Ali Yalçın: Okul Bütçesi Uygulamasına Bir An Önce Geçilmeli

Eğitim-Bir-Sen 3. Bölge Toplantısı Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Yalova, Kocaeli teşkilatlarının katılımıyla Bursa’da Genel Başkan Ali Yalçın’ın açılış konuşmasıyla; 4. Bölge Toplantısı Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Bartın ve Karabük..

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, okulların temizlik, güvenlik, kırtasiye, bakım-onarım, hizmetli gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayacak, eğitimcileri velilerle karşı karşıya gelmekten kurtaracak, yöneticilerin okulun esas işlerine yoğunlaşmalarına imkân sağlayacak okul bütçesi uygulamasına bir an önce geçilmesi gerektiğini belirterek, “Yöneticilerimiz, okulların mali ihtiyaçlarını karşılamak için ayırdıkları zamanı, eğitim-öğretimin kalitesi için ayrılan zamandan harcamak zorunda kalıyor. Yöneticilere okullara bağış toplamamaları için baskı uygulayan idare, zorunlu harcamalar için kaynak üretmekten kaçınıyor. Ucu parasız okul-paralı okul ayrımına varan bu durum en başta eğitim-öğretime zarar veriyor. Okullarımız; okul-veli iş birliğini zedeleyen, yönetici/öğretmen ile velileri karşı karşıya getiren, yöneticileri mağdur eden, adaletsiz uygulamalara ve mağduriyetlere fırsat veren bütçesizlik sorunundan kurtarılmalıdır. Okula bütçe vermek, eğitime kalite getirmektir” dedi.



 

Eğitim-Bir-Sen 3. Bölge Toplantısı Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Yalova, Kocaeli teşkilatlarının katılımıyla Bursa’da Genel Başkan Ali Yalçın’ın açılış konuşmasıyla; 4. Bölge Toplantısı Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Bartın ve Karabük teşkilatlarının katılımıyla Bolu’da Genel Sekreter Latif Selvi’nin açılış konuşmasıyla başladı.



 

Sendikal çalışmaların, önümüzdeki süreçte yapılması tasarlanan faaliyetlerin, toplu sözleşme sürecinin, eğitim ve eğitim çalışanlarının gündeminin konuşulduğu, istişarelerin yapıldığı, eğitim programlarının gerçekleştirildiği toplantılar, Genel Başkan Ali Yalçın’ın Bolu’daki kapanış konuşmasıyla sona erdi.


 

Okul bazlı ödenek tahsisi yapılmalı, ödeneklerin doğrudan okul idareleri tarafından kullanılması sağlanmalıdır

Şube başkanları, yönetim kurulları, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri, ilçe temsilcilik yönetimleri ve kadın komisyonlarının katıldığı toplantılarda konuşan Ali Yalçın, acil çözüm bekleyen sorunlara değinerek, okulların temizlik, güvenlik, kırtasiye, bakım-onarım, hizmetli gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayacak, eğitimcileri velilerle karşı karşıya gelmekten kurtaracak ve böylece yöneticilerin okulun esas işlerine yoğunlaşmalarına imkân sağlayacak okul bütçesi uygulamasına bir an önce geçilmesi gerektiğini söyledi.



 

Okul yöneticilerinin, okulların mali ihtiyaçlarını karşılamak için ayırdıkları zamanı, eğitim-öğretimin kalitesi için ayrılan zamandan harcamak zorunda kaldıklarını ifade eden Yalçın, yöneticilere okullara bağış toplamamaları için baskı uygulayan idarenin, zorunlu harcamalar için kaynak üretmekten kaçındığını kaydetti. Ucu parasız okul-paralı okul ayrımına varan bu durumun en başta eğitim-öğretime zarar verdiğini dile getiren Yalçın, okulların, okul-veli iş birliğini zedeleyen, eğitimcilerle velileri karşı karşıya getiren, yöneticileri mağdur eden, adaletsiz uygulamalara ve mağduriyetlere fırsat veren bütçesizlik sorunundan kurtarılması gerektiğini ifade ederek, “Personel dışı cari harcamaların yönetilmesi için okul bazlı ödenek tahsisi yapılmalı, ödeneklerin doğrudan okul idareleri tarafından kullanılması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.


