Aksiyon İş'ten '1886 Can İçin 1886 Kan Bağışı'

AKSİYON İŞ, İŞ 2014 YILINDA İŞ KAZALARINDA HAYATINI KAYBEDEN EMEKÇİLER İÇİN ÖZEL BİR ANMA PROGRAMI DÜZENLİYOR

Çatışma yerine diyalog ve çözüm odaklı sendikacılık anlayışıyla ülkemizdeki sendikal hayata yeni bir soluk getiren Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 2014 yılındaki iş kazalarında kaybettiğimiz şehit emekçilerimiz için kapsamlı bir anma programı düzenliyor. Aksiyon İş geçen yıl hayatını kaybeden 1886 işçi anısına 1886 kan bağışında bulunacağı programda, şehit işçiler için üyeler tarafından okunmuş hatimlerin duası yapılacak, mağdur olan yakınlarına yardımlar yapılacak. Ayrıca, tavır ve davranışlarıyla çalışma hayatına ilişkin güzel örnekler sergileyen işçi, işveren ve medya mensuplarına ödül verilecek.

-------------------

2014 yılında başta Soma ve Ermenek’teki maden faciaları olmak üzere Türkiye genelinde meydana gelen iş kazalarında toplam 1886 işçi hayatını kaybetti. Kazaların ardından yetkililer, “sorumlulardan hesap sorulacağı” ve “hayatını kaybedenlerin yakınlarının mağdur edilmeyeceği” vaatlerinde bulundu. Ancak bu vaatlerin çoğu sözde kaldı.

Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu, iktidarın çözüm bulmak yerine gündemden düşürmeyi tercih ettiği iş kazaları gerçeğine dikkat çekmek ve şehit işçilerin mağdur ailelerine yardım etmek amacıyla kapsamlı bir anma programı düzenleyecek.

“1886 Can İçin 1886 Kan Bağışı” adlı program, 15 Şubat 2014 Pazar günü Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Saat 13:00 de ilk kan bağışıyla başlayacak.

Programda, ülkemizdeki iş kazalarının neden önlenemediği, hükümet ve sendikaların konuya neden duyarsız kaldıkları gözler önüne serilerek çözüm için yapılması gerekenler dile getirilecek.

Aksiyon İş yöneticileri ve üyelerinin 2014 yılında kaybettiğimiz işçiler anısına Kızılay’a 1886 kan bağışında bulunacağı programda şehit işçiler için okunan 1886 hatmin duası yapılacak, Kur’an-ı Kerim ve Mevlit okunacak. Şehit işçilerin geride bıraktığı mağdur ailelerine yardım yapan Kimse Yok Mu Derneği ve yetkilileri de programa katılacak.

Anma etkinliğinde, çalışma hayatındaki tavır ve davranışlarıyla sembol niteliğinde olumlu örnekler sergileyen işçi ve işverenlerle işçi sorunlarına gösterdiği duyarlılıkla çözüme katkı sunan medya mensuplarına da ödüller verilecek.

Türk Tasavvuf Müziği konserinin de yer alacığı program kapsamında, iş kazaları gerçeğine dikkat çekmek amacıyla çarpıcı fotoğraflarından oluşan bir de sergi açılacak.

Amaçlarının Türkiye’nin en hayati sorunlarından biri olan iş kazalarına karşı duyarlılık oluşturarak yetkilileri çözüme zorlamak ve şehit işçilerin yakınlarına sahip çıkmak olduğunu söyleyen Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, ülkemizdeki iş kazalarının tamamına yakınının önlenebilecek kazalar olduğuna dikkat çekti.

