Adli tıp sınıfta kaldı

Devlet Denetleme Kurulu, Adli Tıp ile ilgili raporunu açıkladı. Buna göre kurumda bilirkişi müessesi sorunlu, kriminal uzmanı yetişmiyor ve cinsel suç mağdurlarının psikolojisi korunamıyor .

Adli Tıp Kurumu'na yönelik eleştiriler üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu, son dönemde Münevver Karabulut, Güler Zere ve Hüseyin Üzmez gibi kamuoyunun yakından takip ettiği dava incelemelerindeki tartışmalı kararlara imza atan Adli Tıp Kurumu'na ilişkin raporunu tamamladı. “Bilirkişi müessesi sorunlu. Kriminal uzmanı yetişmiyor. Personel atama ve nakil işlemlerinde de hukuka aykırı uygulamalar var” sonucuna varılan raporda, “Cinsel suç mağdurlarının ruh sağlıklarının, bu eylem nedeniyle bozulmuş olup olmadığının tespitine dair dosyaların sayısında ciddi artış ortaya çıktı. TCK'nın konuyla ilgili hükümlerinin nasıl anlaşılması gerektiği konusunda hukuk ve adli tıp çevrelerinde bir görüş birliği yok” denildi.

CİNSEL SUÇ MAĞDURLARI KORUNAMIYOR

2007, 2008 ve 2009 yıllarını kapsayan raporun özeti, Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yayımlandı. Raporda, özetle şu ifadelere yer verildi:

• “Cinsel suç mağdurlarının ruh sağlıklarının, bozulmuş olup olmadığının tespitine dair dosyaların sayısında ciddi bir artış ortaya çıkmıştır.

KURUMUN İSMİ DEĞİŞTİRİLECEK

• Yeterli ve nitelikli uzman personelin yetiştirilmesi sağlanamamakta; yetişmiş uzmanlar ise Kurum bünyesinde istihdam edilememektedir.

• Sistemin işleyişinde ayrıca, bilirkişinin cevap vereceği sorunun açık ve net olarak belirlenmemesi, hukuki konularda bilirkişiye müracaat edilmesi, raporların süresinde hazırlanıp ilgili merciye sunulmaması gibi başka problemler de mevcuttur.

n Adli Bilimler Akademisi kurulmalıdır.

• (Adli Tıp Kurumu) olan isminin yürüttüğü bütün faaliyetleri tam olarak kapsayabilmesini teminen 'Adli Bilimler Kurumu' biçiminde değiştirilmesi uygun olacaktır.
Stargazete

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KAMU PERSONELİ Haberleri