Alevilik ‘derse’ girecek

Çelik, “Cemevlerine hukuki statü verilecek. Biz hiçbir kardeşimizi asimile etme gayreti içinde değiliz. 12. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında Alevilik detaylandırılacak” dedi

Alevi örgütleri, “cemevlerinin statüsü” ve “zorunlu din dersi” konusunda “bunlar asimilasyon” sloganını kullanarak oturma eylemi düzenlerken, hükümet, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatında “Alevilik, Nusayrilik ve Caferilik” konularının ayrıntılı biçimde anlatılmasına yönelik hazırlık yaptığını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, aralık ayı içinde sonuçlandırılarak kamuoyuna duyurulacak olan müfredat değişikliklerinin, 2011-2012 eğitim ve öğretim döneminde uygulamaya gireceğini kaydetti. Çelik, cemevlerine de hukuki statüsünün verileceğini kaydetti.

Çelik, “Biz hiçbir kardeşimizi asimile etme gayreti içinde değiliz. Hem cemevlerinin statüsü hem de eğitim konularında Alevi kardeşlerimizin sorunlarını çözmeye dönük adımlar atıyoruz” dedi.

12. sınıf kitabına girecek

Çelik, Milliyet'e yaptığı açıklamada, Alevi örgütlerinin üzerinde önemle durdukları Aleviliğin MEB müfredatında kapsamlı anlatılması çalışmalarının olgunlaştığını kaydetti.

12. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında yapılması planlanan düzenlemelere göre, Alevilik konusu yenilenerek detaylandırılacak.

Alevilikle ilgili daha önce kitapta bulunmayan bilgilere yer verilirken, cemevi, semah kavramları ayrıntılı şekilde anlatılacak. Kitap içinde şimdiye kadar sürekli kullanılan Alevilikle ilgili temsili resimler değiştirilecek ve Alevi örgütlerinin belirleyeceği resim ve fotoğraflar kullanılacak. Kitapta ayrıca Alevilikle birçok ortak noktası bulunan Nusayrilik (Arap Aleviliği) ve Caferilik gibi dini akımlar da işlenecek.

Kültür alma dersi olacak

Bakan Çelik yapmak istedikleri değişiklikler üstüne şunları söyledi:

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini müfredattan kaldırmak mümkün değil. Ancak eğitim dersi olarak değil bir öğretim dersi olarak görülmeli. Bir kültür, bir bilgi alma dersi olacak. Tabii Alevilik, Nusayrilik ve Caferilik gibi akımların teolojik yönleri işlenecek. Aleviliğin figürleri, cemevi, dedeler, semah gibi kavramların ne olduğu anlatılacak. Çocukların bu coğrafyada ateist bile olsa, din nedir bilmesi gerekiyor. Müslümanlık, Sünnilik, Alevilik, Caferilik, Nusayrilik, Yahudilik, Hıristiyanlık nedir? Çocuklarımız bunları bir bilgi olarak alacak şekilde müfredat dizayn edilecek.

Cemevlerine statü tanınmalıdır. Statü tanınmayınca bütçe konuşulmaz. Cemevlerini hukuken var etme mücadelesi veriyoruz. Ondan sonra dedeler, babalar üzerinde durulacak.”
milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri