Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, salgın sürecinde yüz yüze eğitimin yapılabilmesi için hijyenle ilgili tedbirlerin alınması, okullara bütçe verilmesi, yardımcı personel ihtiyacının karşılanması, uzaktan eğitimin güçlendirilmesi, erişim sorununun ortadan kaldırılması, bu süreçte doğacak fırsat eşitsizliğini giderecek önlemlerin alınması çağrısında bulundu.
Genel Başkan Ali Yalçın, Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programında ‘Pandemi Sürecinde Eğitim’ konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Okullarda bütün tedbirler alınmalı, bütçe ve yardımcı personel ihtiyacı karşılanmalıdır
Öğrencilerin sağlığının kendileri için çok önemli olduğunu, gereken tedbirler alındıktan sonra yüz yüze eğitime geçilmesinde yana olduklarını ifade eden Yalçın, bu süreçte yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesi açısından okullara bütçe verilmesinin çok daha önemli hâle geldiğini söyledi. Yalçın, sağlıklı bir eğitim ortamının oluşturulması için okulların yardımcı personel ve bütçe ihtiyacının karşılanması gerektiğini vurguladı.
Bakanlığın, “Okullara resmî yazı yazdık, çerçeveyi çizdik’ demesinin yeterli olmadığını kaydeden Yalçın, “Çerçevenin içi doldurulmalıdır. Salgın sürecinde herkes rol üstlenmeli, sorumluluk almalıdır. Ferdin sağlığı merkeze alınarak mümkün olan şartlarda eğitim mutlaka yapılmalıdır. Hiç kimse geleceğinden geride kalmamalıdır, hiçbir çocuğumuzun yedeği de yoktur” ifadelerini kullandı.
Pandemide ‘her şeyi merkezden yöneteceğim’ anlayışı yanlıştır
Yalçın, okulların açılması konusunda il pandemi kurullarına yetki verilmesi ve yerel kararların alınması önerisinde bulunarak, salgın sürecinde her şeyi merkezden yönetmenin, bütün kararları merkezden almanın yanlış olduğunu, vaka sayısının az olduğu veya hiç vaka görülmeyen yerlerde okulları kapatmamak gerektiğini kaydetti.
Özensiz cümleler eğitim camiasını üzdü
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ‘öğretmen maaşlarının eğitim bütçesine yük olduğu’ şeklinde anlaşılan açıklamasına değinen Yalçın, “Merkezi bütçedeki paydan ve eğitim bütçesi içerisinde de yeterli miktarda okullara bütçe ayrılamamaktan kaynaklı bir cümle olarak görüyorum. Yine de özensiz bir cümle. Eğitim camiasını bu anlamda hakikaten üzdü. “Sayın Bakan’ın açıklamaları önceden biraz rahatlatıyordu ama şimdi kafa karıştırıyor” dedi.
Mülki idare amirleri öğretmenlere görev ve sorumluluklarının dışında iş vermemelidir
Salgınla mücadele sürecinde eğitimcilerin Vefa Sosyal Destek grupları ve filyasyon ekipleri başta olmak üzere, kamu yararının görüldüğü her alanda ve faaliyette görev aldıklarına dikkat çeken Yalçın, öğretmenlerin söz konusu süreçte fedakârlık gösterdiğini, ancak uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimin beraber yürütülmesinin planlandığı, öğretmene her zamankinden daha fazla görev ve sorumluluk düştüğü önümüzdeki günlerde öğretmenlerin mülki idare amirlerince asli görevleri dışındaki işleri yapmaya zorlanmaması çağrısında bulundu.
Bu süreçte eğitim çalışanlarının beklentileri ertelenmemeli, acilen karşılanmalıdır
Eğitim çalışanlarının beklentilerinin karşılanmasını, acil çözüm bekleyen sorunlarla ilgili adım atılmasını isteyen Yalçın, “Eğitimcilerin il-ilçe emri beklentileri karşılanmalı, aile birliği sağlanmalı, sağlık mazeretleri dikkate alınarak tedavilerini yaptıracakları imkân sunulmalıdır. İç huzuru olmayan bir insanın iş huzurunun da olmayacağı ve verimli olamayacağı açıktır” şeklinde konuştu.
Ali Yalçın, kontenjan nedeniyle yer değişikliği talepleri karşılıksız öğretmenlere ikinci defa iller arası başvuru hakkı verilmesi, yer değişikliği gerçekleşen ancak çeşitli sebeplerle mazeretleri karşılanmayan öğretmenler için ise iptal hakkı verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.