Aday öğretmenler istediği ilde çalışacak

Bakan AVCI, yeni atanan öğretmenlerin stajyerlikleri kalkana kadar istediği ilde çalışabileceğini söyledi.

Bakan Avcı şunları söyledi;

Her bir öğretmen adayımızın bir danışman öğretmeni olacak

“Biz daha önce Şubat’ta atama yapmayı çok doğru bulmuyorduk, çünkü Şubat’ta atanan öğretmen hemen göreve gittiği takdirde yine de hemen dediğimiz tarih Mart’ın 10’u, 15’ini buluyor bazen de rapor vesaire alarak Nisan’ı bile bulduğu oluyor, Mayıs, Haziran okul bitiyor. Dolayısıyla biz Ağustos’ta atamalarımızı yapıyorduk ve Eylül’de başlatıyoruz. Fakat orada da şöyle bir sorunumuz var: Ağustos’ta kuralar çekiliyor, yerler belli oluyor Eylül 15’te gençler sınıflarına gönderiliyor, okullarına gönderiliyor. Bu sefer öyle yapmayacağız. Şimdi ben bunları söylediğim zaman biraz sonra belki başka konularda da yaptığımız yeni düzenlemeleri anlatırken de bunu vurgulamamda yarar var, en ufak bir değişiklik yaptığımız zaman bir iyileşme, bir düzenleme yaptığımız zaman belli bir medya grubundan Milli Eğitim Bakanlığına yönelik çok sistematik bir karalama kampanyası var, o yüzden en küçük bir değişiklik bile hemen eğitim yine alt üst oldu, her şey yine sil baştan hayır, bunlar sürecin doğasında olan iyileştirmelerdir. Şubat’ta biz öğretmenlerimizi atayacağız, bunlar 1 Mart tarihi itibariyle resmen maaş almaya başlayacaklar, yani öğretmen adayı olarak atanmış olacaklar 1 Mart tarihi itibariyle, yani 2 Mart olur, 3 Mart olur ama Şubat atamaları Mart başında gerçekleşmiş olur. Olduğu zaman biz bunları bu yeni aldığımız öğretmenlerimizi hemen atandıkları illere göndermeyeceğiz, hemen sınıfa sokmayacağız, ne yapacağız? Bu öğretmenler her biri bir danışman öğretmene zimmetlenecek. 10 yılını geçmiş tecrübeli, deneyimli öğretmenlerimizden birini her bir öğretmen adayımızın bir danışman öğretmeni olacak. Nerede? Öğretmen adayının tercihine göre ya bulunduğu yerde, ya üniversiteyi bitirdiği kentte veya atandığı yerde, isterse atandığı ile de giderek bu süreci tamamlayabilir. Diyelim ki, oturduğu ilde siz Eskişehir’de oturuyorsunuz, atandınız, tayininiz Ağrı’ya çıktı, ama ben bu staj dönemimi Eskişehir’de geçirmek istiyorum dediniz, o zaman Eskişehir’den size bir tecrübeli öğretmeni danışman olarak atayacağız. Şimdi tespit ediyoruz, illerde hangi öğretmenlerimiz danışmanlık yapabilecek birikime sahip. Sonra bu danışman öğretmenimizle birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle birlikte bir staj programı yapıyoruz, bir oryantasyon programı. Ne yapacak aday öğretmen bu program çerçevesinde?

Diyelim ki, siz beden eğitimi veya matematik öğretmeni veya İngilizce öğretmeni branşınız önemli değil hangi branşta olursanız olun siz değişik okul türlerinde ilkokulda, ortaokulda, lisede, fen lisesinde, sosyal bilimler lisesinde, imam hatip lisesinde, meslek lisesinde değişik okul türlerinde değişik derslere gireceksiniz. Yani siz matematik öğretmenisiniz, ama diyelim bir meslek lisesindeki atölyeye de girip göreceksiniz.

Sosyal bilimler lisesindeki Türkçe dersini de izleyeceksiniz. Yani sadece izleyeceksiniz, sınıfa gireceksiniz hangi dersleri izleyeceğiniz de yine milli eğitim müdürlüğü size verecek program olacak. Yani tecrübeli öğretmenlerimizi siz bir kere de sınıfta iş üzerinde izleme, gözleme fırsatınız olacak.

Bu bir deneyim olacak. Ayrıca sadece sınıfta da değil, öğretmenler odasında da aynı şekilde oturacaksınız, öğretmenler arası ilişkiler nasıl onu göreceksiniz. İl milli eğitim müdürünün yanında bir gün geçireceksiniz onun ne yaptığını, nasıl yaptığını, mevzuatı nasıl göreceksiniz. İlçe milli eğitim müdürünün yanında, şube müdürlerinin yanında bizim değişik iş konularıyla görevli şube müdürlerimiz var her ilde ve ilçede. Onların yanında bulunacak birer gün veya ikişer gün ve onların işleri nasıl yaptıklarını görecek. Bu ne demektir? Bütün bir milli eğitim bürokrasisi nasıl çalışıyor mevzuat nasıl? İş üzerinde görecek. Sınıfları görecek, öğretmenleri görecek, öğretmenler arası ilişkileri görecek, velilerle toplantılara katılacak, yani kendisi velilerle toplantı yapmayacak, ama okul aile birliklerinin de toplantılarında da gözlemci olarak girecek. Diyelim bir sınıf öğretmenin velilerle yaptığı hafta sonu görüşme toplantısına da o da katılacak, onlarla nasıl ilişki kuruluyor onları görecek. Böylece 4 ay boyunca Mart, Nisan, Mayıs, Haziran bu hizmet içi eğitimden yoğun bir biçimde geçmiş olacak. Her ilden bu uzman öğretmenlerimiz monitörlük yapacak, danışmanlık yapacak öğretmenlerimizi belirliyoruz.  

Geldik yaza, yaz tatiline yazın bizim bütün öğretmenlerimiz için yaptığımız hizmet içi eğitim programları var, bu öğretmen adaylarımızı da tekrar hizmet içi eğitim programlarına da alacağız. Özellikle Doğu’ya, Güneydoğu’ya gidecek öğretmen adaylarımıza da gittikleri yörede konuşulan dil yani çocuklarımızın ana dili farklı olabiliyor diyelim ki, Batman’da ana dili Kürtçe olan çocuklarımızın olduğu bir okula gönderiyoruz, bir köye gönderiyoruz dolayısıyla, oradaki velilerle, çocuklarla iletişim kurmasını sağlayacak düzeyde bir temel Kürtçe eğitiminden geçireceğiz. Bu Zazaki de olabilir, yani Tunceli’ye gönderdiğimiz bir öğretmen adayına da Zazaki temel eğitimini vereceğiz. Sadece dil meselesi de değil, yerel kültürü de tanımak bakımından yani orada düğün de ne olur? Diyelim hanım öğretmenlerimiz bir kına gecesine gittikleri zaman ne yapmaları gerekir,erkek öğretmenlerimiz bir sıra gecesine gittikleri zaman ne yapmaları gerekir? Yerel kültürü de tanıyacakları bir hizmet içi eğitimden de geçireceğiz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri