Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, okulların açılması konusunun toplumsal sorumluluk boyutuyla ele alınması gerektiğini belirterek, “Okulların açılmaması noktasında kaygılarımızı ifade edebiliriz. Ama okulların açılmasına karşı çıkmak konusunda biraz düşünmemiz gerekiyor. Çünkü çocuklarımızda oluşacak öğrenim güçlükleri hayatlarında onulmaz boşluklar oluşturacaktır. Bu konuyu mutlaka toplumsal sorumluluk boyutuyla ele almamız gerekiyor. Okulların açılması noktasında talepkâr davranmalıyız. Ama önlemler konusunda da boşluk bırakmayacak şekilde takipte olmalıyız” dedi.
Genel Başkan Ali Yalçın, Habertürk TV canlı yayınında okulların açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Eğitimcilerin eğitim ortamlarını hazır hâle getirmek için Millî Eğitim Bakanlığı’nın verdiği bütçe oranında elinden gelen gayreti ortaya koyduklarını kaydeden Yalçın, “Bulunduğumuz apartmanın alt katında Kovid-19 var, üst katında var, sağımızda, solumuzda Kovid-19 var, iş yerimizde var… Dolayısıyla okullarda da tekil anlamda Kovid’in olmaması, böyle bir ortamda, çok mümkün değil. Bunu azaltmak konusunda mutlaka bir gayret gösterilmeli ama bunu sıfırlayamayacağımız da bilinmelidir. Bunları dikkate alarak mutlaka okulların açılmasını öncelememiz lazım. Çarşıda pazarda hayat devam ediyor. Toplum sağlığı, ailelerin eğitimi ve kuralların oturması açısından aslında okullarımız düzenleyici kurumlardır. Okulların açılması konusunda kaygılarımızı ifade edebiliriz ancak okulların açılmasına karşı çıkma konuşunda biraz oturup düşünmemiz gerekiyor. Çünkü çocuklarda oluşan öğrenme güçlükleri, öğrenme kayıpları, okul terkleri öğrencilerin hayatında onulmaz şekilde boşluklar oluşturabilir. Bu konuyu mutlaka ve mutlaka toplumsal sorumluluk boyutuyla ele almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Salgınla ilgili dünyadaki çalışmaların ve eğitim noktasındaki uygulamaların yer aldığı “Kovid-19 Salgınının Gölgesinde Eğitim: Riskler ve Öneriler” başlıklı raporu Bakanlığa da ilettiklerini dile getiren Yalçın, “Daha sonra, Türkiye genelinde toplam 9 bin 64 öğretmen ve 20 bin 52 velinin katılımıyla yaptığımız ‘Pandemi Sürecinde Okulları Güvenle Açmak: Öğretmen ve Veli Araştırması” araştırmasını da kamuoyuyla paylaştık. Altyapı itibarıyla eğitim-öğretimi tamamen dijital ortamda yapma imkânımız olmadığını çok net olarak görüyor olmamız lazım. Okulların açılması konusunda mutlaka talepkâr davranmalıyız ama önlemler konusunda da son derece dikkatli ve bu konuda herhangi bir boşluk bırakmayacak şekilde takipte olmalıyız” ifadelerini kullandı.