AB'ye sinir oluyorum

İngiltere Başbakanı Cameron, Fransızların zamanında kendi ülkesi için de “Avrupalı değil, üye olamaz” dediğini anlatarak “Bazı Avrupalıların tavrı beni kızdırıyor” dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye'nin AB üyeliğine güçlü bir şekilde destek vererek, “NATO müttefiki olarak Türkiye'nin Avrupa'yı savunmak için yaptıklarını ve bugün Avrupalı müttefiklerimizin yanında Afganistan'da yaptıklarını düşündüğümde, AB üyeliğine ilerlemenizin bu şekilde hüsrana uğratılabiliyor olması beni kızdırıyor” dedi. Başbakan olarak ilk kez Türkiye'yi ziyaret eden Cameron'un ilk durağı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği oldu. Cameron burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB üyeliğeni karşı çıkanları 3 gruba ayırdı.

TÜRKİYE KARŞITLARI 3 GRUPTA

İlk grubun 'Korumacılar' olduğunu belirten Cameron bu gruptakilerin Türkiye'nin ekonomik yükselişini rakip olarak algıladığını belirtti. İkinci olarak 'Kutuplaşanlar'ı sayan Cameron, bu grubun da dünyayı 'Medeniyetler Çatışması' gözlüğünden değerlendirdiğini ifade etti. Üçüncü grupta, 'ön yargılılar'ın bulunduğunu anlatan Cameron, bu kişilerin de bilinçli olarak İslam'ı yanlış anladığını, gerçek İslam ile aşırılıkçıların çarpıtılmış yorumu arasında hiçbir fark görmediklerini kaydetti.

TÜRKİYESİZ AB DAHA ZAYIF OLUR

Konuk başbakan, tüm bu savların tamamen yanlış olduğunu söyleyerek, İngiltere'nin yeni hükümeti olarak, bu savları çürütecek uluslararası çabaların ön cephesi olmak istediklerini bildirdi. Cameron, “Türkiye'nin olmadığı bir AB daha güçlü değil, daha zayıf olacaktır. Daha güvenli değil, daha az güvenli olacaktır. Daha zengin değil, daha fakir olacaktır” diye konuştu. Ankara'da ayrıca Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemek için bulunduğunu belirten Cameron, şöyle devam etti:

DE GAULLE DE BİZİ AB'YE İSTEMEMİŞTİ

“Şu sözleri kimin söylediğini biliyor musunuz: 'Karşımızda Avrupalı olmayan bir ülke var. Tarihi, coğrafyası, ekonomisi, tarımı ve insanlarının karakteri açısından Avrupalı olmayan bir ülkeyle karşı karşıyayız. Tüm iddialarına ve inandıklarına rağmen tam üye olamayacak bir ülke.' Bu sözler, kulağa sanki Türkiye'yi tarif eden bir Avrupalı tarafından söylenmiş gibi gelebilir. Oysa bu sözler, AB katılımı öncesinde General de Gaulle tarafından İngiltere için söylenmişti. Kulübün dışında bırakılmanın ne demek olduğunu biliriz. Ama bunların değişebileceğini de biliyoruz.”

TÜRKİYE HEM DOĞU'YU HEM BATI'YI SEÇTİ

Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında son derece iyi bir birleştirici olabileceğini ifade eden Cameron, İslam'ın değerlerinin Avrupa'nın değerleriyle uyumsuz olmadığını savunduğunu kaydetti.

ALTIN ÇAĞI YAŞIYORUZ

Başbakan Erdoğan İngilteri ile ilişkilerde altın çağın yaşandığın söyledi. Başbakanlık merkez binada kabul ettiği mevikidaşı ile yaptığı ikili görüşmenin ardından basın karşısına çıkan iki Başbakan da iki ülke arasında yenilenen stratejik işbirliği anla şmasına vurgu yaparak ilişkilerde altın çağın yaşandığını belirtti.

LİVERPOOL ÜNİVERSİTESİ

Başbakan Erdoğan, Kırbıs, İran, Irak ve Afganistan ile ilgili sorunları konuştuklarını belirtti. Başbakan Erdoğan, İngiltere'de Yunus Emre Kültür Merkezi kurmayı kararlaştırdıklarını anlatarak 'Liverpol Üniversitesi' gibi bir Türk-İngiliz üniversitesi kurmayı istediklerini de açıkladı. Financial Times muhabiri Alexandar Barker, Türkçe olarak “Tony Blair ile çok iyi ilişkiniz vardı. Şimdi de genç bir başka başbakan var. Cameron size Tony'yi hatırlatıyor mu? Yani daha iyi arkadaş olacak mısınız?” diye sorunca, Blair'in siyasi rakibi olan Cameron, “İyi ki bunu Türkçe söylediniz” diyerek espri yaptı. Gülüşmelere neden olan soru üstüne Erdoğan, “Devletlerde devamlılık esastır anlayışı gereği değerli dostumla, David'de kaldığımız yerden devam ediyoruz. Burada bir sıkıntı, değişiklik yok” dedi.

3. Murat'ın Kraliçe 1. Elizabeth'e mektubu

Erdoğan, Cameron'a, Sultan 3. Murat'ın İngiltere Kraliçesi 1. Elizabeth'e yazdığı mektubu takdim etti. Mektupta, ''Dost ve düşmana karşı birlikte hareket edildiği takdirde, İngiliz tüccarlara kimsenin haksızlık edemeyeceği, İspanya'daki esir Müslümanların İngiltere tarafından kurtarılmasının memnuniyet verici olduğu, İngiltere'ye yardım için ilkbaharda büyük bir donanmanın gönderileceği'' gibi hususlar yer alıyor.

Erdoğan Gönül, Atalay ve Bağış ile görüştü

Başbakan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ve 'Balyoz' soruşturması çerçevesinde hakkında tutuklama kararı bulunan subaylarla ilgili bir görüşme yaptı. Erdoğan'ın Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüşmesinde ise AB ülkelerindeki PKK'lıların yakalanıp Türkiye'ye iade edilmesi konusundaki çalışmaların hızlandırılması üzerinde duruldu.

Stargazete

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri