanı Nejdet Güneysu ve Çarşamba İlçe Temsilcisi Osman Şafak da birer konuşma yaparak, sendikal faaliyetleri hakkında bilgi verdiler.