Ali Yalçın: 2023 Eğitim Vizyonu ne lafta ne rafta kalsın!

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde belirlenen hedeflerin artık somut eylem adımlarına dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde belirlenen hedeflerin artık somut eylem adımlarına dönüşmesi gerektiğini kaydederek, “Vizyon belgesi açıklandığında ‘Eğitim 2023 için başlıklar tamam, boşluklar da tamamlanmalıdır’ demiştik. Üzerinden bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen tespitlerin gereği yapılmamış, eylem adımları ya henüz hiç atılmamış ya da eylem takviminin gerisinde kalınmıştır. Bakanlık kendi eylem takvimine uymalı; bir an önce, tespitten çözüme, vaatten eyleme, sözden fiile geçmelidir. Eğitim çalışanlarının sorunları, geçici işlerle, zülfüyâre dokunmayan girişimlerle çözülemeyecek kadar yapısaldır, derindir. Eğitimde vasatı aşmak, yüksek kaliteye odaklanmak; üzerinde iyi düşünülmüş, paydaşlarla istişare edilmiş sürdürülebilir politikaların belirlenmesi ve uygulanmasıyla mümkündür. Biz dün olduğu gibi bugün de eğitimin sorunlarını tespit ediyor, çözüm önerileri üretiyor ve elimizi taşın altına koyuyoruz. Değişim ve dönüşüm iradesinin meşruiyetinin tartışılmaması, fikirde isabet, eylemde muvaffakiyet, millette memnuniyet isteniyorsa, süreç, sahadaki tecrübelerle, paydaşların görüşleriyle olgunlaştırılmalıdır” dedi.



Eğitim-Bir-Sen 11. Bölge Toplantısı Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay teşkilatlarının katılımıyla Adana’da Genel Başkan Ali Yalçın’ın açılış konuşmasıyla; 12. Bölge Toplantısı Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde teşkilatlarının katılımıyla Kayseri’de Genel Sekreter Latif Selvi’nin açılış konuşmasıyla başladı.


 

Sendikal çalışmaların, yapılması tasarlanan faaliyetlerin, toplu sözleşme sürecinin, eğitim ve eğitim çalışanlarının gündeminin konuşulduğu, istişarelerin yapıldığı, eğitim programlarının gerçekleştirildiği toplantılar, Genel Başkan Ali Yalçın’ın Kayseri’deki kapanış konuşmasıyla sona erdi.



 

Eğitim çalışanlarının mevcut sorunları popülist yaklaşımlarla çözülemez

Şube başkanları, yönetim kurulları, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri, ilçe temsilcilik yönetimleri ve kadın komisyonlarının katıldığı toplantılarda konuşan Ali Yalçın, Millî Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde belirlenen hedeflerin artık somut eylem adımlarına dönüşmesi gerektiğini söyledi. Vizyon belgesi açıklandığında ‘Eğitim 2023 için başlıklar tamam, boşluklar da tamamlanmalıdır’ çağrısında bulunduklarını hatırlatan Yalçın,şöyle devam etti: “Üzerinden bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen tespitlerin gereği yapılmamış, eylem adımları ya henüz hiç atılmamış ya da eylem takviminin gerisinde kalınmıştır. Örneğin, ‘Elverişşiz Koşullarda Görev Yapan Öğretmen ve Okul Yöneticilerimiz İçin Teşvik Mekanizmasının Kurulması’ eylem adımında 2019 yılında geliştirme safhasının tamamlanacağı, 2020 yılında ülke uygulamasına geçileceği ifade edilmesine rağmen henüz somut hiçbir adım atılmamış; 2020 bütçe taslağında da buna işaret eden hiçbir emare görülmemiştir. Bakanlık kendi eylem takvimine uymalı; bir an önce, tespitten çözüme, vaatten eyleme, sözden fiile geçmelidir. Eğitim çalışanlarının sorunları, geçici işlerle, zülfüyâre dokunmayan girişimlerle çözülemeyecek kadar yapısaldır, derindir. Eğitimde vasatı aşmak, yüksek kaliteye odaklanmak; üzerinde iyi düşünülmüş, sosyal paydaşlarla istişare edilmiş sürdürülebilir politikaların belirlenmesi ve uygulanmasıyla mümkündür. Biz dün olduğu gibi bugün de eğitimin sorunlarını tespit ediyor, çözüm önerileri üretiyor ve elimizi taşın altına koyuyoruz.”


