Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Makedonya’daki ziyaretleri kapsamında, Makedonya Bağımsız Sendikalar Birliği’nin (UNASM) organize ettiği seminerde bir sunum yaptı. Yalçın, daha sonra, FON Üniversitesi’yle protokol anlaşması imzaladı.
Ali Yalçın, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Bulgaristan’dan konfederasyon genel başkanları ve Makedonya Çalışma Bakanlığı temsilcisinin katıldığı seminerde, “Kendi namına çalışma ve güvencesizlik” konusunda bir konuşma yaptı.
Güvencesiz çalışma, geleceğe güvenli bakamamak demek
Güvencesiz çalışmanın geleceğe güvenli bir biçimde bakamama ve insana yakışır bir işe devamlı sahip olmama anlamını taşıdığını belirten Yalçın, güvencesizliği tek boyutlu bir kavram olarak değerlendirmemek gerektiğini ifade ederek, kadın, çocuk ve göçmen işçilerin diğer gruplara nazaran daha fazla güvencesiz istihdama tabi tutulduğunu kaydetti.
Sendikalar olarak güvencesiz çalışmaya karşı mücadelemizi sürdürelim
Türkiye’deki sendikacılıkla ilgili bilgi veren Yalçın, şunları söyledi: "Ülkemizde uygulanan güvencesiz çalışma biçimleri aslında neredeyse tüm dünya sendikalarının mücadele ettiği emeğin yeni sömürü biçimleridir. Bu nedenle, sendikalar olarak emeğin sömürü aracı olarak kullanılan bu politikaları değiştirmeleri için işverenlere ve hükûmetlere karşı mücadele etmeliyiz. Bu çerçevede Memur-Sen olarak, kamu görevlisi olarak 4/B statüsünde çalışan yaklaşık 300 bin sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini sağladık. Hükûmetle sosyal diyalog çerçevesinde 4 Haziran 2011’de yaklaşık 200 bin, 2 Ağustos 2013’te ise yaklaşık 100 bin sözleşmeli kamu görevlisinin kadroya geçirilmesini sağladık. Güvencesiz çalışanların güvenceli ve kadrolu bir çalışma hayatına kavuşmasında Memur-Sen olarak verdiğimiz mücadele karşılık buldu. Dolayısıyla sendikalar olarak, güvencesiz çalışmaya karşı mücadelemize güçlendirerek devam ettirmeliyiz.”
Diğer konuşmacılar da temsil ettikleri ülkenin durumunu değerlendirdi. Sunumlarda, “Güvencesiz Çalışma” konusunun tüm bölgenin ortak sorunu olduğu ortaya çıktı. Konuşmalarda, hükûmetlerin iş piyasalarında ortaya çıkan yeni sorunlara karşı yetersiz politikalar izlediğinin de altı çizilerek, yeni çözümlerin geliştirilmesine ilişkin istişare ortamı kuruldu. Seminerde vurgulanan bir diğer konu ise, “Eğitim ve İş Piyasası” arasındaki uyuşmazlık oldu.
Fon Üniversitesi ile iş birliği protokolü
Genel Başkan Ali Yalçın, Fon Üniversitesi ile iş birliği protokolü de imzaladı. Protokole göre, Memur-Sen üyelerine ve ailelerine, Fon Üniversitesi’nde daha uygun şartlarda (indirimli fiyatlarla) okuma şansı tanınacak.