ABD’li işsizler Türklere rakip olmaya başladı

ABD ve Avrupa'da işini kaybeden bankacılar, daha düşük ücretlerle Ortadoğu gibi bölgelerde iş aramaya başladı.

'Beyin avcısı' firmaları, "Türk yöneticiler, ücretlerini düşüren Batılı yöneticiler nedeniyle artık bölgede rakipsiz değil" uyarısında bulunuyorlar.

KÜRESEL kriz nedeniyle ABD ve Avrupa'da işsiz kalan yaklaşık 130 bin bankacı, istedikleri ücreti düşürürken, çalışmak için başta Ortadoğu olmak üzere yeni bölgelere gözünü dikti. Dünyanın önde gelen 'head hunter' (beyin avcısı) kuruluşlarından AIMS International'ın Türkiye temsilcisi 'Alanyalı & Alanyalı'nın Yönetici Ortağı Merih Alanyalı, özelikle inşaat ve bankacılık sektörü deneyimi olan Türk yöneticilere Ortadoğu'da ciddi talep bulunduğunu belirterek, "Krizde Amerikalı, İngiliz, Alman da işsiz kaldı. Ücretlerini düşüren Batılı yöneticiler nedeniyle artık bölgede rakipsiz değiliz" dedi.

Rakipler arttı

Merih Alanyalı, kriz ortamında bütün dünyadaki iş gücü gözünü Ortadoğu'ya dikmiş durumda olduğuna işaret ederek, "Krizde Amerikalı, İngiliz, Alman da işsiz kaldı. Artık bölgede rakipsiz değiliz" dedi. Özelikle inşaat ve bankacılık sektörü deneyimi olan Türk yöneticiler için Ortadoğu'da ciddi talep bulunduğunu söyleyen Alanyalı, "Bizim bu bölgede artılarımız var. Batılı yöneticiler ücret beklentilerini de düşürmüş durumda. Dolayısıyla arzın fazlalığı bu bölgedeki maaş ve yan haklarda etkili olmaya başladı. Artık daha fazla rakibimiz var. Beklentilerimizi azaltalım, dünyadaki rekabette yerimizi alalım" dedi.

Kriz deneyimi avantaj

Alanyalı & Alanyalı Yönetici Ortağı Mehtap Alanyalı ise Türk üst düzey yöneticilerin krizi fırsata dönüştürebileceğini belirterek, "Türk yöneticileri kiriz derinden yaşadılar ve daha Avrupalılara göre tecrübeliler. Türk yöneticilerin büyük çoğunluğu yurtdışında çalışma konusunda biraz tutucu yaklaşıyorlar, Türkiye ve İstanbul'u seviyorlar. Biraz daha esnek oldukları takdirde, Avrupa ülkelerindeki yöneticilere göre daha avantaj durumdalar" dedi.

Çabuk uyum sağlıyoruz

AIMS International Başkanı Alman Rolf Heeb de Türk yöneticilerin bir diğer avantajının da farklı kültürlere çok çabuk uyum sağlamaları olduğunu belirterek, "Türk yöneticiler, iyi eğitimli, yabancı dil bilgisi yüksek, başka ülkelerde çalışmaya istekli ve yatkınlar. Kültürel olarak çabuk uyum sağlayan bir yapıya sahipler. Hızlı karar verme özelliğini kazanmış olmaları bir avantaj" diye konuştu.

2009'da işsiz bankacı sayısı 350 bini bulacak

KRİZ nedeniyle şimdiye kadar sadece ABD ve Avrupa'nın önde gelen 20 büyük bankası, 130 bin çalışanını işten çıkarırken, dünya genelinde ise bu rakam 170 bini aştı. Uzmanlar, 2009 yılında işini kaybedecek finans çalışanlarının 350 bini bulmasını beklediklerini belirterek, işten çıkarılacak broker ve fon yöneticileriyle birlikte finans sektöründeki küresel işgücünde yüzde 20'lik bir azalma olacağını kaydediyorlar. Şimdiye kadar 23 bin 500 kişiyi işten çıkaran Citigroup bile tek başına 2009'da 52 bin kişiyi işsizler ordusuna dahil edecek.

Türk yönetici Avrupalıdan yüzde 20 fazla kazanıyor

TÜRKİYE'de orta ve üst düzey yöneticilerin maaşlarının Batı Avrupa'daki seviyelerden yaklaşık yüzde 20 daha yüksek olduğunu belirten Mehtap Alanyalı, şöyle konuştu: "Türkiye'de yeni gelişen sektörlerde yaşadığımız bir durum. İlaç, kimya, finans, perakende sektörlerinde, yetenekleri çekebilmek adına daha yüksek maaş veriliyor. Bir de gelenekler var. Avrupa'da şirket otomobili ve öğle yemeği verilmez ama Türkiye'de veriliyor."

14 yılda 2 bin 800 yöneticiyi avladık

TÜRKİYE'de 14 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve 2001'de AIMS International ortağı olduklarını anlatan Mehtap Alanyalı, "Müşterilerimiz için yılda ortalama 200 orta ve üst düzey yönetici buluyoruz. 14 yılda ise 2 bin 800 yöneticiyi avladık diyebiliriz. Bunların yüzde 10'u üst düzey yöneticilerden oluştu. Türk şirketlerinde üst düzey yönetici seçiminde tanıdık ilişkileri halen çok etkili. Şirketlerin öncelikli aradığı özellik güvenilir ve sadık olmak" dedi.

Müşterilerin yüzde 10'u işe alımları dondurdu

İŞ gücü piyasası açısından Türkiye'nin krizi yaşamaya başladığını söyleyen Mehtap Alanyalı, "Bizde reel sektör etkilendi bu krizden. Avrupa'da pazarların daralması bizi direkt etkiliyor. O yüzden en çok etkilenen sektör otomotiv oldu. 2001 krizinde firmalar en kolay ve çabuk tasarruf yöntemi olarak ara elamanlarını çıkardı. Krizi yönetebilen yetenekli insan kaynağı önemli. İlk andaki panikte ara elemanlarda bir çıkarma olacaktır ama krizi yönetenler istihdam edilmeye devam edecek" dedi.

Her 10 beyinden 8'i iş değiştirmeyi düşünmüyor

AIMS International Başkanı Alman Rolf Heeb, müşterileri için araştırıp uygun buldukları yöneticilerin yüzde 80'inin yeni bir işte çalışmayı düşünmediğini belirterek, "Bu kişiler işimden gayet memnunum neden değiştireyim diye düşünüyor. İşte bizim için asıl mücadele bu noktada başlıyor. İkna etmek için çok iyi argümanlar sunmanız gerekiyor" dedi.
hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri