Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) usulsüzlük nedeniyle hak kayıplarının olduğunu ifade ederek, “Hak kayıplarının giderilmesi için devlet sorumluluğunu yerine getirmeli, gerekli adımları atmalıdır” dedi. Konuyla ilgili Anadolu Ajansı muhabiri Özcan Yıldırım’a açıklamada bulunan Ali Yalçın, KPSS’deki usulsüzlük soruşturmasının vahim bir gerçeği ortaya çıkardığını söyledi.
YÖK Denetleme Kurulu, Jandarma Kriminal, Emniyet Bilişim Uzmanlığı, TÜBİTAK, MASAK raporları, ÖSYM, SGK, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan alınan yazıların usulsüzlüğü belgeler nitelikte olduğunu belirten Yalçın, soruşturmayı yürüten yeni savcıların tespit ettiği gerçeklere karşılık milyonlarca kişinin hakkının yenildiği bir durumun görmezden gelinmesinin kabul edilemeyeceğini kaydetti.
Usulsüzlükten dolayı hak kayıplarının bulunduğuna işaret eden Yalçın şöyle konuştu: “Hak kayıplarının giderilmesi için devlet sorumluluğunu yerine getirmelidir. Söz konusu kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Yapıldığı iddia edilen organize usulsüzlüğün toplumda meydana getirdiği hayal kırıklığının tamiri için suç işlemiş kişi ve grupların en hızlı şekilde ve adil yargılanma ilkesi çerçevesinde yargılanmasını, gerçeğin ortaya çıkartılmasını ve hak etmediği halde işgal ettikleri makamların gerçek sahiplerine verilmesini de talep ediyoruz. Gençlerimizin geleceğinin çalınmasına göz yumamayız. İddialar ışığında, binlerce gencin umutlarının söndüğü 2010’da KPSS sorularının çalınmasını kul hakkı olarak değerlendiriyor, gereken her şeyin hukuk çerçevesinde yapılmasını istiyoruz.”
İdarenin hiçbir sorumluluğu olmasa da “kusursuz sorumluluk” ilkesi gereği süreçte oluşan mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Ali Yalçın, “Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Devlet Deneteme Kurulu’nun ‘Türkiye’de yükseköğretimin durumu, politikaları, sorunları ve çözüm önerileri konusunun araştırılması’ kapsamında ÖSYM’de 2010’da yaptığı incelemeye ilişkin raporun kamuoyu ile paylaşılmasında yarar vardır. Denetleme kurulu raporunda, kâğıtlarda oynama başlığı altında soru hazırlama biriminde çalışan bazı kişilerin ücret karşılığı dışarıya soru hazırladığı; menfaat karşılığı cevap kâğıtlarında oynama yapıldığı ve olaylara vakıf olan personelin tehditlerle susturulduğu hususları tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.