AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, yerel seçim sonuçları ve itiraz sürecine ilişkin açıklama yaptı.
Yavuz'un açıklamalarından satır başları şöyle:
''Geçersiz oyların sayımına ilişkin talebimiz vardı. Şu anda birçok ilçede devam ediyor. Yeniden sayımın gerçekleştirilmesine ilişkin talebimiz 5 ilçenin haricinde tamamen kabul edilmiş değil.
Oyların tamamının sayımına ilişkin yüzde 6 sayılmışken geldiğimiz noktada fark 29 binlerden 14 binlere indi. Faik Bey (CHP Sözcüsü) muhtemelen bilmiyor ya da kendisini yanıltıyorlar.
Faik Öztrak Bey 'Bu insanları sandık başkanlığına getiren sizin idari amirleriniz' diyor. Yasa diyor ki o ilçede o ilçe sınırları içinde mesela Büyükçekmece sınırları içinde ne kadar kamu görevlisi varsa mülki idare onu seçim kuruluna teslim eder.
13 İLÇEDE 5 BİN KİŞİ LİSTE DIŞI YERLEŞTİRİLMİŞ
Seçim kurulu başkanı bu listeden kura çekimi ile sandık sayısının 2 katı oranında ismi belirler engeli olanları çıkartmak suretiyle kalanları sandık başına yerleştirir.''
İstanbul'da 13 ilçede 5 bin kişi liste dışı yerleştirilmiş. Ayrıca usulsüz sandık görevlendirilmeleri var.
Bir kısım akrabalar da özellikle yerleştirilmiş.
FAİZ ÖZTRAK BEY DOĞRU SÖYLEMİYOR
Öztrak, Büyükçekmece itirazımızı geri çektiğimizi iddia ediyor. Yok öyle bir şey. İtirazımız devam ediyor ve bugün olağanüstü itirazımı da yapıyoruz.
Ayrıca Faik bey, sayılar konusunda doğru bilgi vermiyor. İstanbul'un her yerinde organize bir usulsüzlük yapılmış
2011 yılında bir işçi ilçe nüfus müdürlüğünde görevlendiriliyor. İskana açılmamış yerleri numaralandırıyor, tır garajlarını ve sokakları numaralandırıyor ve oraya seçmen kaydı yapıyor. Biz bunun peşindeyiz.
51 SANDIĞI SAYMANIN HİÇBİR ANLAMI YOK
YSK dün tüm sandıklarda tüm oyların yeniden sayılması talebini reddetti. Ama anlamış değilim. Biz 51 sandığı sadece örnek olarak verdik, sayım istemedik. Bunun gibi yüzlerce örnek var, bu neyi değiştirecek. Bu 51 sandığı saymanın hiçbir anlamı yoktur. Biz bunu örnek göstermiştik, dahası var demiştik. YSK ne zaman kayda girmiş herşeyi net görüyor.
İstanbul'da parçalı bir durum var. Bazı ilçelerde tüm oylar sayılıyor, bazılarında sayılmıyor. Biz en üst merciye başvurduk, bu kargaşayı kaldırsın diye. YSK bu şüpheyi ortadan kaldırmadı.
İSTANBUL'DA SEÇİMLEİRN YENİLENMESİNİ İSTEYECEĞİZ
Elimizde bir imkan var. 298 sayılı kanunun 130. maddesi olağanüstü itirazı öngörüyor. Bu madde, seçimin sonucuna müessir haller dolaysıyla diyor. Biz dilekçemizde diyeceğiz ki, seçimin sonucuna net etkisi olan haller var, o yüzden İstanbul'da seçimin yenilenmesini isteyeceğiz, diyeceğiz.
Soru: Neden 22 Ocak'ta itiraz yapmadınız?
Biz orada zamanında bazı itirazlarımızı yaptık. Bir takım neticeler de aldık. Ama vakit kısa olduğu tüm seçmenler için elimizde bilgi yoktu. Sadece seçmen kaydı değil, sandık başkanları üzerinden bir organizasyon da değil, bunu aşan bir boyut var. Sayım döküm cetvelleri 3 güne kalmış değildir bugüne kadar. Biz seslendirince, boş girdiler, eksik girdiler, bu kadarına pes diyoruz.
Soru: Sandık başkanları her partiden temsilci var. Bu usulsüzlük nasıl görülmedi
Tutanak tutulmuş ama bu tutanak gelmemiş YSK'ya. Sayım döküm cetvelleri gelmiş ama sandık başkanı boş girmiş. Bunlar münferit bir hata değildir.