Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Halep’te insanlık ölüyor, 300 bine yakın insan, kurşun isabet etmese bile açlıktan ölüyor. Vekâlet savaşları ölüm kusuyor. Halep bize bakıyor. Biz de Halep için harekete geçiyoruz. Memur-Sen olarak beş aşamalı eylem planını Halep için başlatıyoruz” dedi.
Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Aksaray Şubesi ve İHH’nın Aksaray Üniversitesi’nde düzenlediği ‘Yetim Projesi’ konulu konferansta konuştu. Programda, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Eğitim-Bir-Sen Aksaray Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Murat Günaydın da birer konuşma yaparak, ‘Yetim Projesi’ne dikkat çekti.
Yetim duyarlılığımız yüz binlere ulaştı
1992’de Bosna-Hersek’te başlayan yetim duyarlılıklarının yüz binlere ulaştığını ifade eden Yalçın, “Yeter mi? Yetmez! Tek bir yetim bile çaresiz, yalnız kalmışsa bunun vebali tüm Müslümanların boynundadır. Mevlana’ya demişler ki, ‘Hocam Konya’da birisi intihar etti.’ Cevap ibretlik: ‘Konya’da hiç mi Müslüman yoktu ki adam intihar etmiş.’ İşte yetim duyarlılığımız budur. Çeyrek asırdır, iki güzide kuruluş, Eğitim-Bir-Sen ve İHH olarak, soylu bir dayanışma içindeyiz” şeklinde konuştu.
Her gün onlarca çocuk ölüyor
Eğitim-Bir-Sen olarak yola, “Her sınıfın bir yetimi, her öğrencinin bir yetim kardeşi, her ailenin bir muhaciri var” düşüncesiyle çıktıklarını belirten Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yetim Peygamberin yetimlerine sahip çıkalım. Yetimler, Allah'ın Resulünün emanetidir. Yetimlere yardım, aslında kendimize yardım etmektir. Dünyada her gün 10 bin çocuk yetim kalıyor. Her yıl 2,5 milyon çocuk kaçırılıyor. Her yıl 22 bin çocuk açlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Irak’ta 5 milyon, Afganistan’da 3 milyonun üzerinde yetim var. Bosna-Hersekli ve Çeçenyalı yetimlerin akıbeti hâlâ bilinmiyor. Arakanlı yetimlere hâlâ elimizi uzatamıyoruz. Suriye gözümüzün önündedir. Her gün onlarca çocuk ölüyor, onlarcası yetim kalıyor. Dünyanın bir yerlerinde kurgulanan senaryoların bize maliyeti acı, zulüm ve ölüm. Dünyanın mazlum ve mağdur coğrafyalarındaki çocukların ve yetimlerin, daha rahat ve uzun yaşayabilmek için her türlü barbarlığı ve yamyamlığı meşru gören batılılar için organ kaynağı olmasını hangi vicdanla izah edebiliriz.”
Dünyanın birçok yerinde insanlık kürsüleri oluşturmaya çalışıyoruz
Dünyanın birçok yerinde yanan ateşlerin, yıkılan ocakların acısını içlerinde hissederek insanlık kürsüleri oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Ali Yalçın, “Gürültü ve görüntü kirliliğine maruz kaldığımız bir zaman diliminde insanlığımıza dair değerleri anlatmak için böyle faaliyetleri çoğaltmaya çabalıyoruz. Eğitim-Bir-Sen olarak İHH ile paydaş olduğumuz ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesi, tam da bu noktada, Müslümanlıkla yoğrulmuş değerlerimizin, irfanımızın bir sonucudur. Bugün Aksaray’ın, Somuncu Baba ile özdeşleşmiş paylaşma geleneğini her zerresinde yaşadığını bildiğimiz bu güzel şehrimizin de bizimle paydaş olacağını, bu kadim irfanımızı yaşatmayı her daim bir insanlık vazifesi olarak göreceğini de biliyorum” ifadelerini kullandı.
Bir el de biz olalım
Halep’te her gün yüzlerce insanın öldüğünü, onlarca çocuğun yetim kaldığını dile getiren Yalçın, mazlum ve yetimlerin çığlıklarının arşı salladığını söyledi. Savaşı çıkaranların timsah gözyaşları döktüğünü vurgulayan Yalçın, “Timsah gözyaşları dökenler, o yetimlere yaklaşıyorlar ve kendi inançlarını empoze ediyorlar. Silahlı kuvvetleriyle bomba yağdırıp ülkeleri işgal ederken, sivil kuruluşlarıyla yetimler üzerinden bir nevi köle devşiriyorlar. Batı merkezli çoğu yardım kuruluşunun, güç temerküzünün bir aracı iken, aynı zamanda köhne düzenin taşıyıcı aparatı olmaktan başka bir anlamı yok. Bu sistem tam da ‘kuzu postu giymiş kurt’ deyimiyle açıklanabilir ancak. Maalesef hakikat bu. Bunu hiç unutmayalım. Hz. İbrahim’in ateşine su taşıyan karıncanın iradesine sahip olmak gerekiyor. Bu ateş uzak değil. Bu ateş bizim evimizin içinde yanıyor. Yetimin yüzünü güldüremeyen bir ümmetin yüzü gülmez. Gelin, bir el de biz olalım. Fert fert insanlarımızı uyandırma vazifesini hep birlikte üstlenelim” diye konuştu.
Yalçın, Halep için düzenleyecekleri eylem planını şöyle açıkladı:
“İlk olarak, 9 Aralık (Cuma) saat 10.30’da yardım kuruluşları ile Genel Merkezimizde basın toplantısıyla yardım çağrısında bulunuyoruz. İHH, Kızılay, Cansuyu ve Deniz Feneri’ne ‘20 TIR Un’ çeklerini teslim ediyor ve bütün teşkilatlarımız illerde yardım seferberliği başlatıyor.
İkinci olarak, 9 Aralık/Cuma Namazı çıkışı tüm illerde il teşkilatlarımız ‘Gıyabi cenaze namazı-akabinde basın açıklaması’ düzenliyor.
Üçüncü olarak, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde saat 11.00’da İstanbul’da Tünel’den Galatasaray Lisesi’ne kadar yürüyüş ve basın açıklaması yapıyoruz.
Dördüncü olarak, uluslararası kuruluşlara ve irtibatlı olduğumuz tüm emek örgütlerine ‘Duyarlılığa Çağrı Mektubu’ gönderiyoruz.
Beşinci olarak, yardım TIR’larımızla-araçlarımızla ‘Halep’e Yol Açın’ konvoyuna katılıp Halep’e doğru yola çıkıyoruz.
Son söz olarak, insanlığın ölmediğini herkese gösteriyoruz.”