AKP’nin adayı Şahin

Erdoğan, muhalefetin mevcut Başkan Toptan'ın adaylığını destekleyeceğini açıklamasına rağmen uzlaşma aramadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı için eski Adalet Bakanı, Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin'i aday olarak tercih etti.
AKP'de TBMM Başkanlığı için birden fazla aday adayının olması sıkıntı yarattı. Son başvuru tarihi olan dün, gün boyu partinin TBMM Başkanı adayını belirlemek için çalışan AKP yönetimi, adayı ancak saat 18.00'de belirleyebildi.
AKP, muhalefetin mevcut Başkan Toptan'ın yeniden adaylığını destekleyeceğini açıklamasına rağmen uzlaşma aramayarak Şahin'i TBMM Başkanlığı için aday gösterdi.

Milli Görüş kökenli
Yeniden aday olmak istediğini belirten Toptan, partisinden gereken desteği alamazken, Erdoğan'ın, Adalet Bakanlığı döneminde hem Deniz Feneri davası hem de yargı bağımsızlığı konusunda muhalefet tarafından yoğun biçimde eleştirilen, son revizyonda kabine dışı kalan ancak Milli Görüş kökenli bir isim olan Şahin'de karar kılması dikkati çekti. Erdoğan, böylece eşinin başı açık olan ve merkez sağ kökenden gelen Toptan yerine bu kez, eşinin başı kapalı olan, Milli Görüş kökenli Şahin'i aday olarak belirlemiş oldu.
Muhalefetin Toptan'ı destekleyeceğini açıklamasına da kızan Erdoğan, “Hem uzlaşma istiyorlar, hem de 'Bu isim olsun' diyorlar. Böyle uzlaşma olmaz” dedi.
Daha önce aday olacağını açıklayan ve AKP grubunda nabız yoklayan Kapusuz ise “Kırgınlığınız var mı?” şeklindeki soru üzerine, “İnsanın kendi kendine kırgınlığı olmayacağı gibi, AKP'nin kurucuları arasında yer alan birisi olarak da kendime küsmek gibi bir lüksüm yok” dedi.

Toptan: 'Buruk değilim'
Görevine, muhalefetin de desteğiyle rekor bir oyla seçilen ve bir süre öncesine kadar yeniden aday gösterileceği yorumları yapılan TBMM Başkanı Köksal Toptan, AKP Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in Meclis Başkanlığı'na adaylığıyla ilgili “Demokrasinin güzelliğini yaşıyoruz. Bu güzelliği yaşadığım için mutluyum. Buruk değilim” dedi.

CHP adayı Kesici
TBMM Başkanlığı için CHP'den İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, MHP'den Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ve DTP'den Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan aday oldu. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise daha önce başvurusunu yapmıştı.

3. tura kalacak
Bugün yapılacak 1. ve 2. turlarda bir adayın başkan seçilebilmesi için en az 367 oy gerekiyor. Kendi adaylarını çıkaran muhalefet, AKP'nin adayı Şahin'i desteklemeyeceği için ilk iki turda başkanlık seçiminden sonuç alınması beklenmiyor. Bu nedenle sonuç 3. turda alınabilecek. 3. ve 4. turlar yarın yapılacak. 3. tur seçimlere sadece 2. turda en çok oy alan 2 aday katılacak ve bunlardan birisinin 276 oya ulaşması yeterli olacak.



CHP'den sert tepki
CHP, AKP'nin, eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'i TBMM Başkanlığı'na aday göstermesine sert tepki verdi. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek şunları söyledi: “Adaylık tespitinde uzlaşma aranmaması çok yanlış. Şahin, Adalet Bakanlığı döneminde başta Deniz Feneri olmak üzere pek çok davanın engellenmesi noktasında yoğun çaba gösterdi. Zaten, kendisi Milli Görüş geleneğinden geliyor, Başbakanın çok yakın çevresinden, birisi. Öyle anlaşılıyor ki Başbakan, Meclis Başkanlığını da tümüyle vesayet altına almıştır. Cumhurbaşkanı da Milli Görüş geleneğinden gelmektedir. Meclis Başkanlığı da Köksal Toptan gibi merkez sağdan gelen politikacıdan sonra Milli Görüşçü politikaya teslim edilmektedir. Bu da AKP'nin topluma işte 'değiştik, çıkardım' dediği Milli Görüş anlayışının dayatılması girişiminden başka bir şey değildir.”

MHP: Yazıklar olsun
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP'nin TBMM başkan adayı konusunda muhalefetle diyalog kurmamasını eleştirdi. Vural, “AKP sanki kendi grup başkanını, grup başkanvekili seçiyormuş gibi davranmıştır. TBMM, milletvekilleri yok, siyasi partilerin yaklaşımları yok, diyalog arayışı yok. 'Terörist başı muhatap alınsın' diyenler parlamentoda bulunan partilerin bile bu konudaki görüşlerini almaktan çekiniyor. Yazıklar olsun. Yasama gibi çok partili hayatın dinamiği olan organa Başbakan kapalı kapılar ardında atama yapmaya çalışıyor. Grup başkanı veya başkanvekilini seçer gibi bakıyor. Bu tipik iki yüzlü siyasettir” dedi.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri