Af suça özendiriyor, bu konu kesinlikle gündemimizde yok

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının 100 bini geçmesinin sebepleri arasında geçmişte çıkarılan afları da saydı.

Türkiye'de periyodik aralıklarla çıkarılan afların suç işlemeyi düşünen kişileri, "Nasıl olsa bir af daha çıkar, kurtulurum'' şeklinde bir düşünceye ittiğini belirten Şahin, net konuştu: "Affın çıktığı 1999 yılında muhalefet milletvekili olarak Parlamento'daydım. Orada, 'Her af suç ve suçluyu artıran bir etken oluyor' demiştim. Şimdi Adalet Bakanıyım, bu sözümün arkasındayım. Şunu herkes iyi bilsin, Adalet Bakanlığı'nın gündeminde, hükümetimizin gündeminde bir af söz konusu değildir.''

Gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevaplandıran Bakan Şahin, cezaevlerindeki doluluğun sosyo ekonomik nedenleri olabileceğini söyledi. Ancak en önemli sebep olarak suç ve suçluya karşı yapılan başarılı mücadeleyi gösterdi. Organize suç örgütleriyle mücadelede son yıllarda önemli başarılar elde edildiğini anlatan Bakan Şahin, şöyle konuştu: "Endişeye hiç gerek olmadığı kanaatindeyim, her türlü tedbiri alıyoruz. Sayının artmış olması dikkatleri çekiyor. Bu durum yeni tedbirler almamızı gerektirdi, tedbirleri alıyoruz. Süratle adalet saraylarımızı yeniliyoruz. Hem de yeni modern kompleks tarzında ceza infaz kurumları yapıyoruz. Özellikle İstanbul'da yeni ceza infaz kurumları bilindiği gibi Maltepe'de, Bakırköy'de ve Silivri'de devreye girdi. Sincan'ı biliyorsunuz. Türkiye'nin şu an birçok yerinde inşaatları devam eden ceza infaz kurumlarımız var. Projesi bitmiş, ihale aşamasına gelmiş olanlar var. Projeleri üzerinde çalıştıklarımız var. 100 bini aşan mahkûm sayısı konusunda basında değerlendirmeler yapılmış. İlk anda endişe verici bir sonuçmuş gibi değerlendiriliyor. Ancak nüfusumuza oranla bizim cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı özellikle Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslandığında oransal olarak bunların altında kalıyor. '100 bin kişide kaç kişi cezaevinde kalıyor?' diye sorulduğunda; bu Türkiye'de 130 civarındadır. Ama İngiltere, Almanya, Fransa, Amerika'da bunun çok üstündedir. Ama biz bunu dahi çok yüksek görüyoruz. Süratle yeni cezaevleri yapıyoruz. Bunun birçok nedeni olabilir. Nedenlerinden bir tanesi, suç ve suçluyla mücadelede son yıllarda daha başarılı olunmuş olmasıdır. Yapmakta olduğumuz bu konudaki işlevi hızlandırmak için bir seri kararlar aldık. Bunları uygulayacağız."

İmralı Cezaevi'ndeki iyileştirme çalışmalarıyla ilgili bilgi de veren Bakan Şahin, orada başka tutuklu ve hükümlülerin de kalabilmesi için inşaat faaliyetlerine başladıklarını hatırlattı. Şahin, "Bittikten sonra oraya yeni tutuklu veya hükümlü sevk eder miyiz, etmez miyiz bunun kararını daha sonra vereceğiz. Bu tamamen bizim İmralı'da F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu kapasitesini genişletme düşüncesinin ürünüdür.'' ifadelerini kullandı. Orada kalan personel için lojman yapıldığını da anlatan Şahin, inşaatların mayıs ayına doğru bitmesinin planlandığını bildirdi.

Bakan Şahin, bir başka soru üzerine Alman makamlarından istedikleri Deniz Feneri davası dosyasının henüz ellerine ulaşmadığını bildirdi. Şahin, "Henüz bakanlığımıza, dosyalar, bilgi ve belgeler gelmedi. Geldiği takdirde hemen, bizden talep eden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndereceğiz.'' dedi. Emrullah Bayrak, Ankara


zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri