''Açık havada çalışanların kremini devlet ödesin''

Sağlık Bakanlığı, ''açık havada çalışıp uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalanların cilt kanseri riski taşımaları'' nedeniyle ''koruyucu güneş kremlerinin geri ödeme kapsamına alınması'' için SGK'ya öneri götürdü

Sağlık Bakanlığı, tarım işçisi ve denizci gibi açık havada çalışıp uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalan meslek grubundakilerin güneş kremlerinin devlet tarafından ödenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) öneri götürdü.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının (IARC), ultraviyole ışınlarını kesin kanserojenler arasında saydığını bildirdi.
Avustralya gibi yazın sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu bazı ülkelerde, güneş altında çalışan tarım işçici ve denizci gibi meslek grubundakilerin koruyucu güneş kremlerinin devlet tarafından ödendiğini kaydeden Tuncer, iş gereği açık havada çalışmak zorunda olanların cilt kanserinden korunması için çalışma yaptıklarını söyledi.

Murat Tuncer, bu çerçevede gün boyu açık havada çalışanların güneş kremlerinin devlet tarafından ödenmesi için SGK'ya öneri götürdüklerini kaydederek, ''Bronzlaşmak için uzun saatler güneş altında kalmak kişisel bir tercihtir. Ama iş gereği ultraviyole ışınlarına maruz kalıp cilt kanseri riskiyle karşıya karşıya olanların korunması gerekir. Bu nedenle bu kişilerin koruyucu güneş kremlerinin geri ödeme kapsamına alınması gerekir'' dedi.

Güneşten korunmak önemli
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seher Bostancı da, cilt kanserinin oluşumunda en önemli nedenlerin başında güneşe aşırı maruz kalmanın geldiğini bildirdi.
Dermatolojik Cerrahi Derneği Başkanı da olan Bostancı, kırsalda tarım kesimindekiler, denizciler ve açık havada çalışan diğer meslek grubundakilerin yoğun ultraviyole ışınlara maruz kaldıkları için risk altında olduklarını vurgulayarak, ''Bu kişiler mutlaka güneşten koruyucu krem ve geniş kenarlı şapka kullanmalıdırlar'' diye konuştu.

Bostancı, güneş kremlerinin etkisinin 2-3 saat sürdüğünü ifade ederek, bu nedenle gün boyu güneş altında kalanların koruyucu kremini belirli aralıklarla tekrar sürmeleri gerektiğine işaret etti.
Bu kişilere, ''sık sık cilt kontrolü yaparak ben ve kahverengi noktalardaki değişimleri takip etmeleri'' uyarısında bulunan Bostancı, vücutta kahverengi kabarıklık oluşumu ve benlerde koyulaşma gibi durumlarda, dermatoloğa başvurulmasında fayda olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Bostancı, deri kanserinin tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek, ''Türkiye sıcak bir ülke ve 3 tarafı denizlerle çevrili olduğu için deri kanserine çok rastlanıyor'' dedi.
Seher Bostancı, güneşe çıkanların kullanacakları kremlerin en az 30 faktörlü olması gerektiğini bildirdi.

sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri