İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, İstanbul'da Aile Hekimliği Uygulamasını Değerlendirme Toplantısı'nda bir açıklamada bulundu. Açıklamasında ''Hastanelerden, 112'lerden ve kamunun diğer alanlarından aile hekimliği için ayrılan hekim, ebe ve hemşire sayısı 3 bini bulmuştur. Ancak aile hekimliği sisteminde şu ana kadar yaklaşık 200 istifa olmuştur, 50 kadar da hemşire görevinden ayrılmıştır'' dedi. 200 aile hekiminin istifa etmesi akıllarda bazı soru işaretleri oluşturdu.
"200 aile hekiminin istifasıyla kaç kişi hekimsiz kalacak?", "Her aile hekimine 3 bin 500 kişi düşüyor. Peki istifalarla 700 bin kişiye kim aile hekimliği yapacak?", "İstifa eden 200 hekimin hastaları diğer aile hekimlerine aktarılırsa ne kadar kaliteli hizmet verilir?" gibi sorular bizim de aklımızı kurcaladı.
"BASKICI BİR YÖNETMELİK VAR, İSTİFALAR ARTACAK"
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Bozçalı, 200 istifanın iyi bir rakam olduğunu söyleken şunları kaydetti: "İstifa etmelerinin gerekçelerinin altında neler yattığını Bakanlık düşünmeli, araştırmalı. Aile hekimlerinin karşısında demokrasi kılıcı gibi getirilen ücret yönetmeliği, cari giderlerin azaltılması, iki sayfa şeklinde yayınlanan ceza puanlama sistemi var. Ciddi anlamda baskıcı bir yönetmelik var. Aile hekimleri, ceza puanını gördükten sonra istifa etmeye başladılar. İnsanlar mutsuz, aile hekimleri çok kaygılı. Beklentileri karşılanmadı. Eskisine göre ne değişti diye düşünüyorlar. Sözleşmeli oldular. Sağlık Bakanlığı verdiği sözleri tutmadı. Aile hekimleri ciddi anlamda şoke olmuş durumda. Hayal kırıklığına uğradılar. İstifalar, giderek çoğalacak. Bu ay maaş alan aile hekimlerine ve elemanlarına 2 yıllık sözleşme vergisi kesildi. Bu bin 500 TL'ye tekabül ediyor. İhtiyaçlarını ceplerinden karşılıyorlar. Sağlık Bakanlığı her seferinde şartları ağırlaştırıyor. Bu anlanmda istifalar değerli, daha da artacak. Şu anda İstanbul'da aile hekimi konusunda açık var. Mesela Sultangazi'de 52 tane boş kadro var. Bağcılar, Atışalanı, Gazi Mahallesi gibi yerlerde açıklar doldurulmuş değil. Arkadaşlarımızın feryadı ciddi boyutta. Hekimlerin büyük kısmı 100'ün altında hastaya bakmıyor. Ama hekimlerin koruyucu sağlık hizmetleri için de zaman ayırması gerekiyor fakat ayıramıyorlar. Ortada kalmış durumdalar"
"YÖNETMELİK SIKINTILI"
Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkanı Prof. Dr. Okay Başak ise "Aile hekimleri istifa ettiğinde yenileri alınabiliyor. Bu iki yolla oluyor. Ya dışarıdan aile hekimleri işe başlıyor ya da Sağlık Bakanlığı 657 kadrosundaki kendi hekimlerini, o bölgeye sözleşmeli aile hekimi gelene kadar, görevlendiriyor. İstanbul'da yeterince aile hekimi yok. 200 istifadan boşalan yerler bir süre açık kalabilir. Türkiye'nin başka yerlerinden tayin de çıkarılabilir. Bu tayinleri bekleyen hekimler var. Bu yolu açarak, açığı kapatacaklardır. Ancak bu istifaların artması bekleniyor. Yönetmeliklerle ilgili sıkıntılar var. Ücretlendirme ve uygulama yönetmeliği sıkıntılı. Bunlar da hekimleri yıldırıyor" dedi.
habertürk