Öztürk şunları söyledi:

 “Biz gelişmiş ülkelerde eşine rastlanmayacak ihmal ve sorumsuzluklar yüzünden insanlarımızı kaybediyoruz. Üstelik sorumlularından hesap sorulmuyor, mağdur insanların hak ve hukuku yok sayılıyor, verilen sözler tutulmuyor. Burada söz konusu olan insan hayatıdır. Bundan daha değerli ne olabilir dünyada! Biz diyoruz ki, “değil üç beş kuruş daha fazla kar, bütün dünya bir insan hayatına değmez.” Ama maalesef, iktidarlar ve diğer sorumluluk sahipleri bu konuya karşı biraz kör ve sağır bakıyorlar. Çözüm için ise sadece sendika olarak bizim tepkimiz, mücadelemiz yetmez. Bundan böyle daha fazla işçi cinayeti yaşanmaması için, siyasetçisiyle, sivil toplum örgütleriyle, sıradan bireyleriyle bütün toplumun daha fazla duyarlı olmasına, daha fazla sesini yükseltmesine, insan hayatına ve hakka, hukuka sahip çıkmasına ihtiyacımız var.

Biz düzenlediğimiz programda bütün bunlara dikkat çekeceğiz, şehitlerimize dualar, hatimler göndereceğiz. Onların geride bıraktığı aileleri, çoluk çocukları da bu topluma emanet. Onlara sahip çıkmak başta devletimiz olmak üzere, hepimizin boynuna borç. Biz Aksiyon İş ve 20 Tane “PAK” Sendika olarak bu insanları yalnız ve kimsesiz bırakmamaya çalışıyoruz. Kimse Yok Mu ile birlikte maddi manevi yardımlarda bulunacağız. Ama bu ailelerin haklarının aranmasına, daha sistemli ve kalıcı gelirlere ihtiyacı var. Yetkilileri bu insanlara verdikleri sözleri yerine getirmeye, bütün toplumu da daha fazla duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

15 ŞUBAT 2015 NAZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ YENİMAHALLE/ANKARA

Programın Sunucusu : Mesut BARAN

SAATLER

PROGRAM AKIŞI VE İÇERİĞİ

13:00 – 13:30

AÇILIŞ   (Sendikalarımızın Fotoğraflı Slayt Gösterisi)

·         Şehit Emekçiler için Saygı Duruşu

·         İstiklal Marşı

·         Kuran Tilaveti / Meali (Sunulu)

·         Mevlid-i Şerif

·         Hayatını Kaybeden Emekçiler için 1886 Hatim Duası

·         Tanıtım Filmi (Aksiyon İş - Kimse Yok Mu)

13:30 – 13:40

AÇILIŞ KONUŞMASI – GENEL BAŞKAN VEDAT ÖZTÜRK

13:40 – 14:00

ANA KONUŞMACI – DOK. HÜSEYİN KARA

İşçi ve İşveren Hakları,

Şehitlik Müessesesi,

Ahilik Teşkilatı

14:00-14:30

2014 YILI ENLERİNE PLAKET TAKDİMLERİ

·         En hassas ve fedakâr işçi ödülü -  Soma’da maden ocağından sağ olarak çıkartılan ve “sedye kirlenmesin çizmemi çıkarayım mı” diyen maden emekçisi Sayın Murat YALÇIN (Somalı maden işçisi)

·         Yılın Sağlık Emekçisi-Münevver CESUR (Turgut Özal Hastahanesi)

·         En çok emekçi haberi yapan yılın medyacısı ödülü – Sayın İsa YAZAR (Zaman)

·         Yılın mağdur emekçisi-Selahattin SERÇE (Kanal A Haber)

·         En çok işçi haberi yapan ankorman ödülü – Sayın Fatih PORTAKAL (Fox TV)

·         En fedakâr iş adamı ödülü –Maden ocağı izni verilmemesine rağmen emekçiyi işten çıkarmadan 1 yıl maaşını ödeyen, en güvenli iş ortamı oluşturan Sayın Akın İPEK veya Vekili (Koza Grup)

·         En iyi yardım kuruluşu ödülü – Sayın İsmail CİNGÖZ (Kimse Yok Mu)

·         En demokrat yerel yönetici ödülü – Sayın Fethi YAŞAR (Yenimahalle Belediyesi)

14:30 – 15:00

TÜRK TASAVVUF MUSİKİSİ DİNLETİSİ – ÖMER FARUK KESKİN

13:00 – 17:00

Kızılay Kan Bağışı ( Kongre Merkezi Giriş katında, program süresince devam edecektir.)

20:00

Twitter Hashtagı açılacak adres : @Aksiyonisci

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri