Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, çocukların geleceğinin müfredat üzerinden şekillendiğini ifade ederek, “Geri kalan aparatlar o müfredatın iyi verilmesini sağlayacak olan yardımcı araçlardır. Müfredatın eğitim paydaşlarının katkısına açılmış olması, Türkiye’nin geldiği demokratik olgunluk, katılımcılık ve çoğulculuk açısında son derece önemlidir” dedi.
Genel Başkan Ali Yalçın, Memur-Sen Düzce İl Temsilciliği’nin yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İl Emniyet Müdür Hüseyin Deniz, Alay Komutanı Yılmaz Özdemir, Memur-Sen Düzce İl Temsilcisi Orhan Kılıç ve Memur-Sen’e bağlı sendikaların şube başkanları ile çok sayıda vatandaşın katıldığı açılışta konuşan Yalçın, yeni hizmet binasının hayırlara vesile olmasını temenni ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Müfredat konusu önemli
Daha sonra Düzce Mehmet Akif İnan Ortaokulu’na geçerek öğrencilere karnelerini dağıtan Yalçın, okulda incelemelerde bulunarak, öğrencilere Eğitim-Bir-Sen’in düzenlediği öğretmenlik hatıraları yarışmalarında dereceye giren eserlerin yer aldığı Kelebeğin Rüyası kitabını hediye etti.
Burada basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Yalçın, “Eğitimin en önemli unsurları öğrenci, öğretmen ve müfredattır. Bunun haricindeki okul ortamı, ders kitapları, diğer materyaller, eğitimi kolaylaştıran ya da zorlaştıran unsurlardır. O yüzden işin öz kısmı müfredattır. Çocuğun geleceği müfredat üzerinden şekillenir” şeklinde konuştu.
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in kurucu genel başkanı Mehmet Akif İnan’ın adının verildiği okulda karne gününe katılmanın kendileri için bir onur vesilesi olduğunu belirten Yalçın, eğitim-öğretim dönemi biterken tartışmaların müfredat üzerinden devam ettiğini söyledi.
Eğitim Bir-Sen olarak, 400 bini aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük sendikası olduklarını vurgulayan Yalçın, “Müfredat gibi önemli bir konuya kayıtsız kalmamız beklenemezdi. Biz 2016 eğitim programları üzerinden bir çalışmayı 50 akademisyen 400 öğretmenle 9 komisyon şeklinde yürüterek tamamladık ve kamuoyuyla ‘Gecikmiş Bir Reform: Müfredatın Demokratikleştirilmesi’ başlığıyla paylaştık. 2017 programlarına ilişkin bir değerlendirme yapıyoruz ve önerilerimizi Milli Eğitim Bakanlığı’na rapor şeklinde sunmak için hazırlıklarımızı sıklaştırmış durumdayız” ifadelerini kullandı.
Ders süreleri OECD ortalamasının altındadır
Yalçın, Türkiye’de ders sürelerinin fazla olduğu konusunda ayrı bir tartışmanın yürütüldüğüne dikkat çekerek, “En son yayınlanan OECD verilerine göre, Türkiye’nin ilkokul ve ortaokul düzeyinde ders süreleri OECD ortalamalarının altındadır. Onun için ders sürelerinin artırılması değil, ders içeriklerinin birleştirilmesi ve nitelikli hale getirilmesi bu açıdan önemli. Müfredata ilişkin yaptığımız tartışmalarda tarih derslerinin, ‘inkılap tarihi’, ‘tarih’ gibi çeşitli başlıklar altında değil, ‘modern Türkiye tarihi’ boyutuyla bir kitap etrafında toplanması konusunda bir öneri sunduk” diye konuştu.
Atatürk üzerinden yapılan tartışmayı son derece anlamsız ve yersiz bulduklarını dile getiren Yalçın, şöyle konuştu: “Hazırladığımız raporda, Atatürkçülük konusu mutlaka müfredat içerisinde belli oranda ve tarih dersleri adı altında verilmesi konusunda görüşümüzü paylaştık. Bu gayet doğaldır, biz bir eğitim sendikasıyız, bu konuya ilişkin herkesin farklı görüşü olabilir. Bunun üzerinden konuyu ‘Atatürk düşmanlığı’na getirmeyi, müfredata ilişkin yapılacak olan katılımcı çoğulcu çalışmayı gölgelemeye yönelik söylemleri son derece art niyetli girişimler olarak görüyoruz. Atatürkçülüğün müfredattan çıkarılması gibi bir teklif raporda olmadığı halde konuyu buraya çekmeye çalışanların da Atatürk ticareti yaptığını, Atatürkçülükten geçindiklerini, toplum üzerinde hegemonya oluşturmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bu yaklaşımı asla doğru bulmuyoruz.”
Ziyaretler
Genel Başkan Ali Yalçın, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı ziyaret ederek, istişarelerde bulundu.