 

Yalçın, değişim ve dönüşüm iradesinin meşruiyetinin tartışılmaması, fikirde isabet, eylemde muvaffakiyet, millette memnuniyet isteniyorsa, sürecin, sahadaki tecrübelerle, paydaşların görüşleriyle olgunlaştırılması gerektiğini vurguladı.



 

İl içi yer değişikliğinde sıra tayini uygulanmalıdır

2015 yılında Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin adalet ve hakkaniyetten uzak sonuçlar doğurduğunu dile getiren Yalçın, “Öğretmenlerimiz mağdur oldu. Biz bu sorunu önemsiyor ve dört yıldır gündeme getiriyoruz. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Süreci Tespitler ve Bir Model Önerisi başlıklı odak analizimizde de sorunları ve önerileri ortaya koyduk. Analizimiz ses getirdi ve Bakanlık analizimizle ilgili bir çalıştay düzenledi. Bu gelişme öğretmenlerimizi heyecanlandırdı ve umutları yeşertti. Bizim önerimiz açıktır. Mağduriyetleri giderecek bu önerilerimizi burada bir kez daha paylaşmak istiyorum. Üç hizmet yılını tamamlayan sözleşmeli öğretmenlere, herhangi bir süre beklenmeksizin kadroya geçiş tarihi itibarıyla, yer değişikliği hakkı verilmelidir. İl içi sıra tayin uygulaması, alan değişikliği yer değişikliği takvimine alınarak rutin olarak gerçekleştirilmelidir. İl içi özür atamalarında yaşanan mağduriyetler giderilmelidir. İl içi yer değişikliği işlemleri belli bir takvim dönemiyle sınırlandırılmamalıdır. Öğretmenler tercih ettikleri eğitim kurumları itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya konularak, norm açığı oluştukça atamalar gerçekleştirilmelidir. Eğer bu uygulanırsa, eğitim-öğretim yılı içinde öğretmen açığı oluşmayacak, sınıflar boş kalmayacaktır. Ayrıca öğretmen açığını hızlıca giderecek olan bu uygulama ile ücretli öğretmenlik gibi ucuz işçilik yöntemlerine de ihtiyaç kalmayacaktır. Biz, iller arası yer değişikliği süreçleri için de benzer bir yöntemin uygulanabileceğini düşünüyor ve öneriyoruz. Bakanlık bir an önce bu minvalde çalışmalar yaparak yeni mağduriyetlerin oluşmasının önüne geçmelidir” şeklinde konuştu.
 


 

Sadece sorunları dile getirmiyor, çözümü de öneriyoruz

Sorunları dile getirmekle, şikâyetle yetinmediklerinin altını çizen Yalçın, “Türkiye’nin erdemli hareketi, entelektüel birikimi olan Eğitim-Bir-Sen olarak hangi sorunu dile getirmişsek, çözüm önerisini de yanına sıralamışızdır. Öğretmen yerleştirme sisteminden Öğretmenlik Meslek Kanunu’na, öğretmene şiddetten kariyer ve liyakat sistemine, kurum yöneticiliğine münhasır kadro verilmesinden üniversitelerdeki idari ve akademik personelin sorunlarına, okullara bütçeden sözleşmeli istihdam meselesine kadar hangi konuya itiraz etmiş, hangi sorunu dile getirmişsek mutlaka o konularda çözüme yönelik çalışmalar da yapmış ve bunları paylaşmış, paylaşıyor, paylaşmaya da devam edeceğiz. Bu büyük gücü ve potansiyeli üreten teşkilatımızı selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.











 

Konuşmaların ardından, Ahmet Günenç, Hüseyin Rahmi Akyüz, Murat Dağıtmaç, Nevzat Öylek, Sait Ercan ve Tarkan Zengin birer sunum yaptılar.















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SENDİKALAR Haberleri