Her yıl binlerce öğrenci tarafından tercih edilen Amerikan Üniversiteleri bulundukları konuma, İngilizce konusunda istedikleri yeterlilik durumuna, hangi bölümleri ve hangi dersleri içerdiklerine göre farklı kategorilerde yer almaktadır.
Türkiye'de lise mezunu olan insanlar yine aynı şekilde ülkelerinde üniversite sınavına girerler ve sonrasında bir şekilde Amerika'nın en iyi üniversitelerinde önce lisans ardından yüksek lisans ve doktora eğitimine devam etmek isteyebilirler. Peki; bunun için nasıl bir yol izlenir?
ROTA AMERİKAN ÜNİVERSİTELERİ'NE ÇEVRİLDİ
Amerika'daki her üniversite kendi içerisinde bağımsız bir varlıktır. Türkiye'deki gibi tek bir merkeze bağlı olma durumları yoktur. Dolayısıyla her üniversitenin kabul süreci kendisine göre kriterlerle işler.
Alım süreci nasıl işler? Öncelikle gidilmek istenen her üniversitenin bağımsız web sitesine bakılmalıdır. Her bir üniversitenin farklı avantajları, farklı kadroları, farklı şekilde alım sürecine tabi tuttuğu kişiler olmaktadır. Başka bir ülke vatandaşı olarak Amerika'nın iyi üniversitelerinde eğitim almak isteyen öğrencilere ''İnternational Students'' denir ve bu öğrencilerin Amerikan vatandaşlarına göre daha erken başvurması gerekmektedir. Vize alımı gibi kriterler düşünüldüğünde üniversite kabul süreci daha uzun işlemektedir. Aralık-Ocak gibi başlayan erken başvuru süreci Mart-Nisan gibi sona ermektedir.
ÜNİVERSİTELER BAŞVURU ESNASINDA NELER İSTEMEKTEDİR
Başvuru için gereken şartlar üniversiteden üniversiteye değişiklik arz etse de; YÖK denkliğinde olan iyi üniversiteler(YÖK denkliğinde olan üniversitelerden alınan diplomaların Türkiye'de geçerliliği vardır.) kabul aşamasında öncelikle adaylardan SAT veya ACT gibi sınavlardan birine girmesini talep eder. Alınan lise puanı da önemlidir. Çünkü bu puana göre bir derecelendirme yapılır.
Bu genel şartlarla birlikte bazı iyi üniversiteler, adayların lisedeki öğretmenlerinden ''referans mektubu'' talep edebilirler. Not, referans mektubu gibi tüm resmi evraklar başvuru yapılan üniversiteye kapalı bir zarf içinde gitmelidir. SAT sınavından alınan belge test merkezi tarafından belli bir ücret dahilinde başvuru yapılan üniversitenin kodu kullanılarak üniversiteye iletilmektedir.
Genel kabul şartları; lisedeki mezuniyet puanı, İngilizce yeterlilik durumu, Sat veya ACT gibi bir sınavdan alınan puan, referans mektubu bunlara ek olarak başvuru yapılan üniversite bir de adaydan ''State of Person'' neden üniversiteye girmek istediğini anlatan bir mektup talep edebilir. Mektupta neden orada okumak istediğinizi, geleceğe dair hedeflerinizi, nasıl bir birey olduğunuzu anlatan cümleler kullanabilirsiniz.
Tüm bunlar genel başvuru için aranan şartlar olmakla birlikte üniversiteden üniversiteye birkaç ek evrak eklemek gerekebilir. İyi üniversiteler zeki öğrencileri çekebilmek adına uluslararası öğrenci alımı yapmakta ve bu öğrenciler için sınav neticesinde verilen burslar sunulmaktadır. Yetenek bursları(müzik, spor, resim) da bunlara ek olabilir. Başvuru süreçlerinde iyi bir dosya hazırlamak ve bunu bilinçli olarak üniversiteye sunmak son derece önemlidir.