İnteraktif eğitim olanağı sağlayan akıllı tahtalar, CeBIT Bilişim Fuarı’na damga vurdu. Türkiye’de okullarda 25 bin akıllı tahta kullanılıyor. 300 milyon dolarlık sektörün Fatih Projesi’yle beraber 5 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.İSTANBUL’da 9 Ekim’e kadar açık kalacak olan teknoloji fuarı CeBIT Bilişim Eurasia 2011’e akıllı tahtalar damgasını vuruyor. Özelikle Fatih Projesi sonrasında gündeme oturan akıllı tahta, Türkiye’de 300 milyon dolarlık sektör haline geldi.
25 bin akıllı tahta
Fuarda ürünlerini sergileyen akıllı tahta çözüm sağlayıcısı Sürat Eğitim’den Fahri Eren, Türkiye’de bugüne kadar 25 bin akıllı tahta satıldığını belirterek, özel okulların yüzde 70’inin bu teknolojiyi kullandığını söyledi. 300 milyon dolarlık sektör büyüklüğü bulunduğunu belirten Eren, “Fatih Projesi’yle beraber 5 milyar TL’lik sektör oluşacak. Akıllı tahtanın 600 bin sınıfa girmesi sektörü büyütecek. 3 Kasım’daki ihaleye hazırlanıyoruz. Akıllı tahtada tahta dışında içerik ve yazılım sağlama tarafı da var” dedi.
İnteraktif eğitim
Promethean markalı İngiliz tahtaların Türkiye dağıtıcılığını yaptıklarını dile getiren Eren, “Akıllı tahtalarla eğitim interaktif oluyor. Görsel ve videolarla eğitimin kalitesi artıyor. Görme, işitme ve dokunma şeklinde olan üç eğitim metodunun hepsinin etkin olmasını sağlıyor. Eski tarz tahtalarda sadece işitme kullanılıyor. Özel okulların çoğunda bulunan bu sistem Fatih Projesi’yle devlet okullarında da kullanılacak” diye konuştu.
Kanadalı Smart icat etti
Kanadalı Smart akıllı tahtalarının Türkiye dağıtıcısı Akademi Bilişim’den Elvan Alver ise, dünyada akıllı tahtayı Smart’ın 1991’de icat ettiğini söyledi. Alver, dört yıldır Türkiye’de bu markayı sattıklarını belirterek, akıllı tahtanın eğitim dışında kurumsal toplantılarda kullanılabildiğini aktardı. Elvan Alver, Fatih Projesi’nde LCD şeklinde akıllı tahta istediği için ihaleye donanım bazında katılmadıklarını ancak içerik ve yazılımda ihalede yer alacaklarını kaydetti.
Fatih’e girecek üretime odaklanacak
CEBIT’te yeni çözümlerini sergileyen Çinli Huawei’nin Kurumsal İş Çözümleri Başkanı Zhihui Liang, Türkiye’de Fatih Projesi’ndeki akıllı tahta uygulaması için ihaleye gireceklerini açıkladı. Liang, “Tablet bilgisayar, akıllı tahta ve veri tabanını içeren Fatih Projesi’ni kazanırsak Türkiye’de üretim tesisi düşünebiliriz” dedi. Kasım ayındaki akıllı tahta ihalesine hazırlandıklarını dile getiren Liang, “Tablet ihalesi için de ihale şartnamesini bekliyoruz. Türkiye’de üretim için hazırız. Türkiye, bölgedeki ana merkezimiz. Ar-Ge merkezimiz var burada. Üç yılda Ar-Ge’ye 50 milyon dolarlık yatırım yapacağız” diye konuştu. Huawei’nin telekom ekipman sağlayıcı bir şirket olmaktan bilgi teknolojileri altyapı sağlayıcısı konumuna geçtiğini de vurgulayan Zhihui, Türkiye’de Ankara-Eskişehir arasındaki hızlı tren projesinin de güvenlik izleme hizmetlerini sağlayacaklarını kaydetti. Huawei Kurumsal Hizmetlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Leon He ise, Türkiye’nin kendileri için çok potansiyel vaat eden bir pazar olduğunu dile getirdi.
Biyokimlikli POS’lar parmaktan tanıyacak
İŞ Bankası, CeBIT Bilişim Eurasia 2011’de biyokimlikli POS, işPad 2.0 çözümlerini sergiliyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, biyokimlikli bankamatiğin ardından biyokimlikli POS sistemini tanıttıklarını belirterek, “Yeni POS’umuzla kredi kartı kullanıcıları şifrelerini akıllarında tutmak zorunda kalmayacak. Parmaklarındaki damarlardan POS kart sahiplerini tanıyacak” dedi. İnternet sayfalarını yenilediklerini de dile getiren Aran, şunları söyledi: “Son dönemde mobil uygulamalar çok öne çıktı. Her alanında varız. Akıllı televizyonlara yönelik uygulamamız da var. Mobil alanda akıllı telefonda kullanım artıyor. Bizde yatırımlarımız bu konuda yapıyoruz. IP tabanlı iletişim altyapısına geçmek için 30 milyon dolarlık yatırım yapacağız. “
Finans merkezi bilişimcilere ekmek olacak
CEBIT Bilişim Eurasia çerçevesinde düzenlenen Sinerji Zirvesi’nde konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, İstanbul Finans Merkezi projesiyle ilgili “Bilişim işi yapanlara çok ekmek olacak kesinlikle. Ama ‘fırın da olsun’ diyoruz” dedi. ‘E-Finans’ konulu panelin açılışında konuşan Akgiray, şunları söyledi: “Sermaye piyasası kurumları olarak önemli görevler üstleniyoruz. Bilişim işi yapanlara çok ekmek olacak kesinlikle. Ama ‘fırın da olsun’ diyoruz. Çok iş yapılacak. Yazılım ihtiyacı olacak, bir sürü ihtiyaç olacak. Donanımdan yazılıma kadar tüm türevleriyle bir pazar oluşacak.”
Bazın çokluğu değil, az olması sağlığa zararlı
TEKNOLOJİ Bilgilendirme Platformu ve İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, “Baz istasyonları sağlığa zararlı değil. Toplumdaki tepkinin büyük nedeni bilgisizlikten kaynaklanıyor” dedi. Mobil teknolojinin vazgeçilmez bir parçası olan baz istasyonlarının toplumda bilgisizlikten dolayı tepki gördüğünü iddia eden Özeren, “Baz istasyonu daha sık olursa cep telefonuyla haberleşme sinyali o derece düşer, ilettiği güç daha azalır ve sağlık açısından o kadar güvende oluruz” diye konuştu.
Hürriyet