Cumhurbaşkanı'nın ortadan kaybolmasında dini lider Ayetullah Ali Hamaney'le yaşadığı siyasi anlaşmazlığın etkisi olduğu belirtiliyor.
Ahmedinejad'ın halka açık en son programı 22 Nisan'daydı. O tarihten bu yana İranlı liderin iki gün üst üste kabine toplantılarına katılmaması, tartışmaları da beraberinde getirdi.
ÜLKENİN EN GÜÇLÜ İKİ İSMİ ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Hamaney'in, yaklaşık iki hafta önce istifasını veren ve bu kararı Ahmedinejad tarafından kabul edilen İstihbarat Bakanı Haydar Muslihi'nin bu adımını veto etmesi, ülkenin en güçlü iki ismi arasındaki anlaşmazlığı gün yüzüne çıkarmıştı.
ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR DURUM
Sık sık medya önüne çıkmayı seven ve neredeyse her gün yaptığı sert çıkışlarla gündeme gelmeyi seven Ahmedinejad'ın bu kadar uzun süredir kamuoyu önüne çıkmamasının alışılmışın dışında bir durum olduğu belirtildi.
İSTİFA İDDİALARI GÜNDEMDE
İran resmi yayın organları, Ahmedinejad'ın toplantılara neden katılmadığı konusunda herhangi bir haber geçmezken, birçok haber sitesi, birtakım komplolarla yetkilerinin kısıtlanmaya çalışıldığına inanan İran Cumhurbaşkanı'nın tepkisini bu şekilde yansıttığını bildirdi.
Muhalif internet sitelerinden Rahesabz'in haberine göre, dün ayrıca Kum kentine yapmayı planladığı bir ziyareti iptal eden Ahmedinejad, çevresindekilere, Muslihi'yi azletmesine izin verilmediği için öfkeli olduğunu söyledi.
Ahmedinejad'ın son gelişmelerin ardından istifa etmeyi düşündüğü iddiaları da gündeme getiriliyor.
AHMEDİNEJAD'IN ÜÇ ŞARTI
Arap basınında çıkan haberlere göre, kararlarının reddedilmesine alışık olmayan Ahmedinejad görevde kalmak için üç şart öne sürdü:
- Muslihi'nin azledilmesi,
- Nükleer Başmüzakereci Said Celili'nin görevinden alınması,
- İsfendiyar Rahim Meşai'nin tekrar Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürlüğüne getirilmesi
(Hürriyet)