Albay Cemal Temizöz'ün 'ölüm timi'ni emrindeki komutanlar anlattı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün ölüm timini silah arkadaşları anlattı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianameye göre, 1992–1996 yılları arasında Cizre ilçe jandarma komutanlığı yapan Temizöz'ün emrinde çalışan iki karakol komutanı, savcıya 'sorgu grubu' olarak tanımladıkları ölüm timi hakkında detaylı bilgiler aktardı. Tanık olarak dinlenen Ahmet Öznalbant, Temizöz'ün PKK itirafçıları ve askerlerden oluşan 'sorgu timi' kurduğunu bildirirken, Mehmet Aksoy şunları söyledi: "Sorgu ekibi şüphelileri aldığında ya da bıraktığında sadece ilçe jandarma komutanımız olan Cemal Temizöz'e bilgi verir, tüm talimatları ondan alırdı. O yıllarda Cizre'de faili meçhul olaylara ilişkin hiç kimse ifade vermediği gibi görenler de korkarak kaçıyorlardı." İddianamede yer alan iki gizli tanık ise Albay Temizöz'ün, 9 kişinin ölüm emrini bizzat verdiğini iddia etti.

Cemal Temizöz'le ilgili iddianamede yer alan iki ifade dikkat çekiyor. Cizre ilçe merkez jandarma karakolunda 1992-1994 yılları arasında karakol komutanı olarak görev yapan tanık Ahmet Öznalbant, savcıya verdiği ifadesinde, Temizöz'ün PKK itirafçıları Abdülhakim Güven ve Adem Yakın ile çalıştığını ifade ediyor. Öznalbant, 'ölüm grubu' hakkında bildiklerini şöyle anlatıyor: "Bu kişiler ile birlikte 6-7 kişi, sivil giyimle karakolumuzun sorgu bölümünde çalışır ve ifade alırlardı. Bu grupta iki üç tane rütbeli personel olduğunu biliyorum. Benim çalıştığım dönemde ciddi miktarda faili meçhul yaşanırdı. Gözaltı işlemlerini bu grup yapar, bize bilgi vermezlerdi. Nezarethane defterleri de onlardaydı. 'Vukuat' denilen raporları da onlar çekerdi. Bunların resmî bir birim olup olmadığını bilemem ama karakol şemamızda böyle bir kadro yoktu. Bu birim direkt ilçe jandarma komutanı Cemal Temizöz ile birlikte çalışırdı. Emir ve komutayı ondan alırdı. O olmadığı zaman Hasan Başkök teğmenim ya da Erhan Patır üsteğmenim ile görüşürlerdi. Albayın emrinde çalışan ekibin elindeki listeye göre insanlar alınırdı. Bir kısım kişiler kimlikleri ile beraber alınarak sorgu ekibine teslim edilirdi. Sorgu ekibi, askerî personelden farklı olarak genellikle Kalaşnikof silah ve tabanca kullanırdı."

İNFAZLAR TEK TEK ANLATILIYOR

Temizöz'ün emrinde 1994-1996 yılları arasında Cizre jandarma karakol komutanı olarak görev yapan tanık Mehmet Aksoy ise ifadesinde sorgu ekibini kod isimleri ile birlikte anlatıyor: "Benim görev yaptığım sırada, sorgu ekibi diye bilinen Selim Hoca, Tuna, Yavuz, Cabbar isimli kişiler ile sivil olan 2-3 kişi daha vardı. Terör ile alakalı tüm gözaltına alma, bırakma, sorgu, savunma alma ve adliyeye götürme işlemlerini bu ekip hallederdi. Beyaz renkli bir Renault marka araçları vardı. Ama bu araç bizim envanterde yoktu. Benim dönemimde bir kısım faili meçhul olaylar oldu. Sorgu ekibindeki kişiler sadece komutanımız Cemal Temizöz'e bilgi verir, tüm talimatları da ondan alırlardı."

İddianamede Albay Cemal Temizöz'ün 9 infaz emrini bizzat verdiği anlatılıyor. Tetiği çekenler ise Temizöz'ün emrinde çalışan sorgu ekibindeki uzman çavuş, astsubay ve itirafçılar. İddianamede yabancı uyruklu bir şahsın da ortada hiçbir sebep yokken Temizöz'ün talimatı ile Adem Yakın tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. Gizli tanık 'Sokak Lambası', Irak'taki şartlardan memnun olmayarak Türkiye'ye kaçak yollardan gelen Arap kökenli bir kişinin Temizöz'ün talimatıyla Suriye sınırında öldürüldüğünü ileri sürüyor.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri