Açık Büfeye Dikkat!

Tatilde İnsanların Genellikle Açık Büfe Yemek Yediğine Dikkat Çeken Uzmanlar Uyardı.

Tatil ıÜümevsiminde insanların genellikle açık büfe yemek yediğine dikkat çeken uzmanlar, "Açık büfede, yemek çeşitlerini görmeden önce ne yiyeceğinizi planlayın. Doyduğunuzu hissettiğiniz anda tabağınızı bırakın" uyarısında bulunuyor.

Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz de, okulların tatil olmasıyla birlikte özellikle tatil yörelerindeki otellerdeki açık büfe yemeklerindeki israfın had safhaya ulaştığını söyledi.

ıÜüTatillerde açık büfede de sağlıklı beslenmenin ve kiloyu koruyabilmenin mümkün olabileceğini belirten Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ayhan Müdüroğlu, yemek çeşitlerini görmeden önce ne yenileceğinin palanlanması gerektiğini kaydetti.

Gün içine dağılmış ufak öğünlerin iştahı kabarttığına dikkat çeken Müdüroğlu, açık büfelerden sağlıklı besin seçiminin püf noktaları olduğunu hatırlattı.

'Her şey dahil' olarak tercih edilen tatil köylerindeki açık büfelerin özellikle sürekli diyetteki kadınların kabusu olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Müdüroğlu, "Tatil anlayışının açık büfede yemek yemeye dönüşümü, çağımızın hastalığı olan obeziteyi de tetikleyici bir faktör. Fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerekiyor. Gün içine dağılmış ufak öğünler iştahınızı baskılar. İştahınız fazlaysa sizi oyalayacak düşük kalorili salata veya çiğ sebze gibi besinleri tüketin." şeklinde konuştu.

Müdüroğlu, "Tek başına bir porsiyon salatanın patates kızartması veya hamur işleri kadar yüksek kalori içerebileceğinin unutulmaması lazım. Besinleri ne kadar dengeli olarak öğünlerimizde bulundurursak vücut için yararlılığı o kadar fazla olmaktadır. Bu nedenle açık büfe bulunan yerlerde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeklerini dikkatli seçmek gerekir. Açık büfeyi görünce 'hemen hepsinden almalıyım' fikri yerine mutlaka seçim yapacağınızı kendi kendinizi önceden hazırlayın. Tatile çıkarken hedefiniz yemek yemek yerine dinlenmek, eğlenmek ve gezmek olmalı. Açık büfede de sağlıklı beslenebilir, kilonuzu koruyabilirsiniz. Bunun için; yemek çeşitlerini görmeden önce ne yiyeceğinizi planlayın, tabağınıza yemek alırken seçeneklerin sizi cezbetmesine izin vermeden planınıza sadık kalın, seçimlerinizi günün kalan kısmında ne yiyeceğinizi düşünerek yapın, öğle yemeğini fazla yediyseniz daha hafif gıdalardan oluşan bir akşam yemeği ile günü bitirin" dedi.

Öte yandan Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz de, açık büfelerdeki israfa dikkat çekti.

Dünya genelinde her gün binlerce kişinin açlıktan öldüğünü hatırlatan Müftü Gündüz, dünyanın çeşitli ülkelerinde milyonlarca insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti. Gündüz, Türkiye'de ise halen insanların çöplerden ve pazaryerlerinden topladıkları gıda atıklarıyla geçinmesine rağmen israfın dizboyu olduğunu vurguladı.

sondakika

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri