Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Akit TV’de gündemi değerlendirdi. Toplu sözleşme sürecinde yaşananları anlatan Yalçın, memur ve işçi toplu sözleşmeleri arasındaki farklara vurgu yaparak 4688 sayılı yasanın artık değişmesi gerektiğini ifade etti.
Ali Yalçın, toplu sözleşme sürecinde işçilerle süre olarak benzer döneme geldiklerini ancak aynı süreçleri yaşamadıklarının altını çizerek, “ Onlar 2021-2022 yıllarını görüştüler. Biz, 2022-2023 yılını görüşüyoruz. Yani işçiler içinde bulunduğumuz yılın ekonomik koşullarını görerek masaya oturuyorlar. Biz ise tahminler üzerine masaya oturuyoruz. Bu makas bizim açımızdan bir dezavantaj oluşturuyor. Bizim toplu sözleşme sürecimiz 1 Ağustos’ta başlayıp 31 Ağustos itibariyle de sona eriyor. İşçilerde ise bu süre 2 ay. Zamanlama olarak aynı yıla denk geldiği için kamuoyunda aynı süreçler yaşanıyor gibi görünse de süreç aslında aynı işlemiyor. Nihayetinde 4688 sayılı kanun; masadaki oturma düzeni, dayanışma aidatının memur sendikacılığında olmaması, tutanak tutulamaması, hakem heyetinin yapısı ve süre boyutuyla bizler için sıkıntılı bir ortam oluşturuyor. Bu sebeple toplu sözleşme yasamızın değişmesini talep ediyor, işçilerle aynı dönemleri kapsayacak şekilde toplu sözleşme gerçekleştirmeyi arzuluyoruz” diye konuştu.
Diğer toplu sözleşmelere göre 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Yalçın, “ Bize gelen ilk teklif 2022 ve 2023 yılları için toplamda %23’tü. Gerçekleştirilen müzakereler sonucu biz bunu toplamda %26’ya yükseltmeyi başardık. Bunun maaşlara yansıması ise %28,61 olacaktır. Tabi enflasyon farkı da bunlara eklenecek. Bunun yanında 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler konusunu da 2022 yılı içerisinde çalışma yapılacak şekilde masada bir sonuca bağladık. Bu toplu sözleşmede daha önceki kazanımlar hariç 92 yeni kazanım elde ettik. Ancak bizim için bu toplu sözleşme sendikalı olanlar boyutuyla avantaj oluşturan bir toplu sözleşme. Bu yönüyle bu toplu sözleşmeyi biz diğer toplu sözleşmelerimizden ayırıyoruz. Örgütlü olmanın kıymeti, değeri ve bir araya gelmenin önemi bu toplu sözleşmede artmıştır. Sendikalı olanlar, olmayana göre 400 TL fazla ücret almış olacak. Bu kazanımı sendikal alan ve verdiğimiz mücadele açısından son derece önemli görüyoruz” dedi.
Yalçın, toplu sözleşme masasındaki hizmet kollarına ilişkin kazanımlardan bazılarını şu sözlerle anlattı: “Silahlı koruma ve güvenlik görevlilerine aylık 89,65 TL bir ilave artış getirdik. KİT’lerde 4/B sözleşmeli personele yıllık 4304 ile 721 TL arasında ilave artış alacak. Sınıf öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenlerine aylık ortalama 211 TL, rehber öğretmenlerine 132 TL, özel eğitim öğretmenlerine aylık 317 TL, sağlıkta hekim dışı personele 270 ile 420 TL arasında bir iyileştirme getirdik. MTA personelinde 180, KOSGEB personeline 150, imamlarda 90 TL şeklinde iyileştirmeler mevcut. Üniversite idari personelinin tayin hakkı yoktu, bunu çözdük. Gençlik ve Spor Bakanlığı personeline her müsabaka için ilave ücret olacak şekilde toplam 248 TL’ye varacak bir artış sağladık. Acil çağrı merkezlerindeki çalışanlara aylık 179 TL iyileştirme kazandırdık. Hakim ve savcılarla birlikte mesai saatleri dışında mesai yapan personele 236 TL’ye kadar, yurt yönetim memurlarında 89,65 TL aylık iyileştirme, yıllık 1075 TL bir iyileştirme var. Adalet hizmetleri tazminatında artırım var. Emniyette ve Milli Savunma Bakanlığı’ndaki sivil memura fazla çalışma hakkı getirdik. Adliyelerdeki fazla çalışan memura iyileştirmeler getirdik. Cami ve mescitlerde görev yapan din görevlilerine Ramazan ayı boyunca 269 TL, tatil günlerinde çalıştıklarında 202 TL’lik iyileştirme var. Sözleşmeli statüsündeki orman muhafaza memurları için 180 TL, Orman Genel Müdürlüğü’nde araç kullanan personele aylık 125 TL iyileştirme söz konusu. Bunun gibi birçok yeni kazanımız ve ilave kazanımımız mevcut. Biz tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda 6. Dönem Toplu Sözleşme için en kapsayıcı ve en reformist toplu sözleşmedir diyoruz.”