 

Kurum yöneticiliği ayrı bir statü hâline getirilmelidir

İfa ettikleri vazife itibarıyla genel idare hizmetleri sınıfına giren ama öğretmen statüsünde değerlendirilen okul yöneticilerinin, fiilen yaptıkları göreve uygun olarak genel idare hizmetleri sınıfına alınmasını istediklerini kaydeden Yalçın, şöyle devam etti: “Genel idare hizmetleri sınıfından sayılmayan, maaş bordrosunda bile müdür yazmayan, yöneticiliği ‘ikinci görev’ olarak adlandırılan okul müdürlerinin saygınlığının tescillenmesi, profesyonelleşmesi ve yaptığı işe göre statü kazanması için genel idare hizmetlerine geçirilmeleri zorunludur. Bu gerçekleşirse, okul müdürlerinin verimliliği, performansı, saygınlığı, dahası eğitimin başarısı artacaktır.”


 

3600 ek gösterge verilirse toplu sözleşmenin yaraları sarılmış olur

Ali Yalçın, 24 Haziran seçimleri öncesinde vadedilen, Cumhurbaşkanlığı ikinci 100 Günlük Eylem Planı’nda ve 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer verilen 3600 ek göstergenin, tüm eğitim çalışanlarını kapsayacak şekilde bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Söz ortada, eylem kayıplardadır. Buradan hükûmete bir defa daha çağrıda bulunuyorum: 3600 ek göstergeyi verin, toplu sözleşmenin yarasını sarın. Biliyoruz ki Türkiye bunu yapacak iradeye de güce de büyüklüğe de sahiptir” ifadelerini kullandı.


 

Kamu yönetiminde önemli olan liyakat, gerisi teferruat

Devleti yüceltecek, milleti yükseltecek olanın adalet ve liyakat olduğunun altını çizen Yalçın, “Şair ‘Adalet mülkünden kim yüz çevirse ona akil demez akıllı kimse’ diyor. Memur-Sen olarak, bugüne kadar hep adil dünya, adil Türkiye, adil kamu personel düzeni için mücadele ettik. Hz. Ali’nin ‘Batıla yardım eden, hakka zulmeder’ uyarısına kulak verdik; adil ve akil olmayan her şeye karşı çıktık. Mülakat sisteminin çarpıklığına dikkat çektik; raporlar yazdık, yüksek sesle itiraz ettik. O yüzden ne performans ne mülakat; illa ehliyet, illa liyakat diyoruz” değerlendirmesinde bulundu.



 

Toplu sözleşmede büyük mesuliyet üstlendik, sendikacılığın haysiyetini çiğnetmedik

Ali Yalçın, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesinden 3600 ek göstergeye, yardımcı hizmetler sınıfının genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesinden kademe derece sınırlamasının kaldırılmasına, bayram ikramiyesinden kılık-kıyafet meselesine, gelir vergisi mağduriyetinin son bulmasından toplu sözleşme ikramiyesine kadar acil çözüm bekleyen birçok önemli teklifi toplu sözleşme masasına taşıdıklarına dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Toplu sözleşmede uzlaşmak kadar uzlaşamamak da normaldir. 5. Dönem Toplu Sözleşme mutabakatsızlıkla sonuçlandı. Kamu İşveren Heyeti’nin keyfiliklerine tarihî bir şerh düştük. Hakem kurulunun kararına manifesto niteliğinde 84 sayfalık şerhi tutanağa da tarihe de düştük. Kamu işvereni kazandıracak teklif sunmadı, biz de kazandırmayan teklife imza atmadık. Çünkü biz omuzlarımızda 435 bin Eğitim-Bir-Sen’linin ve 1 milyon Memur-Sen’linin haysiyetini, 5 milyon 200 bin kişinin mesuliyetini taşıyoruz. Mesuliyeti yerine getirdik, sendikacılığın haysiyetini çiğnetmedik. İzzeti kuşandık, zillete imza atmadık.”










Konuşmaların ardından, Ahmet Günenç, Murat Dağıtmaç, Hüseyin Rahmi Akyüz, Tarkan Zengin, Sait Ercan ve Nevzat Öylek birer sunum yaptılar.


















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri